Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe

bolek1986

Recommended Posts

Koledzy chciałbym się doradzić odnośnie okien dachowych.

W każdej z trzech hurtowni polecają swoje rozwiązanie i akurat trzy hurtownie mam na oku i każda z nich poleca co innego Roto, Velux i Fakro??

W obecnej chwili doradzilibyście co byłoby najlepszym rozwiązaniem:

Okno Velux MK08 GPL 3050

Okno Velux MK08 GLU 0055 łazienkowe

Roto R85 H WD

czy

Okno FPP-V U5 Preselect 78x140

Okno FPU-V U5 78x140 Białe

Kołnierz EHV-AtThermo 78x140

W Roto podoba Nam się otwieranie z jednej klamki okna na dwie pozycję - w Fakro trzeba użyć jakby przełącznika który możemy uruchomić po otwarciu okna a w Veluxie mamy uchwyt i klamkę...

nic w tym temacie?

Dziś byłem oglądać piankę poliuretanową na budowie i widziałem okna FAKRO - dla mnie porażka. Opcja rozwieralno-uchylna na przełącznik (najpierw otwiera się, potem przełącza przycisk, zamyka okno i otwiera się ponownie w innej pozycji i odwrotnie), poza tym wersja drewniana wygląda słabo i jakoś mało masywne to okno a nie wspomne już o sile jaką trzeba włożyć żeby je otworzyć (tu kwestię montazu zostawiam otwartą).

ROTO za mną przemawia, że ma jedną klamkę do dwóch pozycji bez przełącznika i można skrzydło regulować gdyby ciężko chodziło czego nie ma konkurencja...

Ktoś ma podobne przeczucia...

nic w tym temacie?

ROTO za mną przemawia, że ma jedną klamkę do dwóch pozycji bez przełącznika i można skrzydło regulować gdyby ciężko chodziło czego nie ma konkurencja...

Ktoś ma podobne przeczucia...

Witaj,

Okno GPL/GPU posiada faktycznie dwa uchwyty, operując dolnym otwieramy okno w systemie klapowym - kąt uniesienia skrzydła to 45 stopni:cool:, operując obydwoma uchwytami skrzydło funkcjonuje w opcji obrotowej. Najczęściej z otwierania obrotowego korzystamy kiedy chcemy umyć wkład szybowy.

W wskazanych oknach istnieje także możliwość regulowania sprężyn :D.

Pozdrawiam

Paweł

Konsultant Velux

• 2 months później...
Żeby nie zaśmiecać kolejnym tematem, podepnę się tutaj. Mam pytanie odnośnie okien dachowych. Dom ma dach dwuspadowy, na dachu będzie domino creatona, poddasze będzie całe otwarte i chcieliśmy doświetlić je oknami dachowymi. Chcieliśmy dać po 5sztuk z każdej strony, ale mówią nam, że zepsujemy dach z ładną dachówką. No i moje pytanie jest takie, jak najlepiej umieścić te okna i ile sztuk, żeby wyglądało ładnie ;)

Pojęcie ładnie czy brzydko to pojęcie względne. Moim zdaniem okna nie oszpecą dachu. Radziłbym największe (160 cm) w zespoleniu poziomym. Pięć sztuk jest OK bo stworzy osobną formę na dachu. Skonsultuj tą kwestię z projektantem. Pozdrawiam.

Witam,

w listopadzie 2014r. wprowadziłem się do nowego domu. Dom wybudowany z pustaków solbet 30cm +20 cm ocieplenia styropianem grafitowym. Poddasze ocieplone wełną mineralną Isover 20+15 cm. W mroźne dni tzn. gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej 0 st. występuje roszenie od środka okien dachowych (jak na załączonym zdjęciu) Problem występuje najczęściej nocą ale i czasem w dzień zbiera się woda w po obrzeżu. Czym to może być spowodowane i jak temu zaradzić? czy to wada okien? wiem że w pierwszym roku może dom schnąc ale to raczej nie ten przypadek gdyż wszystkie prace mokre były prowadzone w okresie wiosennym i letnim i dom był dobrze wietrzony i wysuszony. Jeśli ktoś ma podobne problemy proszę o info.

dachowe 3-KOREKTA.jpg

Ok Kolego może i źle uznano, ale jak byś mógł proszę wytłumaczyć co da zrobienie tej prostopadłej szpalety skoro nie ma pod nią kaloryfera? Przecież i tak nie będzie konwekcji ciepłego powietrze omiatającego okno. Zgodnie z zasadą ogrzewanie podłogowe oddaje ciepło w drodze promieniowania.

Są trzy sposoby wymiany ciepła. Przez: przewodzenie, konwekcję i promieniowanie. W przypadku ogrzewania podłogowego przez przewodzenie do warstwy wierzchniej podłogi i konwekcję. Promieniowanie pewnie też występuje. Natomiast dla okna istotnym jest aby odbywał się ruch powietrza uniemożliwiający osadzanie się kondensatu na zimnej szybie. Dlatego szpaleta powinna być tak wykonana aby w miarę możliwości tego ruchu nie ograniczała (nie utrudniała). Podłoga działa jak grzejnik, ogrzewa powietrze powodując jego ruch. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Witam,

Bardzo dobrze Andrzej Wilhelmi wyjaśnia znaczenie właściwego wykonania wnęki okiennej dla prawidłowej cyrkulacji powietrza i przeciwdziałaniu zjawisku kondensacji pary wodnej na szybie.

Producent okien dachowych VELUX, aby minimalizować ryzyko występowania tego zjawiska, zaleca we wskazówkach dostępnych na stronie www.velux.pl/serwis instalacje grzejnika pod oknem, częste przewietrzanie pomieszczenia oraz wykonanie wnęki okiennej zgodnie z rysunkiem w instrukcji montażu na str 2.

wneka 2.PNG

wneka.jpg

Należy pamiętać też, że w powietrzu w pomieszczeniu jest zawsze trochę wilgoci, nawet jeśli nie możemy jej zobaczyć.

Każda dorosła osoba produkuje pare wodną w codziennych czynnościach np. śpiąc, gotując, piorąc, kąpiąc się, która jeśli nie jest wymieniana poprzez sprawnie działającą wentylację czy częste przewietrzanie pomieszczenia, wykraplać będzie się na najzimniejszej przegrodzie czyli szybie. Pomieszczenia można wietrzyć bez tworzenia przeciągów, wystarczy kilka razy w ciągu dnia na 4-5 minut otworzyć okno, a już nastąpi wymiana powietrza i przeciwdziałamy w ten sposób osadzaniu się wilgoci na szybie czy narożnikach okna.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

• 2 months później...

....Okno FPP-V U5 Preselect 78x140

Okno FPU-V U5 78x140 Białe....

....a nie wspomne już o sile jaką trzeba włożyć żeby je otworzyć...

Witam,

Odnośnie powyższych okien chciałbym sprostować- otóż siła działania zawiasów może być regulowana przez użytkownika.

Pozwala to na dostosowanie zawiasów okna do kąta nachylenia dachu oraz wyposażenia (np. cięższy pakiet szybowy lub roleta zewnętrzna).

Instrukcja regulacji zawiasów znajduje się w instrukcji użytkowania okna.

Obawiam się, że okno na wspomnianej ekspozycji mogło mieć źle ustawioną siłę działania zawiasów :(

FPP.JPG

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

Edytowane przez Ekspert FAKRO

Nie ma grzejnika bo w całym domu jest podłogówka. Czy temperatura jest za niska to nie wiem bo termometr pokazuje 22 st.C w pokoju. Ustawienie większej temperatury trochę niweczy istotę kondensacji w kotle. Czy wszyscy którzy mają podłogówki mają takie same problemy z takimi oknami?

NIe kazdy. Tez mam podlogowke tez mam szpalete zrobiona nie-prostopadle do podlogi (tylko prostopadle do okna) i nic sie nie wykrapla.

Ale, jest wentylacja mechaniczna. Przy budowie domu byly wstawione najtansze okna fakro, nic sie nie wykraplało. Niestety te okna były wybitnie kiepskie (zimne) i obecnie sa wymienione na najcieplejsze co było, wiec problemu nie ma tym bardziej.

Witam,

W ofercie handlowej naszej firmy dostępne są modele o podstawowych parametrach (np. FTS) ale także wersje enerooszczędne (np. FTP-V U5) i pasywne (FTT U6, FTT U8 ). Na rynku istnieje zapotrzebowanie na różne modele w zależności od preferencji klienta i systemu budownictwa.

Przed dokonaniem wyboru odnośnie konkretnej wersji okna dachowego należy wziąść pod uwagę wiele czynników m.in. wymagania odnośnie termoizolacji (aktualnie coraz cześciej mamy do czynienia z budownictwem energooszczędnym i pasywnym, które wymaga specjalistycznych rozwiązań nie tylko w zakresie okien dachowych ale także większości innych materiałów budowlanych)

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO