Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylemat grzewczy dom na razie letniskowy

Kasia Mik

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mój dom ma niecałe 93 m kw i ma przez następnych kilka (do 10 lat) służyć jako letniskowy - a potem przeprowadzimy się tam na stałe.

Mam skończony stan zero. Na wiosnę wypadałoby ruszyć z murami a ja nadal nie wiem na jakie w w/w sytuacji ogrzewanie się zdecydować.

Odpada:

wodna podłogówka (mróz ją rozsadzi a nie mam pewności nigdy, że ją całkowicie opróżnię przed zimą)

piec na węgiel/koks etc - na starość mieszkając tam samodzielnie nie widzę siebie targającej wiadrami węgiel do kotłowni

Myślę o rekuperacji, kominku i kablach na prąd w posadzce. Doradźcie proszę co robic? Czy to dobra idea czy iść wogóle w jakimś innym kierunku - jeśli tak to jakim?

Na twoim miejscu nie skreślałbym podłogówki.

Oczywiście, masz rację, że nie będziesz jej mógł używać. Ale jak już sie wprowadzisz będzie jak znalazł.

Znajdź jakieś inne zastępcze źródła abyś przeżył te 10 lat. Może jakieś panele grzewcze, albo piecokominek. Jak poszukasz to na pewno coś ciekawego znajdziesz.

Jesli teraz zrezygnujesz z podłogówki to koszty za 10 lat będą już nie do przeskoczenia.

Jeśli dobrze zaizolujesz, to może opłaca się grzać w zimie do tych 5*C... Tylko czym? Bo po 10 latach to może i tak być do wymiany, więc może jakiś tani kociołek elektryczny, 2 taryfy, a po 10 latach PCi...

a no właśnie.. są teraz systemy sterowania na odległość (dom jest 140 km od mojego obecnego miejsca zamieszkania) - więc stąd pomysł kabli w podłodze i przez te dziesięc zim utrzymywania jakiejś minimalnej temperatury plusowej żeby dom "pracował" i nie przemarzał

czyli podłoga załatwiona - kable czy maty (chyba mała różnica?)

a drugie źródło zasilania? kominek bez płaszcza wodnego (ta sama sytuacja z zamarzającymi w ostrej zimie rurami) i do tego zamontować np rekuperację aby ciepło rozchodziło się z salonu po całym domu i przy lekkich zimach nie używać wtedy kabli w podłodze? (oczywiście juz po zamieszkaniu na stałe)?

co z ciepłą wodą w tej opcji? zostaje mi chyba tylko terma ze 100 litrów na prąd? czy może jakieś kolektory słoneczne?

o pompie ciepła wspominanej wyżej czytałam ale koszt mnie przerasta - ponad 40 tysięcy...

co masz na mysli, pisząc że kable to może być zły pomysł?

bardziej bym się bała zostawić instalację wodną na zimę z nastawionym na 5 stopni rozruchem i wyłączenia prądu na kilka godzin (co jak pisałam zdarza się nader często w mojej okolicy) - wtedy gwarantowane rozsadzenie rur pod posadzką i co wtedy?

czyli podłoga załatwiona - kable czy maty (chyba mała różnica?)

Wydaje mi się, że różnica jest spora - kable kładzie się w wylewkę (dzięki czemu uzyskuje się akumulację ciepła), maty - pod kafelki czy co tam na podłodze będzie. Oba rozwiązania mają plusy i minusy, przy kablach i akumulacji łatwiej opędzić całość grzejąc tylko w taniej taryfie.

Rozważ instalację wody z polibutylenu - nawet jak zamarznie, to rurki nie rozerwie (chodzi mi o resztki po spuszczeniu wody, bo zaworów o takich właściwościach nie znalazłem).

co masz na mysli, pisząc że kable to może być zły pomysł?

bardziej bym się bała zostawić instalację wodną na zimę z nastawionym na 5 stopni rozruchem i wyłączenia prądu na kilka godzin (co jak pisałam zdarza się nader często w mojej okolicy) - wtedy gwarantowane rozsadzenie rur pod posadzką i co wtedy?

Nie mówię, że kable to zły pomysł, tylko może się okazać, że za 10 lat pompy ciepła stanieją, a kablami będzie drogo. Jak dasz rurki to zostawiasz sobie furtkę - możesz grzać czym chcesz (w sensie nośnika energii). Możesz zrobic jak pisze kbab, tylko wtedy inwestycja większa.

Przez parę godzin rurki Ci nie zamarzną w wylewce, bez przesady, ludzie piszą o stracie ciepła rzędu 1*C na dobę w swoich domach, przy temperaturach wewnątrz 21*C.

Możesz (?) dać glikol zamiast wody, ale może ktoś bardziej obeznany napisze, czy warto i faktycznie można...

PS instalacje wod-kan tak zrób, żeby można było wodę spuścić.

Edytowane przez owp
dopisek i ps

Piecyk wolno stojący na pelet? Z opcją rozprowadzenia rurami wychodzącymi z tyłu, sterowany GSM. Chodzi sobie na minimum (zasobnik starczy wtedy na jakieś 1-2 tygodnie). Jedziesz na działkę - dzwonisz do dziada z godzinkę przed i mówisz mu że państwo się wybierają. A on podkręci obroty...

Potem możesz go podarować teściowej, bez rozwalania pól domku.

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Piotr, chyba miałeś na myśli sterowanie GSM?

Podłogówka potrzebuje dużo wyższej temperatury by w mieszkaniu utrzymać +5°C więc kilka- kilkanaście godzin bez prądu nie wychłodzi tak posadzki by rury ogarnęła temperatura krystalizowania wody.

Piecyk peletowy z zapalarką, podłączony do podłogówki. Całkiem ciekawa opcja, tylko co ile by trzeba było uzupełniać zasobnik? Bo jak co dwa dni to nie opłaca się z powodu dojazdów.

nie ma opcji dojeżdzania i dorzucania do pieca:( dlatego zimowo tylko minimalne ogrzewanie na prąd

dylemat - kable czy maty już chyba rozstrzygnięty na korzyść kabli - podpowiedzcie tylko blondynce kiedy konkretnie się kładzie te maty? mam chudziak, buduję mury, zadaszam, okna i ? bezpośrednio na chudziak i potem przykrywam to styro, wylewka samopoziomująca i dechy czy tam płytki/panele?

Piotr, chyba miałeś na myśli sterowanie GSM?

Podłogówka potrzebuje dużo wyższej temperatury by w mieszkaniu utrzymać +5°C więc kilka- kilkanaście godzin bez prądu nie wychłodzi tak posadzki by rury ogarnęła temperatura krystalizowania wody.

Piecyk peletowy z zapalarką, podłączony do podłogówki. Całkiem ciekawa opcja, tylko co ile by trzeba było uzupełniać zasobnik? Bo jak co dwa dni to nie opłaca się z powodu dojazdów.

Oczywiście!...Poprawiłem, dzięki.

dylemat - kable czy maty już chyba rozstrzygnięty na korzyść kabli - podpowiedzcie tylko blondynce kiedy konkretnie się kładzie te maty? mam chudziak, buduję mury, zadaszam, okna i ? bezpośrednio na chudziak i potem przykrywam to styro, wylewka samopoziomująca i dechy czy tam płytki/panele?

Jeśli chodzi Ci o kable grzewcze, to układa się je bezpośrednio przed wylewaniem posadzek, mają być w ostatniej warstwie betonu (tej, do której kleisz kafelki czy parkiet), na to już nie ma iść żaden styropian. Kable grzewcze rozłożyć przeważnie może ekipa od posadzek. Trzeba przypilnować, żeby kabel wyszedł w połowie grubości posadzki, czyli dać go albo na specjalnych kratkach zbrojeniowych, albo jakoś inaczej zapewnić, żeby znalazł się tam gdzie ma być. Dodatkowo, nigdzie nie powinien przechodzić przez dylatacje.

Trzeba też wcześniej wybrać steroniki do tych kabli, bo razem z nimi trzeba w wylewce zalać czujniki temperatury i kable do nich, według zaleceń producenta sterownika, więc nie da się tego odłożyć na potem.

Do kabli grzewczych (i mat tak samo) musisz doprowadzić prąd do każdego pomieszczenia, powinien to zrobć elektryk, nalepeij wtedy, jak kładzie resztę kabli. Trzeba też uwzględnić moc pobieraną z sieci energetycznej, bo trzeba żeby założyli odpowiednio duże zabezpieczenia z elektrowni. No i trzeba upewnić się, że kabel od skrzynki do domku jest wystarczający. Wszystko to zrobi Ci elektryk.