מרכבה 30.01.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Cóż mi wystarczy W.Starosolski np. udowlaniec" to ktoś kto odczyta kartę techniczną, kiedyś budowlaniec rozumiał bez karty czemu ale to masz tylko produkty wykończeniowe. Znajomość rodzajów cementu, właściwości typu; początek czasu wiązania, ciepło hydratacji, przyrost wytrzymałości wczesnej, rozwój wytrzymałości w czasie, skurcz od wysychania, skurcz autogeniczny. Wpływ betonowania na ten skurcz, święty W/C gdzie chłostał bym za przekroczenie 0,5. Czytaj skurcze i inne przygody wywołane tym stanem, krzywa uziarnienia. Na koniec jeszcze maszyna do łamania belek i gniecenia walców i kostek badanie opadu stożka, określenie konsystencji, separacja zaczynu. Betony SSC piękna sprawa. Ostatnio najlepiej jeden starszy pan, mówi; "betonowali most, przyjechały dwie gruszki i pojechały z powrotem bo nie spełniały wymogów" Teraz szaraczek nie mający pojęcia jest łatwym łupem takich pajacyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 30.01.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Praktyczniej będzie ci zrobić belki z pełnych 12m prętów i odgięte pręty narożne. Dużo ważniejsze jest to, by zagięcie było prawidłowo zrobione na zaginarce krążkowej a nie wykonane techniką "dwóch rur" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 31.01.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 מרכבה : nawet nie chodzi mi o to wszystko, co ująłeś tylko o kilka prostych jak cep zasad konstrukcyjnych, prostych rzeczy pozwalających uzyskać beton spełniający takie a nie inne założenia. Tyle - tylko i aż. Poza tym wszystkim - jeśli most buduje wielka firma to zwykle ma własny lab pozwalający sprawdzić jej co i jak przyszło i to na bieżąco. Mniejsze biorą co dają. A sam wiesz jak działa chemia w betonie, i to jeszcze takim co jedzie gruchą i to nie daj Boże święty więcej jak godzinę. Czy kierowca ma chemię pozwalającą zmienić parametry czy nie, dała betoniarnia chemię do betonu czy nie, wzięli tańszy kamień czy nie i tak dalej. I na jakim cemencie "jadą" na takim co to norma 32,5 to średnia czy takim gdzie każda spełnia próbkę... Sam wiesz. A jeśli dodasz do tego druty to okazuje się że zrobienie betonu i zalanie zwykłęgo filara to podróż jak przez rafy z ostrzałem po drodze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.01.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Nie ma złych cementów. Czemu o tym ? ponieważ o uszy obija się nieraz, nie dwa opinia że np 32,5 II "popiołowy" to słaby cement. Nic bardziej mylnego. Tylko więzienie myślowe zabija proces poznawczy- u ludzi którym wygodnie jest przejść do porządku dziennego od raczenia się takimi szamańskimi newsami. Jeśli względy technologiczne, konstrukcyjne nie przeszkadzają ładuje się cement 42,5 I R min i sprawa się zamyka. Praktyczniej będzie ci zrobić belki z pełnych 12m prętów i odgięte pręty narożne. Dużo ważniejsze jest to, by zagięcie było prawidłowo zrobione na zaginarce krążkowej a nie wykonane techniką "dwóch rur pierwszy słyszę aby to było "ważne" jeśli masz siłę w rękach to gnij w rękach. Tyle aby prawidłowo zagiąć. Jeśli twoje oczy potrafią zaginać pręty, to też rób. Proste zagięcie= gruba blacha stalowa otwór fi pręta + 0,5 mm i jedzie z koksem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 01.02.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Giąć,giąć ..tylko co? Mam słup ,środkowy pod stropem,25x25cm wychodzi z niego 6 szt. fi 12,leży na nim podciąg 25x35 z 18 szt. fi 12,w poprzek leży drugi podciąg 25x25 cm z 5 szt. fi 12. Więc w sumie 29 szt. pręta, ile elek mam zrobić? Pewnie żadnej bo to środek,ale w rogu mam tylko 20 sztuk i tu trzeba coś pogiąć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Giąć,giąć ..tylko co? Mam słup ,środkowy pod stropem,25x25cm wychodzi z niego 6 szt. fi 12,leży na nim podciąg 25x35 z 18 szt. fi 12,w poprzek leży drugi podciąg 25x25 cm z 5 szt. fi 12. Więc w sumie 29 szt. pręta, ile elek mam zrobić? Pewnie żadnej bo to środek,ale w rogu mam tylko 20 sztuk i tu trzeba coś pogiąć.. Chcesz robić dozbrojenie wieńca stropowego elkami? Masz tak w projekcie? W większości przypadków to nie jest potrzebne przy stropie. Strop na tyle usztywnia naroże że dodatkowe zbrojenie w tym elemencie jest zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 02.02.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Chcesz robić dozbrojenie wieńca stropowego elkami? Masz tak w projekcie? W większości przypadków to nie jest potrzebne przy stropie. Strop na tyle usztywnia naroże że dodatkowe zbrojenie w tym elemencie jest zbędne. To podciągi na których w późniejszym czasie spocznie strop sprężony. W projekcie nie mam elek,ale projektmajster kazał dowiązać.Choć właśnie się dowiedziałem że zrobimy to z fi 14cm i będzie mniej tej plątaniny, Troszkę to pokombinowane z tym stropem,ale wymieniam z drewnianego,bez demontażu,tzn robię strop pod...stropem:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 02.02.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Cieszko, tak się pytasz, że nic nie wiadomo. Najlepiej, dałbyś rysunek. Rozumiem, że masz słup i dwie prostopadłe belki wychodzące z tego słupa? W takim razie skąd takie różne liczby prętów? 18 sztuk mogę jeszcze zrozumieć, ale 5 sztuk? Czemu nie pójdziesz z tym do projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.02.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 מרכבה: teoretycznie nie ma złych cementów... ale troszkę już widziałem i czasem się boję wziąć dom ręki to co ma opis dłuższy niż niejedna książeczka... Ale cement 42,5 IR kosztuje... a 32 dużo taniej. zwłaszcza z tą literaturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 02.02.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Cieszko, tak się pytasz, że nic nie wiadomo. Najlepiej, dałbyś rysunek. Rozumiem, że masz słup i dwie prostopadłe belki wychodzące z tego słupa? W takim razie skąd takie różne liczby prętów? 18 sztuk mogę jeszcze zrozumieć, ale 5 sztuk? Czemu nie pójdziesz z tym do projektanta? Ale ja mam projekt dzielę się tylko moimi obawami co do ilości elek w łączeniach A słup środkowy na załączniku. Edytowane 2 Lutego 2015 przez cieszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 projektmajster Kto to? Możesz pisać po polsku? Ja podobnie jak MiśYogi nie łapie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 03.02.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 O nic nie pytam koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 05.02.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 מרכבהA jeśli dodasz do tego druty to okazuje się że zrobienie betonu i zalanie zwykłęgo filara to podróż jak przez rafy z ostrzałem po drodze.... Dom mojego teścia ma stropy wykonane techniką "bez prądu". Piasek z cementem i żwirem mieszany grabiami już na deskowaniu i skrapiany konewką. Jakoś się trzyma od 45 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Mój dom wykonany jest tylko z betonów żwirowych tj z pospóły prosto z Sanu. Niestety ale niektóre elementy nie są zalane dobrze, ale uzupełnię je specjalną zaprawą naprawczą.Za duże było nagromadzenie się "kamieni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.02.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 w.b.: nie ma problemy - wezmę książeczkę z lat 50 tych i zacytuję metody jaką zrobili ów stron, łącznie z przewidywanymi parametrami wytrzymałościowymi... Czym innym jest robienie betonu tu i teraz na miejscu a czym innym ładowanie chemii by tak opóźnić parametry i tak zmienić czasy wiązania by wody było niedużo, płynność właściwa a po rozpoczęciu wiązania proces nie stanął w połowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 11.06.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Witam czy ktoś może wskazać normę która mówi o długosci zakładów zbrojenia ? Chce wydrukować i pokazać mojemu wykonawcy bo ten się ubiera ze jest to fi x 10 Jest jakaś norma która mówi że beton powinien być zawibrowany po zalaniu w formę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-omek 23.06.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 (edytowane) Pod koniec maja skończyłem robić zbrojenie na gotowo. Jedna ważna wskazówka dla innych, nie zaginajcie głównego zbrojenia z zakładem (u mnie w projekcie min. 30cm) tylko utnijcie sobie pręty na wymiar i zróbcie zakładki z 'eLek'. Dlaczego? Bo zagiąć 4 pręty fi 12mm ręczną zaginarką dokładnie pod tym samym kątem 90-ciu stopni i to wszystko spasować jest kur..wsko trudne. Droga przez mękę !!! Nie idźcie tą drogą. Pręt oprócz wygięcia w jednej płaszczyźnie wygina się też nieznacznie w drugiej a później są z tego tytułu cuda na kiju i fale Dunaju. Kto sam to wyginał i łączył ten wie. Co do wibrowania betonu przy wylewaniu ław to jeśli się na to zdecydujecie to od razu zobaczycie jakie jest to ważne. Góra betonu po włożeniu buławy idealnie się rozchodzi. Nie wyobrażam sobie żeby beton nie był zawibrowany i te parę stówek naprawdę warto na wibrator wydać !!! A fachowcy którzy uważają, że wystarczy popukać w szalunek niech się pukną w głowę. Edytowane 23 Czerwca 2018 przez T-omek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.06.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Beton ma być zawibrowany, dodatkowo wibrowanie betonu to czynność wbrew pozorom dość trudna i trzeba umieć to robić. Można rzec że wibrowanie to sztuka i fachowość. A na budowach w ekipie najczęściej robi to jakiś pomocnik, młodziak ... na odczep się. Później są pęknięcia, skurcze nierównomierne, kruszenie. Ogólnie jeśli chodzi o fachowość w budowlance to pisze to po raz kolejny i z przykrością ... wiedzy po prostu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 24.06.2018 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Potwierdzam słowa Tomka, mega trudne jest pozaginac druty w gotowej belce np 12 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 24.06.2018 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Nie wyginasz w gotowej belce tylko pręty przed związaniem belki.Tylko jak do wszystkiego trzeba to umieć.Przy ławach się tego nie robi prawie wcale z powodu tego że belki są robione 12 m a następnie docinane i kombinowanie gdzie jest zagięcie zajmuje dużo więcej czasu niż dorobienie elek.W podciągach itp. robi się to często nawet z fi 16. Wyginanie pod dobrym kątem jest tak proste jak ustalenie równoległości dwóch linii z dokładnością do milimetra bez miarki czyli banalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts