olo90 27.01.2015 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Witam, nie było mnie kilka dni w domu (praca), ale wracam do testów. Rozpaliłem w piecu tak jak radził Pan Mario: Jeśli nie masz klapki na dole to i tak musisz przeprowadzić próbę na szczelinie z dmuchawy + rozszczelnione drziwczki zasypowe - dolnych popielnikowych nie uchylaj. Na razie nic nie kupuj sprawdź jak napisałem stało-palność Rozszczelnione drzwiczki wsypowe, oraz wlot powietrza dmuchawy otwarty cały czas na jakieś 30-40%, dmuchawa oczywiście odłączona od zasilania. Jakie są moje wnioski, paliło się jakieś 11 godzin (czyli bez szału, na zimnym kominie, z wyrzucaniem czarnego dymu pali się 9-10, no ale dla mnie każda godzina dłużej jest cenna), tyle ze przez pierwsze 4 godziny były rozszczelnione drzwiczki wsypowe. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ czy nie za długo... dym z komina ciut bielszy, ale dalej widoczny, w nocy to już nie wiem. Po kilku godzinach bawienia się rozwarciem drzwiczek i powietrza z kanału dmuchawy, udało się ustawić mniej więcej 55 stopni. Dzisiaj zakryłem tekturą wlot do dmuchawy (jakieś 50%), wsadziłem rurę 40mm zagiętą na końcu i będę palił z załączoną dmuchawą, zobaczymy co z tego wyjdzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo90 28.01.2015 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 żadnych komentarzy? Test z rurą i dmuchawą wyszedł słabo, efekt raczej marny. Jak dmuchawa nie pracuje, dym z komina widoczny, jak pracuje to go w ogóle nie widać. Najbardziej zastanawia mnie to, że przy paleniu bez dmuchawy, gdy cały czas był dostęp powietrza pod palenisko i nad, dym i tak był ciemny i widoczny. ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo90 29.01.2015 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Ok, metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że najlepszy efekt otrzymałem przy kombinacji: rura w węgiel i delikatnie uchylone drzwiczki popielnika. Da się uzyskać stabilne 55-60stopni przez 12 godzin, a może i dłużej, dymu z komina praktycznie nie ma. Proszę teraz o rade, co będę potrzebował do przerobienia kotła, drzwiczki popielnika z klapką to pewnie zamówię gotowe w defro, polecacie do tego jakiś sterownik i coś jeszcze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 29.01.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Co mnie cieszy? Że zacząłeś samodzielnie eksperymentować i wyciągać wnioski Może warto, aby powietrze nad zasyp było niezależnie sterowane, czyli klapka w drzwiach zasypowych, kierownica powietrza wtórnego itp... Sterownik... Mam, używam i jestem zadowolony jeśli chcesz wiedzieć jaki, poszperaj w moich postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.01.2015 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Niska temperatura na piecu, to niepełne spalanie = czarny dym. Zimny komin to słabszy ciąg, wyższa to większy ciąg, najlepiej jakby był cały czas podobny. Aby utrzymać wyższą temperaturę na piecu, co pozwoli na pełne spalanie, szczególnie cięższych frakcji, należy: - zainstalować zawór czterodrożny, który umożliwi utrzymać wyższą temperaturę na piecu i odpowiednią do potrzeb temperaturę zasilania ogrzewania. - dbać o ciągłość pracy pieca, co umożliwi wyregulowanie pieca i wbrew pozorom wprowadzi pewne oszczędności. Jakość węgla też ma wpływ na jakość spalania. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo90 30.01.2015 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Tak, wszystko to już było powiedziane kilka postów wyżej.Teraz pytam specjalistów w dziedzinie kotłów o jakiś sprawdzony sterownik oraz o elektroniczny miarkownik który będzie z nim współgrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo90 30.01.2015 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Palenia ciąg dalszy.... Dzisiaj już mniej entuzjazmu niż wczoraj. Wczoraj cały zasyp wypalił się w 10 godzin.... Pięknie żarło, ale zdechło.. Dzisiaj zapaliłem trochę wcześniej, aby pooglądać dym (to chyba jedyny parametr określający jak się spala węgiel....) na kotle temp. 60. Pierwsze 2-3 godz paliło się jedynie na uchylonych drzwiczkach popielnika i rura w zasyp, później temp. ta sama, ale za to pojawił się czarny dym z komina co mnie trochę zaskoczyło. Chyba sama rura nie daje rady i potrzebne będzie zrobienie KPW.I teraz pytanie czy KPW po rozpaleniu trzeba przymknąć czy ona jest przez cały okres palenia otwarta w jednej pozycji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 30.01.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Do rozpalania otwierasz na max, chyba, że podmuch gasi rozpałkę Potem przymykasz - musisz wybadać ile. Gdy skoksuje się cały węgiel (żar zejdzie do samego dołu, można: - calkiem zamknąć - przymknąć jeszcze bardziej - nie ruszać wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo90 02.02.2015 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Witam, odnośnie KPW. Jakaś sugerowana średnica rury, trzeba to obliczać? Czy jest jakiś sprawdzony schemat wykonania pasujący do każdego kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.