Cristoforo71 19.01.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witam, mam zaprojektowane duże okna o wysokości 2600 mm, mam pytanie czy jest szansa wyprodukować takie okna z profilu PCV, tak aby okna szczególnie balkonowe były stabilne, nie wykrzywiały się w trakcie eksploatacji, (jeśli tak to będę wdzięczny za podpowiedzi nazw producentów), czy powinienem raczej pomyśleć o profilu ALU lub Drewno??, dodam również że wszystkie okna mają dość duże przeszklenia, jestem po kilku rozmowach ze sprzedawcami okien i jeden mówi że się da a drugi straszy że okna będą się wyginać, POMOCY bo im dłużej z nimi rozmawiam tym mądrzejszy nie jestem. Pozdrawiam wszystkim budowniczych i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.01.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Z dotychczasowych przypadków na forum nie pamiętam by ktoś się chwalił takimi oknami z PCW i ze znanych mi producentów oferty nie znam. Czasem widuję możliwe do wykonania HS`,y. Podaj jakie masz szerokości balkonów - białe? czy w okleinie? To uszczegółowienie pozwoli na bardziej precyzyjne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.01.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 PVC w różnych systemach kończy się przy wysokości 230-250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.01.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Ja mam 2 HS 2600x3400 i 4000. Internorm bez problemu je wykonał . Edytowane 20 Stycznia 2015 przez tomekwa literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.01.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 HD czy raczej HS ?Jeśli już to zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristoforo71 19.01.2015 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witam ponownie, Same okna balkonowe maja szerokość 2m dzielone na 2 skrzydła każde po 1m szerokości przy wspomnianej wysokości 2,6 m, otwierane i rozchylane. Oprócz tego mam witryny nie otwierane o szerokości 4,8 m i 3,05 m oraz HS o szerokości 4,45m, PCV kolor biały z obu stron, pakiet 3-szybowy. Rozmawiałem z producentem okien z profili VEKA i generalnie twierdzi ze nie ma problemu zrobic tej wysokości okien, ale jakoś nie dowierzam mu, moje wcześniejsze doświadczenia z oknami PCV mówią mi ze może być problem ze stabilnością takich okien szczególnie przy takich wiatrach jak ostatnio mieliśmy, inni producenci produkują z PCV tylko do wysokości 2,4 m (coś w tym musi być skoro 2,4 m dla nich to max) i twierdza ze jeśli ktoś wyprodukuje taka wysokość to bez gwarancji. Okna to ważny element domu, nie chciałbym popełnić błędu Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie moim tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.01.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 2 x 2,6 ? nie chcesz mieć kłopotu wejdź w drewno bądź w alu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristoforo71 19.01.2015 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Internorm rzeczywiście jako jeden z dwóch (wspomniana VEKA) podejmie sie wykonania takich okien ale kasa juz duża, choć same okna godne uwagi chyba mercedes wsród okien, piękne Warte są tej kasy ????Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.01.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 montowałem (drewno z alu) i jestem nimi zachwycony - czy warte swej ceny, nie mnie oceniać. Na maja kieszeń za drogie ale wszystko zależy od tej kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristoforo71 19.01.2015 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Mam ofertę z internormu, okna przekonują mnie na 100%, tylko ta cena nie na moja kieszeń ale coraz cześciej myśle czy sie nie skusić, okna jakby bez wad, biorę pod uwagę PCV/ALU;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 20.01.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Znam drewno-alu super okna. U mnie od maja 2014 są PVC-alu. Jeszcze nie używane na codzień. HSy w tym wymiarze bez problemu, niestety okna 1090x2600 są z podziałem: 2120-480. Dolna część RU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.01.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 HS to inna bajka. Dlatego pisałem na początku o wyjątkach. Po prostu mają dużo szersze ramy i odpowiednio stabilniejsze wzmocnienia. Statystycznie balkony ze skrzydłem o wysokości wyższej niż 240cm częściej się wyginają (w mojej ocenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 20.01.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Ogólnie rzecz biorąc okna balkonowe 2000 x 2600 mm ze słupkiem ruchomym są do wykonania. Wymaga to niestety niestandardowych rozwiązań dodatkowych wzmocnień. Internorm je stosuje (sam je u nich podpatrzyłem). Niestety taki balkon ma minimalnie gorszy współczynnik przenikania ciepła. I odpowiem od razu. Tak, na takie okno udzielamy też gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 20.01.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Statystycznie balkony ze skrzydłem o wysokości wyższej niż 240cm częściej się wyginają (w mojej ocenie). Fin, nie tylko w twojej ocenie. Problemem jest to że większość producentów nie stosuje takich wzmocnień jakie powinny być montowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.01.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Ogólnie rzecz biorąc okna balkonowe 2000 x 2600 mm ze słupkiem ruchomym są do wykonania. Wymaga to niestety niestandardowych rozwiązań dodatkowych wzmocnień. Internorm je stosuje (sam je u nich podpatrzyłem). Niestety taki balkon ma minimalnie gorszy współczynnik przenikania ciepła. I odpowiem od razu. Tak, na takie okno udzielamy też gwarancji. Czasem to piszę klientom: mniejsi producenci potrafią być bardziej elastyczni i nie zawsze stosują się do odgórnych wytycznych budowania konstrukcji, zalecanych przez producentów profili. Ale wśród mniejszych producentów są też "biznesmeni" i faktyczni "rzemieślnicy". Ci pierwsi zrobią wszystko by sprzedać, Ci drudzy włożą całą swoją wiedzę by zrobić takie okno i maksymalnie zadbać o to, by działało jak trzeba. Ale to swoje kosztuje.. Tylko najgorsze jest to, że tak trudno odróżnić te dwa typy działalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristoforo71 20.01.2015 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Ogólnie rzecz biorąc okna balkonowe 2000 x 2600 mm ze słupkiem ruchomym są do wykonania. Wymaga to niestety niestandardowych rozwiązań dodatkowych wzmocnień. Internorm je stosuje (sam je u nich podpatrzyłem). Niestety taki balkon ma minimalnie gorszy współczynnik przenikania ciepła. I odpowiem od razu. Tak, na takie okno udzielamy też gwarancji. JarekKos podziel się informacją kto konkretnie może takie okna wykonać??, Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.01.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Cały problem w tym, że Jarek póki co nie zdradził się jaką firmę reprezentuje.Zadaj mu pytanie/prośbę przez PW, poszperaj w sieci.. może trafisz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristoforo71 20.01.2015 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Cały problem w tym, że Jarek póki co nie zdradził się jaką firmę reprezentuje. Zadaj mu pytanie/prośbę przez PW, poszperaj w sieci.. może trafisz:) Finlandia twoim zdaniem powinienem rozmyślać wysokość okien 2600 z PCW czy mam dać sobie spokój?, wiem że wykonać można wszystko ale chodzi mi o późniejszą eksploatację, będę wdzięczny za radę bo widzę że ty należysz do tych rzemieślników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 20.01.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 JarekKos podziel się informacją kto konkretnie może takie okna wykonać??, Dziękuję Powiedziałem ci że Internorm takie okna robi. Ja nie jestem z twojego regionu, więc ci nie bardzo pomogę. Nie znam też wszystkich producentów w Polsce, Podejdź do firmy która ci mówiła, że zrobią takie okno i zapytaj wprost jakie wzmocnienie stosują do takich drzwi balkonowych. Jeśli ci sprzedawca od ręki powie - bez konsultacji z "technologiem" - to są dwie możliwości. Albo niedawno sprzedawał takie drzwi, albo nie wie o czym mówi. Osobiście myślę, że bardziej ta druga opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristoforo71 20.01.2015 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Powiedziałem ci że Internorm takie okna robi. Ja nie jestem z twojego regionu, więc ci nie bardzo pomogę. Nie znam też wszystkich producentów w Polsce, Podejdź do firmy która ci mówiła, że zrobią takie okno i zapytaj wprost jakie wzmocnienie stosują do takich drzwi balkonowych. Jeśli ci sprzedawca od ręki powie - bez konsultacji z "technologiem" - to są dwie możliwości. Albo niedawno sprzedawał takie drzwi, albo nie wie o czym mówi. Osobiście myślę, że bardziej ta druga opcja. Internorm znam i mam ofertę, droga idę w takim razie do drugiego sprzedawcy, zobaczymy co powie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts