lukcyb 18.01.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Witam, mam położony gres polerowany 60x60 na klej Mapei P9 na ogrzewaniu podłogowym. Płytki były kładzione na pacę zębatą półokrągłą. Dodatkowo na płytkę była nakładana cienka warstwa kleju. Wylewki ponad pół roku stały, ale nie były wygrzane bo nie miałem jeszcze zrobionej kotłowni. Problem jest taki, że w niektórych miejscach jak się chodzi słychać jak by coś brzęczało, prukało, chrobotało. Najwięcej w narożnikach i miejscach gdzie płytka była docinana np. koło futryny. Czy mogło poodparzać płytki z powodu nie wygrzania wcześniej podłogi? Oraz mam wątpliwości co do kleju, bo doczytałem ostatnio, że powinien mieć klase S1, a ten chyba nie ma. Wszyscy znajomi kładli na ten P9, kogo się nie pytałem to na P9. Czy to stukanie to efekt zastosowanie złego kleju? Wiem, że na razie nic z tym nie zrobię, bo mym musiał zrywać wszystkie płytki, ale jak to z czasem będzie się pogłębiać i mnie bardziej drażnić to chyba będę musiał to zrobić. Dodam, że to jest nie tylko w miejscach gdzie jest ogrzewanie podłogowe. Pisząc tego posta chciałem się upewnić w swoich domysłach i dowiedzieć się co inni myślą na ten temat. Przyszło mi jeszcze na myśl, że może za cienka warstwa kleju i trzeba było robić grzebień na posadzkę i grzebień na płytkę? Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.01.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, mam położony gres polerowany 60x60 na klej Mapei P9 na ogrzewaniu podłogowym. Płytki były kładzione na pacę zębatą półokrągłą. Dodatkowo na płytkę była nakładana cienka warstwa kleju. Wylewki ponad pół roku stały, ale nie były wygrzane bo nie miałem jeszcze zrobionej kotłowni. Problem jest taki, że w niektórych miejscach jak się chodzi słychać jak by coś brzęczało, prukało, chrobotało. Najwięcej w narożnikach i miejscach gdzie płytka była docinana np. koło futryny. Czy mogło poodparzać płytki z powodu nie wygrzania wcześniej podłogi? Oraz mam wątpliwości co do kleju, bo doczytałem ostatnio, że powinien mieć klase S1, a ten chyba nie ma. Wszyscy znajomi kładli na ten P9, kogo się nie pytałem to na P9. Czy to stukanie to efekt zastosowanie złego kleju? Wiem, że na razie nic z tym nie zrobię, bo mym musiał zrywać wszystkie płytki, ale jak to z czasem będzie się pogłębiać i mnie bardziej drażnić to chyba będę musiał to zrobić. Dodam, że to jest nie tylko w miejscach gdzie jest ogrzewanie podłogowe. Pisząc tego posta chciałem się upewnić w swoich domysłach i dowiedzieć się co inni myślą na ten temat. Przyszło mi jeszcze na myśl, że może za cienka warstwa kleju i trzeba było robić grzebień na posadzkę i grzebień na płytkę? Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam Najłatwiej sprawdzić czy płytki odchodzą, pukając w płytki ,jak słychać głuche odgłosy to pytki odeszły od podłoża. Przyczyn może być kilka ,np.brak dylatacji ściana/podłoga , podłoga/podłoga ,podłoga pracuje musi mieć gdzie się rozprężyć. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts