Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jle kosztuje odrolnienie dzia?ki.

fugo79

Recommended Posts

Inaczej - procedurę trzeba odpracować czyli złożyć wniosek o odrolnienie, ale w efekcie powinno sie otrzymać decyzję stwierdzającą, że ziemia jest beznadziejnej klasy i nie podlega odrolnieniu. Ja tak miałem /gleba V klasy/ papier i zero opłat.

Musisz do pozwolenia na budowę, mieć juz odrolniona działkę. Inaczej nie dostaniesz pozwolenia. Przynajmniej ja taka procedurę przechodziłam (całkiem niedawno). Od 3 dni mam pozwolenie na budowę. Poza tym, odrolnij sobie nie cała działkę, ale tylko to co potzrebujesz do budowy: dom, podjazdy, ew. ścieżki. Zsumuj m2 i wystąp o tyle do starostwa. Odrolnienie od IV klasy ziemi w górę oraz do chyba 500m2 jest za darmo. Procedura trwa (przynajmniej na Górnym Śląsku) około 1 miesiąca.

No i nie tak od razu budować. Jeśli w gminie jest obowiązujący Plan zagospodarowania i twój projekt spełnia jego wymagania no to O.K.. Jeśli brak Planu to możesz budować tylko wg zasady "sąsiedzkiej", czyli tylko wtedy gdy na sąsiedniej działce jest juz wybudowany dom.Chyba , że masz więcej ziemi (jako właściciel albo dzierżawca) to możesz budować siedlisko rolne.

• 5 months później...

A może Wam chodzi o wyłączenie gruntów z produkcji rolnej?

Bo wtedy nie tylko klasa ma znaczenie, ale i to czy grunt na którym wytworzona jest glega jest pochodzenia mineralnego czy organicznego. I za IVa pochodzenia organicznego ponosi sie opłatę za wyłączenie.

Wynosi: 350 zł dla 1 ha gruntów ornych i sadów i 300 zł dla 1 ha łąk i pastwisk (art. 12 ustawy o ochronie gruntów rolnych i lesnych).

Odrolnienie to raczej termin związany z planowaniem przestrzennym - tak naprawdę za odrolnienie się nie płaci, no chyba że ktoś partycypuje w zmianie planu miejscowego. A poza tym opłaty takie same, jak przy innych procedurach lokalizacyjno - budowlanych.

Sprawdz najpierw w gminie czy jest obowiazujacy plan, jesli nie to zloz wniosek o warunki zabudowy. Wylaczyc z produkcji rolnej musisz tak naprawde tylko powierzchnie pod zabudowe domem, podjazdy i sciezki utwardzone, szambo (jesli jest), obojetnie jaka klasa gruntu do 500 m2 nie placisz nic.

• 3 weeks później...

witajcie

może mi ktoś podpowie jestem na etapie kupna działki rolnej chcemy wybudować dom - myślałam o siedlisku , ale średnia w mojej gminie to 8,59ha , a może łatwiej będzie odrolnić te 500m2 grunty kl IV B pastwiska i V łąki Wioska mało zurbanizowana więc plan zagospodarowania będzie nieprędko.pozdrawiam :wink:

w warunkach zagospodarowania terenu i tak dostanę nakaz wykopania studni i własnej oczyszczalni ścieków lub szamba , ale jakie widoki będę mieć na południe Czarna Góra a z achodu pozostałe pasmo gór już widzą te wieczory na tarasi z widokiem zachodzącego słońca i własnymi prywatnymi komarami. Pozdrawiam