zielinski_m 19.01.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Sejm uchwalił nową ustawę o prawie budowlanym, według której do postawienia domu nie będzie wymagane uzyskanie pozwolenia na budowę, a jedynie wystarczy przedstawić w starostwie projekt budowlany i odczekać 30 dni (czas na ewentualny sprzeciw ze strony starostwa) i można budować. Zastanawia mnie fakt, na jakiej podstawie będą tworzone projekty budowlane. Do tej pory w przypadku braku MPZP występowało się o WZ, która określała np. budynek 16x12 z poddaszem użytkowym itp. Na tej podstawie architekt projektował dom. Jak będzie obecnie? Czy uzyskanie WZ jest konieczne? Rozmawiałem na ten temat ze znajomym, który przymierza się do budowy domu i twierdzi, że w obecnym zapisie WZ nie jest potrzebne. Ale coś mnie to nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.01.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Sejm,jeszcze tej ustawy nie uchwalił było to drugie czytanie-jeszcze musi być kolejne,Senat,Prezydent-publikacja Dz.U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielinski_m 19.01.2015 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 No OK, nie znam szczegółów. Myślałem, że to już jest uchwalone. Jeśli wejdzie w życie w obecnej formie to treść pytania pozostawiam bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.01.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Z informacji wynika że wszystkie załączniki do PnB pozostają bez zmian,tylko zapewnienie mediów będzie potrzebne później-na etapie rozpoczęcia prac.Skrócono terminy-też nie w każdym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielinski_m 19.01.2015 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Tak mi się wydawało, że ten brak WZ to jakaś lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.03.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 ... nie ma jeszcze ujednoliconego tekstu Ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts