mal206 18.01.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Witam, Jestem właścicielem 1/2 działki rekreacyjnej. zgodnie z mpzp na działce dopuszcza się usytuowanie 1 obiektu kubaturowego trwale związanego z gruntem. zarówno ja jak i współwłaściciel chcieli byśmy pobudować nieduży domek letniskowy, w związku z tym ze na działce dopuszczalny jest tylko jeden obiekt będziemy zmuszeni wybudować jeden tak jakby przedzielony na pół tylko teraz jest taka kwestia że ja chcał bym wybudować domek w niedalekiej przyszłości a najlepiej jeszcze w tym roku a współwłaściciel z względów osobistych planuje to dopiero za kilka lat (jakieś 3) chciałbym się dowiedzieć jak wygląda kwestia prawna takiej inwestycji czy ja mogę na gruncie który ma 2 właścicieli wybudować coś co będzie należało tylko do mnie? chodzi mi o to że ja bym wybudował teraz domek do którego jednej ściany w przyszłości miała by zostać dobudowana jego połowa? co dokładnie mam rozumieć pod pojęciem jeden obiekt kubaturowy trwale związany z gruntem? czy dopuszczalny jest projekt domku typu bliźniak? czy tylko w grę projekt jednego budynku z osobnymi wejściami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 19.01.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witaj aby rozpocząć budowę będziesz musiał uzyskać zgodę współwłaściciela bez tego urząd nie wyda zgody. Skoro MPZP nie przewiduje zabudowy bliźniaczej to bliźniaka nie wybudujesz. Sugeruję wczytać się czy nie ma możliwości budowy np domu z parterem i piętrem i osobnymi wejściami. Dobry architekt sobie z tym poradzi. Budynek trwale z gruntem związany - łatwiej wyjaśnić to w ten sposób, ani przyczepy anie domku holenderskiego nie postawisz. Muszą być fundamenty itd:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.01.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Witam, chodzi mi o to że ja bym wybudował teraz domek do którego jednej ściany w przyszłości miała by zostać dobudowana jego połowa? Tak się w Twoim przypadku nie da, bo to co chcesz zrobić, to jest bliźniak. Ale jak już ktoś wspomniał wyżej znalazło się "obejście" tego poprzez tzn. dom jednorodzinny dwulokalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.02.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 ... Prawo Budowlne definiuje dom jednorodzinny jak :" budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30% powierzchni całkowitej budynku; "- tym samym może być to dom jednorodzinny 2-ulokalowy z dwoma wejściami ( nie koniecznie bliżniak ).- projekt takiego obiektu powinien obejmować CAŁOŚĆ inwestycji z możliwością jej etapowania, co powinno być ujęte w projekcie.- Inwestorem w tym przypadku jesteś Ty oraz współwłaściciel - tj. osoby posiadające Prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts