Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc jaki jest koszt wykonania instalacji mechaniczn. w domu 63 m Z 11 120

Recommended Posts

wszystko zależy od tego jaki system chcesz zastosować, jakiej klasy rekuperator, jak ocieplić kanały itp.

możesz zrobić całość za 5-6k ( podstawowa centrala plus kanały) ale możesz też za 10-12k ( lepsza centrala z dużym odzyskiem, kanały na skrzynkach rozprężnych, atestowane z warstwą srebra itp.)

Na taki mały metraż starczy Ci podstawowa centrala małej wydajności (200m3/h)

Ja wstawiłem wentylajcę mechaniczną w domu i uważam, że była to jedna z fajniejszych inwestycji,

Świeże powietrze, brak zaduchu w sypialniach, a jednocześnie nie wieje mi chłodem z nawiewników, nie czuję ciągu zimnego powietrza w łazience z kratki wentylacyjnej. Moim zdaniem, przy dzisiejszych szczelnych oknach, w ogóle szczelnych domach, wentylacja mechaniczna to mus, a w dobie oszczędzania energii odzysk jest "nice to have", ale zapewnia dodatkowo komfort (z nawiewników leci ciepłe powietrze)

Dziękuje, to ta mała centrala ilę będzie kosztować? Jestem zupełnym laikiem w tym temacie. Zastanawiam się czy jest zasadne robić wentylację mechaniczną. Grawitacyjna jest dużo tańsza?

Rezygnując z grawitacyjnej możesz kosztami niewybudowanych kominów, pokryć część kosztów mechanicznej z odzyskiem ciepła.

Warto trochę poczytać i doinformować się, bo kupując taką najmniejszą, dajmy na to Dospel Lunę można zaoszczędzić na kosztach zakupu, ale odzysk nie będzie zadziwiający i prądu dużo zeżre.