Adam1983 20.01.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dzień dobry wszystkim specjalistom. Przeszukiwałem już kilka tematów, jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Muszę docieplić od zewnątrz betonowy dach domu. Jego grubość to około 12 cm. Problem tkwi w tym, że w lecie jest na strychu piekielnie gorąco, natomiast w zimę zaś cholernie zimno, i przez to w zimę nie da się dobrze zagrzać parteru i pierwszego piętra. Dach musi być ocieplony od zewnątrz, gdyż zamierzam w przyszłości zamieszkiwać drugie piętro, gdyż jest to de facto strych, tylko że dość wysoki, około 2,3m. Docieplanie od wewnątrz wełną odpada ze względu na utratę wysokości pomieszczenia. Obecnie na dachu jest tylko papa. I teraz moje pytania:1. Co polecacie zrobić z tym fantem ?2. Czy mogę użyć styropapy ?3. Czy lepiej jakiś inny styropian (10,15, 20 cm ?)4. Czy papę należy zerwać ?5 Jak to po kolei wszystko wykonać. 6. Jakie materiały, kleje itp ? Z góry dzięki za każdą poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 21.01.2015 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) temat rzeka, na początek może:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=4941639&viewfull=1#post4941639http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161215-ocieplenie-POLIURETAN-jak-welna-styro-tylko-za-darmohttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?86885-Pigeon-buduje-quot-PASYWNY-quot-dom&p=2962681&viewfull=1#post2962681 Edytowane 21 Stycznia 2015 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1983 22.01.2015 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Dziękuję za linki, faktycznie ciekawa opcja. Gdybym wiedział wcześniej, może też bym się skusił i nie męczył się z wykładaniem podłóg styropianem Jednak nie widzi mi się wylewanie kolejnej warstwy betonu na dach. Czy jakieś inne porady, pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 22.01.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Przyjmuję że jest to stropodach dość płaski, aby można było ułożyć styropapę ?Jeśli tak, to udaj się do najbliższego składu budowlanego i rozejrzyj się za styropapą, która by Ci odpowiadała.Tam udzielą informacji o cenie i technologii . Osobiście widziałem, jak robiono to na naszych budynkach w pracy.Wyczyszczono cały strop do czysta i potem układano płyty na dachu. Grubość styropianu to 10 cm. Mocowano je czymś i łączono zakładki z papy.Na to wszystko kładziono papę termozgrzewalną. I tak już jest ponad 5 lat. Przez ten czas nic się ze stropem nie wydarzyło - przede wszystkim nie przecieka.Wiem co piszę, bo pracuję w tym budynku. Strop jest po tej termomodernizacji dość miękki, zatem należy unikać zbędnego chodzenia po nim.Tak zmodernizowano 6 dachów u mnie w pracy.Oczywista, że należy ocieplić cały budynek, aż po dach, aby to miało sens.O kosztach nic nie wiem, bo osobiście nie interesowałem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magbet18 22.01.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Ocieplenie dachu to podstawa bo ciepło ucieka górą szamba betonowe Katowice Edytowane 7 Marca 2015 przez magbet18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts