Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna o wysokości 2600 mm

Recommended Posts

Witam,

mam zaprojektowane duże okna o wysokości 2600 mm, mam pytanie czy jest szansa wyprodukować takie okna z profilu PCV, tak aby okna szczególnie balkonowe były stabilne, nie wykrzywiały się w trakcie eksploatacji, (jeśli tak to będę wdzięczny za podpowiedzi nazw producentów), czy powinienem raczej pomyśleć o profilu ALU lub Drewno??, dodam również że wszystkie okna mają dość duże przeszklenia, jestem po kilku rozmowach ze sprzedawcami okien i jeden mówi że się da a drugi straszy że okna będą się wyginać, POMOCY bo im dłużej z nimi rozmawiam tym mądrzejszy nie jestem.

Pozdrawiam wszystkim budowniczych i nie tylko :)

Z dotychczasowych przypadków na forum nie pamiętam by ktoś się chwalił takimi oknami z PCW i ze znanych mi producentów oferty nie znam.

Czasem widuję możliwe do wykonania HS`,y.

Podaj jakie masz szerokości balkonów - białe? czy w okleinie? To uszczegółowienie pozwoli na bardziej precyzyjne odpowiedzi.

Witam ponownie,

Same okna balkonowe maja szerokość 2m dzielone na 2 skrzydła każde po 1m szerokości przy wspomnianej wysokości 2,6 m, otwierane i rozchylane.

Oprócz tego mam witryny nie otwierane o szerokości 4,8 m i 3,05 m oraz HS o szerokości 4,45m, PCV kolor biały z obu stron, pakiet 3-szybowy.

Rozmawiałem z producentem okien z profili VEKA i generalnie twierdzi ze nie ma problemu zrobic tej wysokości okien, ale jakoś nie dowierzam mu, moje wcześniejsze doświadczenia z oknami PCV mówią mi ze może być problem ze stabilnością takich okien szczególnie przy takich wiatrach jak ostatnio mieliśmy,

inni producenci produkują z PCV tylko do wysokości 2,4 m (coś w tym musi być skoro 2,4 m dla nich to max) i twierdza ze jeśli ktoś wyprodukuje taka wysokość to bez gwarancji.

Okna to ważny element domu, nie chciałbym popełnić błędu

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie moim tematem

HS to inna bajka. Dlatego pisałem na początku o wyjątkach. Po prostu mają dużo szersze ramy i odpowiednio stabilniejsze wzmocnienia.

Statystycznie balkony ze skrzydłem o wysokości wyższej niż 240cm częściej się wyginają (w mojej ocenie).

Ogólnie rzecz biorąc okna balkonowe 2000 x 2600 mm ze słupkiem ruchomym są do wykonania.

Wymaga to niestety niestandardowych rozwiązań dodatkowych wzmocnień. Internorm je stosuje (sam je u nich podpatrzyłem).

Niestety taki balkon ma minimalnie gorszy współczynnik przenikania ciepła.

I odpowiem od razu. Tak, na takie okno udzielamy też gwarancji.

Ogólnie rzecz biorąc okna balkonowe 2000 x 2600 mm ze słupkiem ruchomym są do wykonania.

Wymaga to niestety niestandardowych rozwiązań dodatkowych wzmocnień. Internorm je stosuje (sam je u nich podpatrzyłem).

Czasem to piszę klientom: mniejsi producenci potrafią być bardziej elastyczni i nie zawsze stosują się do odgórnych wytycznych budowania konstrukcji, zalecanych przez producentów profili.

Ale wśród mniejszych producentów są też "biznesmeni" i faktyczni "rzemieślnicy". Ci pierwsi zrobią wszystko by sprzedać, Ci drudzy włożą całą swoją wiedzę by zrobić takie okno i maksymalnie zadbać o to, by działało jak trzeba. Ale to swoje kosztuje..

Tylko najgorsze jest to, że tak trudno odróżnić te dwa typy działalności :(

JarekKos podziel się informacją kto konkretnie może takie okna wykonać??,

Dziękuję

Cały problem w tym, że Jarek póki co nie zdradził się jaką firmę reprezentuje.

Zadaj mu pytanie/prośbę przez PW, poszperaj w sieci.. może trafisz:)

Finlandia twoim zdaniem powinienem rozmyślać wysokość okien 2600 z PCW czy mam dać sobie spokój?, wiem że wykonać można wszystko ale chodzi mi o późniejszą eksploatację, będę wdzięczny za radę bo widzę że ty należysz do tych rzemieślników :)

JarekKos podziel się informacją kto konkretnie może takie okna wykonać??,

Dziękuję

Powiedziałem ci że Internorm takie okna robi.

Ja nie jestem z twojego regionu, więc ci nie bardzo pomogę. Nie znam też wszystkich producentów w Polsce,

Podejdź do firmy która ci mówiła, że zrobią takie okno i zapytaj wprost jakie wzmocnienie stosują do takich drzwi balkonowych. Jeśli ci sprzedawca od ręki powie - bez konsultacji z "technologiem" - to są dwie możliwości. Albo niedawno sprzedawał takie drzwi, albo nie wie o czym mówi. Osobiście myślę, że bardziej ta druga opcja.

Powiedziałem ci że Internorm takie okna robi.

Ja nie jestem z twojego regionu, więc ci nie bardzo pomogę. Nie znam też wszystkich producentów w Polsce,

Podejdź do firmy która ci mówiła, że zrobią takie okno i zapytaj wprost jakie wzmocnienie stosują do takich drzwi balkonowych. Jeśli ci sprzedawca od ręki powie - bez konsultacji z "technologiem" - to są dwie możliwości. Albo niedawno sprzedawał takie drzwi, albo nie wie o czym mówi. Osobiście myślę, że bardziej ta druga opcja.

Internorm znam i mam ofertę, droga

idę w takim razie do drugiego sprzedawcy, zobaczymy co powie

dzięki za pomoc