Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czarny dym przy rozpalaniu- pomocy!

olo90

Recommended Posts

Witam, nie było mnie kilka dni w domu (praca), ale wracam do testów.

Rozpaliłem w piecu tak jak radził Pan Mario:

Jeśli nie masz klapki na dole to i tak musisz przeprowadzić próbę na szczelinie z dmuchawy + rozszczelnione drziwczki zasypowe - dolnych popielnikowych nie uchylaj. Na razie nic nie kupuj sprawdź jak napisałem stało-palność

Rozszczelnione drzwiczki wsypowe, oraz wlot powietrza dmuchawy otwarty cały czas na jakieś 30-40%, dmuchawa oczywiście odłączona od zasilania. Jakie są moje wnioski, paliło się jakieś 11 godzin (czyli bez szału, na zimnym kominie, z wyrzucaniem czarnego dymu pali się 9-10, no ale dla mnie każda godzina dłużej jest cenna), tyle ze przez pierwsze 4 godziny były rozszczelnione drzwiczki wsypowe. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ czy nie za długo... dym z komina ciut bielszy, ale dalej widoczny, w nocy to już nie wiem. Po kilku godzinach bawienia się rozwarciem drzwiczek i powietrza z kanału dmuchawy, udało się ustawić mniej więcej 55 stopni.

Dzisiaj zakryłem tekturą wlot do dmuchawy (jakieś 50%), wsadziłem rurę 40mm zagiętą na końcu i będę palił z załączoną dmuchawą, zobaczymy co z tego wyjdzie.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

żadnych komentarzy?

Test z rurą i dmuchawą wyszedł słabo, efekt raczej marny. Jak dmuchawa nie pracuje, dym z komina widoczny, jak pracuje to go w ogóle nie widać. Najbardziej zastanawia mnie to, że przy paleniu bez dmuchawy, gdy cały czas był dostęp powietrza pod palenisko i nad, dym i tak był ciemny i widoczny.

ktoś pomoże?

Ok, metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że najlepszy efekt otrzymałem przy kombinacji: rura w węgiel i delikatnie uchylone drzwiczki popielnika. Da się uzyskać stabilne 55-60stopni przez 12 godzin, a może i dłużej, dymu z komina praktycznie nie ma.

Proszę teraz o rade, co będę potrzebował do przerobienia kotła, drzwiczki popielnika z klapką to pewnie zamówię gotowe w defro, polecacie do tego jakiś sterownik i coś jeszcze??

:)

Co mnie cieszy? Że zacząłeś samodzielnie eksperymentować i wyciągać wnioski :)

Może warto, aby powietrze nad zasyp było niezależnie sterowane, czyli klapka w drzwiach zasypowych, kierownica powietrza wtórnego itp...

Sterownik... Mam, używam i jestem zadowolony ;) jeśli chcesz wiedzieć jaki, poszperaj w moich postach.

Niska temperatura na piecu, to niepełne spalanie = czarny dym.

Zimny komin to słabszy ciąg, wyższa to większy ciąg, najlepiej jakby był cały czas podobny.

Aby utrzymać wyższą temperaturę na piecu, co pozwoli na pełne spalanie, szczególnie cięższych frakcji, należy:

- zainstalować zawór czterodrożny, który umożliwi utrzymać wyższą temperaturę na piecu i odpowiednią do potrzeb temperaturę zasilania ogrzewania.

- dbać o ciągłość pracy pieca, co umożliwi wyregulowanie pieca i wbrew pozorom wprowadzi pewne oszczędności.

Jakość węgla też ma wpływ na jakość spalania.

Powodzenia.

Palenia ciąg dalszy.... Dzisiaj już mniej entuzjazmu niż wczoraj. Wczoraj cały zasyp wypalił się w 10 godzin.... Pięknie żarło, ale zdechło.. Dzisiaj zapaliłem trochę wcześniej, aby pooglądać dym (to chyba jedyny parametr określający jak się spala węgiel....) na kotle temp. 60. Pierwsze 2-3 godz paliło się jedynie na uchylonych drzwiczkach popielnika i rura w zasyp, później temp. ta sama, ale za to pojawił się czarny dym z komina co mnie trochę zaskoczyło. Chyba sama rura nie daje rady i potrzebne będzie zrobienie KPW.

I teraz pytanie czy KPW po rozpaleniu trzeba przymknąć czy ona jest przez cały okres palenia otwarta w jednej pozycji??