Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Planuję zakup drzwi i okien do drewnianej altany - będzie ona służyć jako miejsce do spożycia dań zakupionych w lokalu gastronomicznym typu przyczepa. Miejscowa firma zaproponowała mi okna PCV i drzwi AL ciepłe. Do wyceny okien nie mam zastrzeżeń, ale zastanawia mnie cena drzwi: 2100 netto + montaż (350zł netto). Drzwi w systemie ALUPROF (MB-60E), kolor brązowy RAL8014, z samozamykaczem, jednym zamkiem i pochwytem. Dolna połowa BL/PUR/BL, górna połowa szyba 4/16/4. Wymiar 100x207. Wydaje mi się, że cena jest z kosmosu. Czy mam rację? Czy nie wystarczą tańsze drzwi do moich potrzeb? Na Allegro Drzwi AL w tym wymiarze są o połowę tańsze, a PCV jeszcze tańsze...

Proszę o opinie.

Edytowane przez stolar_86

Każde drzwi przy takim trafiku trzeba będzie co jakiś czas (na pewno częściej jak drzwi w domu u przeciętnego Polaka) podregulować. Nie każda firma robi takie testy, ale osobiście byłem w jednym zakładzie produkcyjny, gdzie nowy model zawsze był montowany jako wejście na stołówkę. Jak bez poprawek wytrzymał miesiąc to było OK :) ... taki osobliwy test ale nic nie przetestuje drzwi lepiej jak rzesza głodnych facetów w drodze na przerwę :).

• 1 year później...

Trochę czasu minęło od założenia tematu i zapewne autor znalazł już rozwiązanie, niemniej warto na tym przypadku podkreślić jeszcze jedną, ważną z punktu widzenia montażysty, rzecz. Jeśli altana jest z drewna, to warto byłoby zamontować drzwi drewniane na drewnianej ościeżnicy z jednego prostego względu. taki produkt będzie na pewno lepiej współpracował z drewnianą konstrukcją altany jak drzwi alu. Myślę tu o kurczliwości drewna z altany jak i z drzwi (klejonka z drzwi mniej się rzecz jasna odkształci).

Tylko nie piszcie, że do ceglanej ściany trzeba zastosować ceglane drzwi ;). Konstrukcja altany i jej gibkość jest zupełnie inną zabawą jak montaż drzwi w murze.