Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obliczyc zarastanie rury kanalizacyjnej?

mloda92

Recommended Posts

Witam

Czy sa jakies wzory/kalkulatory aby obliczyc zarastanie pionowej rury kanalizacyjnej?

Pozdrawiam :)

A dlaczego mialaby zarastac i czym?

Ja po 5 latach z powodow technicznych musialem przepilowac rure wychodzac z domu do odbiornika sciekow.

Niczym nie byla zarosnieta. Nawet piasku, osadu niczego tam nie bylo. ot cieniutka warstwa smierdzacego brudu tylko.

PRzez pionowa scieki smigaja jeszcze szybciej, wiec tym bardziej nie powinna zarastac.

Chodzi o czysto naukowe obliczenia, potrzebujemy na studia :)

Liczymy pompe ciepla.

Scieki, ktore beda plynac rura, beda miec do 50 mg/l zawiesiny ogolnej. Chodzi o odbior ciepla, a konkretniej o to, czy jak rura zarosnie, to bedzie widac spadek efektywnosci odbioru-jesli tak, to o ile.

Nie wiemy jak obliczyc zarastanie rury (czyli zmniejszenie jej przekroju) i przez to nie wiemy jak nam spadnie efektywnosc po x czasie :)

Taka rura nie zarasta, a co najwyżej pokrywa się nalotem, dość cienkim. Wzorów na jego grubość raczej nie znajdziesz, po prostu przyjmij empirycznie, że w trakcie eksploatacji na rurze pojawi się nalot z osadów o zmiennej grubości, wynoszącej średnio 0,1mm, grubość ta w trakcie dalszej eksploatacji nie będzie już przyrastać.

Ale... plastik? Bo żeliwna stara rura, to, że tak powiem, miałem do czynienia u teściowej kiedyś, fascynujące to było, plastiki natomiast zdarzyło mi się nawet teraz, w wakacje przemontowywać kibel na ponad dwudziestoletniej instalacji, rury były wewnątrz czarnoszare, ale to był cienki nalot jedynie.A i mówię o pionie, nie o odgałęzieniu, kibel był podłączony wprost do trójnika na pionie, było widać jego wnętrze.

Plastikowe - tłuszcze z kuchni + przeróbki instalacji "fachowe" + kołek wbity w ścianę/rurę + włosy + idt ... fuj.

Ja tez leje tluszcz z kuchni w zlew i sie nie martwie.Jak mowilem, czarny cienki nalot na rurze byl po 5 latach uzytkowania.

A to o czym Ty piszesz to nie jest zarastanie rury tylko zaczopowanie z powwodu blednie wykonanej lub uszkodzonej instalacji.

To tak jakby po wizycie ekipy remontowej ktora kleje, gips lala do WC, powiedziec ze mi rura kanalizacyja zarosla.

Takich akcji nie przewidzisz. Autorka pytala o naturalne zarastanie, stopniowe odkladanie sie osadow na sciance. Przy prawidlowo wykonanej i nie uszkodzonej instalacji cos takiego nie powinno praktycznie wystepowac.