ven78 19.01.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witam, poniżej zdjęcie z mojej lokalizacji - dziura wykopana w listopadzie bo myślałem że zdąże coś zrobić - jednak czas nie był łaskawy dla mnie i tak to zostało - była woda gruntowa w jednym narożniku jakieś 10m2 - teraz napadało i jest w najniższym punkcie 10cm wody. Kierbud mówi tak - wypompować - zalać chudziak na całości 10cm z wtapianiem siatki stalowej 6mm, potem na tym ława 60x40 i murek z bloczków i mogę sobie to zwieńcować jak chce - więc wypuścić zbrojenie z ławy w narożnikach i zrobić wieniec na fundamencie. Jestem w czarnej d... - brać geologa czy wierzyć na słowo - może coś podpowiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 19.01.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 nie wierzysz kierownikowi, a uwierzysz ludziom co ich na oczy nie widziałeś. Świat się zmienia i to w złą strone. Jeżeli masz jakieś wątpliwości bierz geologa nie duży wydatek szczególnie na początku budowy, a będziesz spał spokojnie. Fundamenty powinny być lane w ziemi która szpadla nie widziała, zima swoim cyklem zamarzania i rozmarzania niestety wzrusza ziemię więc ja osobiście bym pogłębił fundament ale to opinia człowieka który nie ma magistra ani z geologi ani z budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.01.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 wodę wypompować, założyć igło filtry i obniżyć lustro wody 1m poniżej poziomu posadowienia.Grunt zagęścić płytą wibracyjną / większą jak mniejszą cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 19.01.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Tam masz "breję". Jak wypompujesz wodę to będziesz lał chudziak w to błoto ??? To proszenie się o kłopoty. Jeśli masz taki poziom wód gruntowych, to wypompować wodę, zrobić wokół drenaż, odprowadzić gdzieś drenaż, lub pompować, dopiero po osuszeniu ustabilizować grunt (zagęszczenie lub jak potrzeba wymiana i zagęszczenie) i dopiero można lać beton. Takie moje zdanie, ja bym tak do tego podszedł. Osuszać można jeszcze na kilka innych sposóbów : igłofiltry, studnie depresyjne itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.01.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 dokładnie to samo napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.01.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Nie mówili Ci ze nie kopie się na zapas dziury pod fundament? Ktoś wsadził Ci na minę. Wysuszyć jak pisze czołgista ale raczej bez pogłębinia się nie obędzie. Co do geologa to jego się wynajmuje zanim się wbije łopatę w grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.01.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) bez pogłębinia się nie obędzie. widzę tam piach, stąd po osuszeniu ... przemieszać z cementem i doziarnienie zrobić, o miąszości(grubości) 50cm i to ułożyć w 3 warstwach po te ~17cm (aby dało 50cm ) na to można chudziaka zapodać. Ale bez szczelnej płyty dennej, lub stałego pilnowania poziomu wody, nie rozbieriosz .. Izolacja typu ciężkiego, bloczków bym nie polecał, zbrojenie anty skórczowe itp .. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 19.01.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 dokładnie to samo napisałem pewnie razem pisaliśmy, bo jak ja skrobałem swoje wypowiedzi jeszcze Twojej nie było, a jak zakończyłem okazało się, że szybszy byłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 08.02.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Woda cały czas stoi czy tylko okresami, np. po deszczu, roztopach? Jaki masz grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 09.02.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 U la la, ładny basen. Dobry przykład tego że warto robić badania geologiczne przed budową, a nawet przed kupnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts