Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja moich wnętrz

Anyżek35

Recommended Posts

Jesteśmy na etapie wykańczania domu. Na ten moment mam do urządzenia:

-salon z jadalnią

-sypialnię

-holl

-wiatrołap

Czy pomożecie mi zaaranżować te pomieszczenia? Żadnych starych gratów nie zabieram z obecnego mieszkania, zamierzam wszystko dobrać od początku.

Najpierw chciałabym urządzić salon. Obecny stan jest taki, że ściany są pomalowane na kolor coś jak greige, choć bardziej wpada w szarość. Będą białe listwy przypodłogowe i białe drzwi. Okna są orzech.

Płytki na podłodze na całej powierzchni pago dark, czyli raczej ciemne, brąz wpadający w beż.

Narożnik jest kupiony ecru. Lampa i kinkiety również ecru.

Na kominku marmur breccia sarda, takie same parapety.

Przy kominku wnęka na TV będzie jakiś zdecydowany ciemny kolor.

Mebli nie mam jeszcze kupionych, choć planuję na razie białą szafkę pod TV i białe regały na książki, bo w salonie planuję biblioteczkę.

Stół w jadalni i komodę raczej ciemne.

Zasłony i wszelkie inne dodatki będę dokupywać stopniowo.

Salon jest otwarty na kuchnię, która jest w bielach, szarościach i beżu.

Poniżej rzut parteru z salonem:

rzut parteru.jpg

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne rady i sugestie!!! :)

Edytowane przez Anyżek35

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niestety nie - z białym nie powinno być problemu. Bardzo jasny szary występuje u różnych producentów w różnych odcieniach (trąci fioletem, zielenią, beżem) Śmietankowy jasny szary na pewno ma Magnat.

Z mieszalnika musiałabyś porównać próbki.

Osobiście polecam też bardzo farby STO, są znakomicie zmywane. Mam pomalowane ściany w bardzo jasnym kolorze greige, myślę, że u Was też by się fajnie odnalazł:) To jak śmietankowa szarość z kroplą beżu:)

Byłam dziś w Castoramie i spodobał mi się kolor beżowy pled/ in. jasny beż z duluxa. Jednak zastanawiam się, czy do tych wszystkich odcieniów beżu i ecru, nie będzie za dużo tego dobra :roll: Meble w kuchni są przecież beżowe, narożnik beżowo-ecru, płytki na podłodze ciemnobeżowate. Może lepiej dać coś bardziej szarego, typu stony grey, star dust lub healing grey z beckersa? No i beckers lepszy jakościowo niż dulux. Poradźcie coś. A może jednak ten beżowy pled na ścianę, a wnętrze ożywić dodatkami, jakieś zdecydowanego koloru zasłony, poduszki, fotel? Sama nie wiem i mam już mętlik w głowie :roll: Komuś umiem doradzać, a jak mam sama dla siebie to nie potrafię się zdecydować :roll:

Anyżek, to jednak idź w ściany typowo szare - ale w śmietankowym odcieniu. Zobacz sobie z Magnata srebrzysty granit chyba się nazywał - ładny, niczym nie trącony szary. Kolor daj w dodatkach - ożywią Twoje stonowane wnętrze (i będziesz mogła szaleć właściwie z każdym kolorem)

ana289, zrobię tak jak mi radzisz. Dziś posłałam męża po kilkanaście próbek szarości i będzie robił próby na ścianie. Pójdę w którąś z tych szarości, żeby nie było za beżowato w tym salonie, bo będzie mdło. A potem kupię jakieś kolorowe poduchy, dizajnerski czerwony fotel, zasłony i powinno być OK. Powinno, a co wyjdzie, to się okaże :p

Wypróbowałam kilkanaście próbek farb na ścianie. Żadna to nie było to. Star dust troszkę za ciemny, healing grey zbyt gołębi, momentami wpadał prawie w niebiesko-zielony, inne zbyt beżowate albo zbyt jasne.W końcu zdecydowałam się na farbę z mieszalnika i wyszło dokładnie to czego chciałam- taki śmietankowy, ładny szary, wpadający delikatnie w beż. Jestem bardzo zadowolona :) Kuchnia już pomalowana, jutro salon. W salonie wnękę na TV chcę pomalować jakimś ciemnym zdecydowanym kolorem. Jaki kolor proponowalibyście do takiego wnętrze?

ana289, ciężko będzie z fotkami, bo teraz nic nie widać, płytki są osłonięte folią, żeby się nie brudziły przy malowaniu. Wrzucam fotkę robioną wcześniej, na której widać płytki i mniej więcej jaki kolor wyszedł na ścianach, może to coś da.

IMG_0140.jpg

A kolor wyszedł jak na poniższym próbniku stony grey:

szare.jpg

listwy przypodłogowe będą białe, drzwi białe, stolarka okienna jak widać jest ciemny orzech, więc może pójść w ciemne brązy, żeby przełamać te beże i biele ?

co myślicie???

Edytowane przez Anyżek35

Anyżek na moim monitorze stone grey jest najbardziej beżowy:) ale bardzo ładny. Całe ściany w salonie takie będą?

A wnęka na tv jest typową wnęką, czy to cała ściana? Są na niej okna?

Ja bym poszła chyba w gorzką czekoladę, jeśli już. Ale będzie brązowo-beżowo wtedy. Pomyśl też jakie masz dodatki - poduszki, wazon, zasłona... może na nich jest coś ciemnego i to można powielić we wnęce.

Gdyby to był mój dom dałabym antracyt/granat, albo inną zimną barwę, żeby przełamać ten beż - do tego poduszki w granacie/graficie i byłoby extra:)

Może też być bardzo ciemna zieleń-w odcieniu zgniłej zieleni, khaki lub zielonego błota, jak mawia mój syn;), jeśli lubisz, ale znów powinna pojawić się w dodatkach (tylko nie przesadź;) wystarczy jeden wazon:)

ana289, witaj porankiem :-)

całe ściany w salonie oraz w otwartej kuchni są w tym greigu,

dodatki będę dopiero kupować, więc mogę poszaleć,

zasłony na pewno będą białe, nawiązywać do listew i drzwi,

wnęka na TV jest taka jak na fotkach poniżej (sorrki za bałagan budowlany) i tam ma być "to coś" jakiś zdecydowany kolor, może tapeta? Obok po lewej jest już kominek, bardzo prosty, asymetryczny, obłożony 1/3 marmurem breccia sarda.

IMG_0151.jpg

Edytowane przez Anyżek35

Ale świetny synuś:) Ile ma lat? Mój najstarszy 8 - i też taki zwariowany:)

Wnęka Aniu kapitalna, masz rację, że aż się prosi zrobić ją "inaczej" niż resztę domu.

Czy we wnęce będzie tylko tv na ścianie i dołem jakaś zabudowa na sprzęt? Będą kolumny? Czy planujesz po bokach tv jakąś zabudowę wysoką? Wszystko ma znaczenie dla przyszłego koloru:)

Aniu mój Synek w tym roku też skończy 8 lat :-D

Jeśli chodzi o wnękę to tylko TV na ścianie + szafka na dół, bez wysokiej zabudowy.

Szafka TV na zamówienie, kolor dowolny, myślę, że chyba biała, tak jak przyszła ława i komoda w jadalni.

Bez kolumn po bokach, przynajmniej na razie ;-)