Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja akustyczna drzwi od pokoju

izunka931

Recommended Posts

Witam!

Mam problem z drzwiami, które są kompletnie nie dźwiękoszczelne. Przez to budzą mnie codziennie odgłosy krzątania się współlokatorki wstającej o 4:30 do pracy... Drzwi są stare, z dużą płytą szklaną na środku, drewniane. Zastanawiam się nad obklejeniem ich z obu stron korkiem technicznym, a przestrzenie między framugą uszczelnić uszczelkami typu P. Zaproponowano mi korek grubości 5 mm. Czy taka grubość wystarczy, aby zminimalizować odgłosy z kuchni i korytarza? Dodatkowo, czy warstwa korka nie zadziała jak membrana jeśli nie będzie przyklejona na płasko na całej powierzchni, a tylko na obrzeżach, przez co między korkiem a szybą będzie pusta przestrzeń? Może wypełnić tę przestrzeń np wełną mineralną/drzewną? Proszę, pomóżcie Panowie, sesja się zbliża a ja chodzę jak zombi z niewyspania...

• 2 weeks później...

Może to pomóc w znaczącym stopniu, choć nie spodziewaj się cudów. Lepiej byłoby zakleić szybę np korkiem na równo i na skrzydło przykleić płyty z laminowanego MDF'u. Masz i wygląd i wyciszenie znacznie większe jak w rozwiązaniu które proponujesz.

Inna opcja to wymiana drzwi jeśli chcesz bawić się w takie przeróbki. Tu wybieraj drzwi pełne z wypełnieniem z płyty wiórowej lub wiórowo-otworowej.

ERKADO ma u siebie płytę Homalight, która jest w zasadzie sprasowanymi trocinami, które można przy mocniejszym nacisku oddzielić od siebie - coś jak wełna mineralna.

Wg mnie najgorzej ta szyba. Trzeba by ja usunac, albo zakleic, ale z obu stron, nie tylko od strony Twojego pokoju, dodatkowo szpare pod drzwiamy trzeba by jakos zaslonic, tez przyklejajac jakis pasek, i jeszcze bym uszczelki dal piankowe lub gumowe takie na futryne, cos po prostu na wzor lepszych drzwi ktore maja takie rzeczy. najtanszy koszt