Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja moich wnętrz

Anyżek35

Recommended Posts

cześć Anulko:)

Ściany wyszły super! Znakomity pomysł z gorzką czekoladą we wnęce - aż się prosi o ciemny kolor!:) czekam na efekt końcowy!

Kuchnia - sama kuchnia jest bardzo fajna, w ładnych kolorach, podoba mi się. Na podłodze masz mix płytek - jasne/ciemne - dobrze widzę?

A teraz wysoka zabudowa - jeśli pozwolisz...:cool:

Nie podoba mi się różna głębokość szafek (piekarnik, szafka wisząca, półka nad lodówką dwudrzwiową, która będzie chyba jeszcze głębsza, prawda? Wprowadza dużo chaosu. Znacznie lepiej, gdyby ta ściana była jednej głębokości - cała zabudowa - może nawet pociągnięta do ściany z oknem (chyba, że to ważna część blatu dla Ciebie - to mógłby zostać, ale z szafką wiszącą głębokości piekarnika). Czy możesz to jeszcze zmienić, czy pozamiatane? Wierze, że może się to wiązać z kosztami, ale wiesz, że jak nie zrobisz teraz to potem, za rok pewnie nie będzie się Wam chciało;)

I barek - masz rację, że z szybami nie wygląda to dobrze - ale dymne też nie. Jeśli nie chcesz pełnych frontów to poszłabym w mleczne szkło - nawet nie wiem, czy barwione (będzie widać co jest w środku) - poszłabym w szkło podklejane (jak lacobel)

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniu, podzielam Twoje zdanie w całej rozciągłości. Dla mnie również bardzo chaotycznie wygląda ta zabudowa z prawej strony i mówiłam o tym stolarzowi, dlaczego szafka przy oknie nie jest głębokości piekarnika, na co on, że nie miałabym dojścia do blatu :-/ Masz rację, lodówka jest jeszcze szersza i wprowadzi to dodatkowy element chaosu. I jeszcze ta płytka szafeczka nad lodówką :-/

Na podłodze jest rzeczywiście mix płytek i teraz widzę, że jednolite ciemne wyglądałyby dużo lepiej, ale z tym niestety już nic nie zrobię, bo płytek skuwać nie będę...

Co do barku...mąż chce, żeby było widać te alkohole w środku... on jest podświetlany, tam są ledy w środku...

Jest jeszcze jedna kwestia, do tego barku jest jeszcze taka "nadstawka", której na razie nie kazałam montować, bo też mi się nie podoba. Wygląda jak jakiś wielki klunkier :roll: I nie wiem, czy da się coś z tym jeszcze zrobić?

V__4B50.jpg

Aha i jeszcze ta pierwsza szafka z lewej strony nad barkiem wygląda dziwnie, jakby czegoś brakowało, pomysł jest taki, żeby dorobić półeczki, ale znów te nieszczęsne półeczki? Pytałam stolarza, dlaczego nie zrobił szerszej, a on na to, że szafki są tylko 60' :-/

WP_001074.jpg

Edytowane przez Anyżek35

Aniu - płytki wyszły super! Absolutnie ich nie skuwaj - są spójne z dwukolorową kuchnią:)

Jeśli barek ma być widać - to wstawiłabym po prostu drzwi z mlecznego szkła - ledy będzie widać, butelki też:)

A nad zabudową myślcie - zmieniłabym górną szafkę nad blatem na głębokość piekarnika i taką samą nad lodówką - a sama lodówka niech sobie wystaje. Będzie o niebo lepiej:)

Zazdroszczę płyty 90 - ależ się musi wygodnie gotować!

A okap chyba rzeczywiście najlepszy skośny - chociaż bałabym się tego widocznego brudu, zwłaszcza na czarnym (ale może się mylę - nie mam i nie wiem, jaki jest w użytkowaniu)

Aniu, dziękuję za dobre słowo w sprawie płytek na podłodze. Faktycznie w zamierzeniu miało to być spójne z 2-kolorową kuchnią.

Chyba zrobię tak jak radzisz, bo też miałam od razu takie odczucia po obejrzeniu zamontowanej kuchni- aby obydwie szafki zrównać z szerokością piekarnika. Tak zrobię. Szkło dymne może będzie rzeczywiście lepsze niż ramki dookoła.

Czekam jeszcze na inne opinie w sprawie okapu i ew. koloru nowego panelu ściennego.

Płyta 90' to było moje marzenie, bo zawsze mi brakowało miejsca na zwykłej kuchence :lol:

Teraz doczytałam po Twojej edycji"

nadstawka na barek rzeczywiście średnia:rolleyes: Ona jest wykończona białą płytą?

Jeśli miałaby być to wykończyłabym ją w kolorze frontu, tym samym materiałem. Kuchnia jest otwarta na jakieś pomieszczenie?

Teraz wiszące przy okapie - czy te półki z prawej strony pod oknem zostaną? czy będą zamknięte drzwiami?

Jeśli zostaną to po lewej może też półki - trudno, choć ja też nie jestem zwolennikiem półek.

Jeśli będą zamknięte to szafka z lewej powinna być szersza...

Bosh...przykro mi z powodu tego Waszego stolarza! Kurcze - kupę pieniędzy człowiek płaci, a kuchnia jak sprzed 10 lat:( te rozwiązania półeczkowe i tekst - że szafka jest na 60 bo tak:( Aniu - daj znać co możecie poprawić a co musi zostać tak jak jest - będziemy myśleć jak poprawić, zamaskować:) Może wklej jeszcze w wątku o kuchniach - tam więcej osób powinno doradzić! I nie przejmuj się - niedługo całość będzie piękna!

Aniu dokładnie to samo mu wczoraj powiedziałam... :-( że jak płacę 16 000 zł za kuchnię, to chciałabym mieć poczucie, że jest ładna i być z niej bez zastrzeżeń zadowolona, a nie teraz tyle rzeczy do poprawek :-/ prawie się z nim pokłóciłam, bo on teraz za wszystkie poprawki każe sobie płacić dodatkowo. Masakra.

Wg mnie też szafka powinna być szersza z lewej strony, bo wygląda jak ucięta.

Prawa strona kuchni- meble tej samej szerokości.

No średnio to wygląda muszę sama przyznać i wczoraj jak pojechałam odebrać to dzieło to miałam cały dzień zepsuty...

Nadstawka- jest wykończona białą płytą. Też bez sensu. Nie każę mu jej zamontować. Za jeden nowy front znów będę musiała dopłacić ponad 500 zł. Już za te szafki dopłacę pewnie co najmniej 1000 zł :roll:

Edytowane przez Anyżek35

Anulko - no to masakra! Taka cena za tą kuchnię? A nie mieliście wcześniej rysunków? Wizualizacji?

Jej...powiem Tobie, że ja tylko raz brałam kuchnię od stolarza - wiele lat temu i powiedziałam - nigdy więcej, też nam spartaczył, zrobił inaczej, jakość mocno wątpliwa była. Naprawdę wolę o niebo kuchnię z ikea - tam widzisz co bierzesz.

No - ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem - całościowo kuchnia jest fajna - jeśli wymienisz szafkę po prawej będzie super. Myślę jeszcze nad rozwiązaniem dla lewej strony - a półki na prawo od okapu zostają? (czy będą drzwi?)

Na co jest kuchnia otwarta? Na jadalnię? czekaj - poszukam rzutu...

Anulko kuchnia otwarta jest na ten salon z tą wnęką i kominkiem.

Nie było wizualizacji, bo stolarz nie miał programu. Szkicował coś w swoim kajecie, z czego ja nie bardzo się mogłam połapać. Najnormalniej nie widziałam jak to ma wyglądać. Widzę teraz dopiero na żywo. Na płaskiej kartce nie widać było tych różnych szerokości szafek.

Dziękuję Anulko za słowa pocieszenia. Jeszcze się napraszał, żeby mi robić inne meble do pozostałych pomieszczeń :bash:

Tym to ja się już sama zajmę...

Aniu tam przy tym dużym oknie ma być jadalnia, stół z krzesłami i po lewej stronie komoda:

V__5FC0.jpg

WP_001066.jpg

Jaka kolorystyka tych mebli by wg Ciebie pasowała? Myślałam o ciemnym brązie.

Edytowane przez Anyżek35

Narożnik taki jasny beżyk. Stolik kawowy, szafla pod TV (przy tej czekoladowej wnęce) może białe? Lecz czy nie za dużo różnych faktur i kolorów będzie?

Lampa do salonu i kinkiety są takie:

lampa.jpg

Lodówka jest srebrna i pod to bym chciała dobrać okap, bo jeszcze nie kupiony.

Planuję tylko zasłony, bez firan- koncepcji nie mam.

Lampy wybrane dużo wcześniej, teraz widzę, że to był błąd, ale są jakie są- fotka powyżej.

Ta lampa + 3 kinkiety w salonie.

Edytowane przez Anyżek35

Aniu - a myślałaś, żeby stolik kawowy i szafkę tv dać w kolorze dolnych szafek z kuchni (to jasne drewno, tak?)

Jadalnia w czekoladzie

Zasłony dałabym w złamanej bieli, cięższe, tym bardziej, że nie chcesz firan

Karnisz jak najbardziej wtopiony w ścianę - może też w tym jasnym drewnie.

Co myślisz?

Ania, ja tak na szybko.... ale wpadnę jeszcze wieczorem....

kuchnia faktycznie nieciekawa, ale pamiętaj, że jest jeszcze nieudomowiona (!!)

pierwsza moja myśl jest taka, że ten barek jest za długi...

gdyby był krótszy o jedną część (bo widzę tam cztery) to znacznie by to poprawiło proporcje i ogólny wygląd ;)

nie dawaj tej nadstawki

nad barkiem powiesisz jakieś piękne dwa zwisy, które przyciągną uwagę...

zamiast szyb pełne fronty, albo coś wymyślimy :rolleyes:

jeśli okap jeszcze nie wybrany, to może kupić 120 zamiast 90 i rozsunąć maksymalnie te szafki? zresztą większy od płyty okap wygląda nieźle, a ty masz tam miejsce....

a dlaczego jedna szafka jest pozioma a druga pionowa??

a może wprowadzić trochę czerni, skoro ściany są szare, a meble w większości białe?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=301541&d=1422522414

http://www.naszretrodom.mojabudowa.pl/pliki/naszretrodom/image/img_0888.jpg

nie płacz, damy radę :D

Edytowane przez Catti

catti - czerń to dobry pomysł, też o niej myślałam pytając o sprzęt agd (czy może nie jest czasem czarny)

Zwisy koniecznie - tylko nie mogę ich połączyć w żaden sposób z wybraną do jadalni lampą - widziałabym to oświetlenie w zupełnie innym stylu. No ale lampa już kupiona....

- chociaż doczytałam teraz, że kupiona do salonu - to można połączyć zwisy z lampą do jadalni:)

Dziś robi się kominek w salonie:

V__1209.jpg

Taki sam parapet będzie przy tym oknie jadalnianym.

Anulku, tak, ten żyrandol to do salonu, w jadalni i kuchni mogę dać co innego. Stół do jadalni w brązie będzie ok. Komoda też? Dolne szafki w kuchni to nie jasne drewno, tylko też lakierowane fronty w kolorze beżu. Zasłony takie jak piszesz myślałam.

Catti, patrząc na to porównanie, co dałaś, aż mi się ryczeć chce, bo mogło być tak ładnie, a wyszło, jak wyszło...

Dziewczyny, a może:

- zupełnie zrezygnować z tej szafki z prawej strony przy słupku z piekarnikiem i obydwie szafki poziome (bez otwartych półeczek) dać po obu stronach okna, jak na inspiracji Catti

-szafki po lewej dosunąć do końca panelu i dorobić 1 szafkę pionową, a okap dać tubę ?

-zamiast szkła dać w barku te beżowe fronty

Co Wy na to???

Edytowane przez Anyżek35

Dziewczyny, a może:

- zupełnie zrezygnować z tej szafki z prawej strony przy słupku z piekarnikiem i obydwie szafki poziome (bez otwartych półeczek) dać po obu stronach okna, jak na inspiracji Catti

-szafki po lewej dosunąć do końca panelu i dorobić 1 szafkę pionową ?

-zamiast szkła dać w barku te beżowe fronty

Co Wy na to???

Witam się u Ciebie.

Myślę że pomysł z szafkami po obu stronach to dobry pomysł,w tej kuchni którą pokazała Catti,po lewej stronie wisi tylko jedna mała szafka u Ciebie będzie tam okap- sprawdz najpierw jak to będzie wyglądało,szafki dołożyć można zawsze.

Powoli,bez emocji będzie dobrze,przecież wiele osób chce pomóc.