Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrozamek w furtce - problem

Recommended Posts

Mam problem z elektrozamkiem w furtce. Zwykły elektrozamek (nie pamiętam producenta) i videodomofon ORNO. Do tej pory elektrozamek w furtce rzadko używany. Od początku działał dziwnie tzn. był opór ale po chwili furtka się otwierała. Od pewnego czasu zacina się (aż do pełnego nie otwierania furtki) mimo że słychać że elektrozamek pracuje. Myślałem, że to wina elektrozamka i kupiłem nowy. Ale on też się zacina. Zacząłem szukać przyczyny. Elektryk sprawdził wszystkie połączenia, pomierzył wartości prądu, zamienił nawet bieguny i wszystko wydaje się w porządku. A oba elektrozamki zacinają się. Stwierdziłem dziwną rzecz. Po wymontowaniu elektrozamka to czy działa czy nie zależy od pozycji jego ułożenia. Gdy elektrozamek jest tak ułożony, że przewody zasilające są u góry działa bez problemu. Gdy te przewody są u dołu zacina się. Dzieje się tak z oboma elektrozamkami. Nie mogę zainstalować elektrozamka w furtce tak żeby przewody były u góry , bo wtedy nie spełnia swojej funkcji. Chyba takie elektrozamki powinny działać niezalenie od ułożenia??? Elektrozamki kupowane jako takie, które pasują do furtek prawych i lewych.

Czy może spotkaliście się z tym? Ja już zgłupialem? Jedyne co jeszcze mogę zrobić to wymienić transformatorek (zasilacz) całego tego systemu. Co radzicie?