fugo79 18.06.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Mam działke 9 ar. ziemia klasy 5 ile będzie kosztować odrolnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 19.06.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Może się mylę ale ziemia o klasie niższej niż IVa nie wymaga całej procedury odrolnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugo79 19.06.2004 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Co to znaczy nie wymag całej procedury odrolnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 19.06.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Inaczej - procedurę trzeba odpracować czyli złożyć wniosek o odrolnienie, ale w efekcie powinno sie otrzymać decyzję stwierdzającą, że ziemia jest beznadziejnej klasy i nie podlega odrolnieniu. Ja tak miałem /gleba V klasy/ papier i zero opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 19.06.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Otóż to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugo79 19.06.2004 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 czyli jak mi odrolnią to mogę zaraz budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 19.06.2004 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Musisz do pozwolenia na budowę, mieć juz odrolniona działkę. Inaczej nie dostaniesz pozwolenia. Przynajmniej ja taka procedurę przechodziłam (całkiem niedawno). Od 3 dni mam pozwolenie na budowę. Poza tym, odrolnij sobie nie cała działkę, ale tylko to co potzrebujesz do budowy: dom, podjazdy, ew. ścieżki. Zsumuj m2 i wystąp o tyle do starostwa. Odrolnienie od IV klasy ziemi w górę oraz do chyba 500m2 jest za darmo. Procedura trwa (przynajmniej na Górnym Śląsku) około 1 miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 20.06.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 No i nie tak od razu budować. Jeśli w gminie jest obowiązujący Plan zagospodarowania i twój projekt spełnia jego wymagania no to O.K.. Jeśli brak Planu to możesz budować tylko wg zasady "sąsiedzkiej", czyli tylko wtedy gdy na sąsiedniej działce jest juz wybudowany dom.Chyba , że masz więcej ziemi (jako właściciel albo dzierżawca) to możesz budować siedlisko rolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vadivanken 19.12.2004 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Można też przy braku odpowiedniej do siedliska powierzchni podpisać, nawet zupełnie fikcyjną, umowę dzierżawy brakujacej powierzchni rolnej (nikt tego nie sprawdza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 19.12.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 A może Wam chodzi o wyłączenie gruntów z produkcji rolnej? Bo wtedy nie tylko klasa ma znaczenie, ale i to czy grunt na którym wytworzona jest glega jest pochodzenia mineralnego czy organicznego. I za IVa pochodzenia organicznego ponosi sie opłatę za wyłączenie. Wynosi: 350 zł dla 1 ha gruntów ornych i sadów i 300 zł dla 1 ha łąk i pastwisk (art. 12 ustawy o ochronie gruntów rolnych i lesnych). Odrolnienie to raczej termin związany z planowaniem przestrzennym - tak naprawdę za odrolnienie się nie płaci, no chyba że ktoś partycypuje w zmianie planu miejscowego. A poza tym opłaty takie same, jak przy innych procedurach lokalizacyjno - budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 21.12.2004 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Sprawdz najpierw w gminie czy jest obowiazujacy plan, jesli nie to zloz wniosek o warunki zabudowy. Wylaczyc z produkcji rolnej musisz tak naprawde tylko powierzchnie pod zabudowe domem, podjazdy i sciezki utwardzone, szambo (jesli jest), obojetnie jaka klasa gruntu do 500 m2 nie placisz nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 11.01.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 witajcie może mi ktoś podpowie jestem na etapie kupna działki rolnej chcemy wybudować dom - myślałam o siedlisku , ale średnia w mojej gminie to 8,59ha , a może łatwiej będzie odrolnić te 500m2 grunty kl IV B pastwiska i V łąki Wioska mało zurbanizowana więc plan zagospodarowania będzie nieprędko.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 11.01.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 A czy graniczysz z działką zabudowaną? jesli tak to możesz dostać wzizt bez planu. Ale musisz graniczyć bezpośrednio! Mój kolega między swoją działką a dziaką zabudowaną miał strumyk, który był odrębną dziłaką ewidencyjną (szeroką na 4 m ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 11.01.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 dla mnie ma tę zaletę , że nie ma żadnych sąsiadów w promieniu 500m, a dokoła pola i piękny widok na Czrną Górę i bezpośredni dostęp do drogi gminnej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 11.01.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Hm... To czarno to widzę. Zresztą szczerze pisząc jakbym była władzą gminną to bym tego pod zabudowe nie puściła - potem będą mnie mieszkańcy nękać, żeby doprowadzić wodę , kanalizację, utwardzić drogę... i tym podobne zadania własne gminy... Pozostaje dokupić te 8 ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 11.01.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 w warunkach zagospodarowania terenu i tak dostanę nakaz wykopania studni i własnej oczyszczalni ścieków lub szamba , ale jakie widoki będę mieć na południe Czarna Góra a z achodu pozostałe pasmo gór już widzą te wieczory na tarasi z widokiem zachodzącego słońca i własnymi prywatnymi komarami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 11.01.2005 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 350 - geodeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts