domini-cz-ka 20.01.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Witam, Mam stary dom gdzies z 1970r. Po generalnym remoncie intalacji w 2003. Do ogrzewania mam piec gazowy, piec weglowo-drzewny oraz do cwu instalacje solarna. Zamarzyl nam sie kominek, tylko jak zaczelam czytac to juz sie pogubilam i nie wiem nawet na jaki mam sie zdecydowac. Kominek stal by na dole, jakies 50m2 otwartej przestrzeni, drugie 50 jest na gorze. Chcielismy kominek przy ktorym moznaby usiasc w jesienny wieczor z ksiazka i byloby milo i przyjemnie Przy tym zeby nie zrujnowal calkiem naszego buzetu Czy to w ogle ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domini-cz-ka 20.01.2015 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Zadam brutalne pytanie. Jaki jest budżet? kurcze szczerze to nie wiem....dopiero ogarniamy nasz budżet i ew. kominek jest zależny od tego ile będziemy musieli zapłacić za reszte prac tj. dach, ocieplenie itd. poprostu chciałabym sie dowiedziec czy w naszym przypadku dobrym rozwiązaniem będzie np kominek akumulacyjny czy to jest bezsens inwestować i wystarczy zakupić normalny wkład kominkowy... bo podejrzewam, że kominek z PW w związku z inst. solarną mija się z celem? czy źle dedukuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.01.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Witam, Mam stary dom gdzies z 1970r. Po generalnym remoncie intalacji w 2003. Do ogrzewania mam piec gazowy, piec weglowo-drzewny oraz do cwu instalacje solarna. Zamarzyl nam sie kominek, tylko jak zaczelam czytac to juz sie pogubilam i nie wiem nawet na jaki mam sie zdecydowac. Kominek stal by na dole, jakies 50m2 otwartej przestrzeni, drugie 50 jest na gorze. Chcielismy kominek przy ktorym moznaby usiasc w jesienny wieczor z ksiazka i byloby milo i przyjemnie Przy tym zeby nie zrujnowal calkiem naszego buzetu Czy to w ogle ma sens? Dominika. Do grzania będzie piec gazowy, a jak Putina wygnie do końca - węglowy. Kominek bez wodotrysków, wystarczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 20.01.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 WitamByle nie "wełniany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domini-cz-ka 20.01.2015 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dominika. Do grzania będzie piec gazowy, a jak Putina wygnie do końca - węglowy. Kominek bez wodotrysków, wystarczy.... Czyli taki zwykly wklad? a jakie firmy sa ok i nie kosztuja 20k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domini-cz-ka 20.01.2015 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Tzn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 20.01.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Tzn? Tzn: nie rób obudowy kominka z karton/gipsu i wełny "kominkowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.01.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Czyli taki zwykly wklad? a jakie firmy sa ok i nie kosztuja 20k? Ok to jest nawet wkład za 849 zł z supermarketu, jesli nie potrzebujesz urządzenia z odseparowaną komora spalania , nie masz dobrego wzroku i nie jesteś upierdliwa w ocenie detali...No i oczywiście będziesz palić tylko w święta i jak przyjedzie tesciowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domini-cz-ka 21.01.2015 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Tzn: nie rób obudowy kominka z karton/gipsu i wełny "kominkowej" AAaa ok juz doczytalam ze ma byc z krzemianowo- wapniowych plyt. Ok to jest nawet wkład za 849 zł z supermarketu, jesli nie potrzebujesz urządzenia z odseparowaną komora spalania , nie masz dobrego wzroku i nie jesteś upierdliwa w ocenie detali...No i oczywiście będziesz palić tylko w święta i jak przyjedzie tesciowa... Eee wzrok mam dobry a tesciowa mam cudowna wiec moze byc u nas czesto U mnie taki kominek- "Chcielismy kominek przy ktorym moznaby usiasc w jesienny wieczor z ksiazka i byloby milo i przyjemnie :-)" - będzie kosztował 12 tys . Stanisław "Taki" tzn jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.01.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 AAaa ok juz doczytalam ze ma byc z krzemianowo- .wapniowych plyt. Eee wzrok mam dobry a tesciowa mam cudowna wiec moze byc u nas czesto "Taki" tzn jaki? "Taki", czyli zrobiony prze Bagiego... z przyzwoitych materiałów, z niezłym paleniskiem i przez faceta który nie jest: elektrykiem, szpachlarzem, murarzem, kominiarzem, hydraulikiem, stolarzem, cieślą itd ...tylko kominkarzem. Pewnie niejeden z wymienionych zawodów nie jest mu obcy, ale profesjonalnie buduje kominki. Mało kogo polecam, bo to ryzykowny sport. Tego faceta miałem okazje obserwować przez 4 dni od świtu do nocy... http://blog.kominki-batura.pl/piecokominek-2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckom 21.01.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Skoro piszesz o przyjemnych jesiennych wieczorach z książką to nie baw się w akumulacje (dodatkowe i zbędne w tym przypadku koszta), bo kominek będzie służyć Ci wyłącznie do stworzenia sobie czasem przyjemnej atmosfery. Budżetem praktycznie nie musisz się przejmować bo na prawdę dobry kominek do Twoich wymagań z kompletnym montażem nie wyniesie drogo. Tak na prawdę o budżecie będzie decydować obudowa czy przewidujesz duże ilości kamienia, czy ma to być prosta i nowoczesna forma bez szaleństw. Myślę, że 5-6 tyś za gotowy kominek będzie w tym przypadku optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 21.01.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Skoro piszesz o przyjemnych jesiennych wieczorach z książką to nie baw się w akumulacje (dodatkowe i zbędne w tym przypadku koszta), bo kominek będzie służyć Ci wyłącznie do stworzenia sobie czasem przyjemnej atmosfery. Budżetem praktycznie nie musisz się przejmować bo na prawdę dobry kominek do Twoich wymagań z kompletnym montażem nie wyniesie drogo. Tak na prawdę o budżecie będzie decydować obudowa czy przewidujesz duże ilości kamienia, czy ma to być prosta i nowoczesna forma bez szaleństw. Myślę, że 5-6 tyś za gotowy kominek będzie w tym przypadku optymalne. Przy 5-6 tys to tylko czytanie ciekawej książki będzie miłe i daleko szukać nie trzeba http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234062-Pseudo-fachowiec-kominka-problemm&p=6744738#post6744738 a jak widać i mckom ma krytyczne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 21.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Dokładnie, też mi się tak wydaje Za 5-6 tys. będzie miała piękny tani wkład supermarketowy opatulony porządną wełną i karton gipsem coby mu nie było za zimno. Do tego piękny zapach w domu całkiem gratis. Pogratulować decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 21.01.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Eeee no bez przesady. Jestem na etapie robienia kominka i podam chociaż ceny jakie można bez problemu znaleźć w necie: Thorma Valencia - 1850 zł (b podobna Alicante nawet 1650 zł z wyprzedaży, powystawowy) Wkład kominowy 9 m 1.4828 pełen komplet 1500 zł Obudowa z płyt izolacyjnych silikatowych, po wierzchu czerwona G-K; fakt, obudowa mała, W 1,5 x Sz 0,9 x G 0,8-0,9, bez fantazyjnych półek i kształtów (blat ozdobny na górę kupię po zakończeniu brudnych robót); a, i jeszcze 3 lufty do tego, 1 x 80, 2 x 40, po 9 cm wysokości Do tego montaż przez lokalnego, zaufanego kominkarza I nie ma tragedii, kwota zupełnie do przełknięcia Edytowane 21 Stycznia 2015 przez kater-acme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domini-cz-ka 21.01.2015 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Za 5-6 tys. będzie miała piękny tani wkład supermarketowy opatulony porządną wełną i karton gipsem coby mu nie było za zimno. Do tego piękny zapach w domu całkiem gratis. Pogratulować decyzji Hmmm. po 1 juz pisalam ze wiem ze nie stosuje sie k-g, po 2 jakbym miala miec taki zestaw to bym tu nie pytala. Po 3 nie ma czego gratulowac bo jeszcze nie zdecydowane nic. Przy 5-6 tys to tylko czytanie ciekawej książki będzie miłe i daleko szukać nie trzeba http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234062-Pseudo-fachowiec-kominka-problemm&p=6744738#post6744738 a jak widać i mckom ma krytyczne zdanie. A ok 8tys da rade z jakims dobrym wkladem (pytanie jakim? ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.01.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Eeee no bez przesady. Jestem na etapie robienia kominka i podam chociaż ceny jakie można bez problemu znaleźć w necie: Thorma Valencia - 1850 zł (b podobna Alicante nawet 1650 zł z wyprzedaży, powystawowy) Wkład kominowy 9 m 1.4828 pełen komplet 1500 zł Obudowa z płyt izolacyjnych silikatowych, po wierzchu czerwona G-K; fakt, obudowa mała, W 1,5 x Sz 0,9 x G 0,8-0,9, bez fantazyjnych półek i kształtów (blat ozdobny na górę kupię po zakończeniu brudnych robót) Do tego montaż przez lokalnego, zaufanego kominkarza I nie ma tragedii, kwota zupełnie do przełknięcia Każdą kwotę można przełknąć...Zależy jakie gardło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 22.01.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Każdą kwotę można przełknąć...Zależy jakie gardło... i też co leją, w moim przypadku. Ludzie nie kupujcie frajerskich, tanich wkładów. Ja to mam za sobą. Mój wkład kosztował ok 2 i pół koła i był nic nie wart. Dwa czy trzy lata go ćwiczyłem bez obudowy i szczęśliwie bez żalu sprzedałem za 40% wartości. domini-cz-ka chcesz mieć wiecznie brudną szybę, bałagan obok, przeczytaj o tym jak ma wyglądać obudowa zgodna ze sztuką, przypiekanie kurzu, możliwość zdemolowania komina nadmiernie gorącymi spalinami, brak jakiejkolwiek ekologii poprzez wysyłanie w atmosferę spalin o temp 400-700 stopni. Marnotrawstwo drewna, kiepską sprawność takich wkładów........ Ja nigdy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.01.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Akurat Thorma o której mowa powyźej do zastosowań typu książka + wino + ogień nadaje się doskonale.On nie ma ggrzać z wyszukana sprawnością, ma po prostu dobrze wyglądać i od czasu do czasu spalić trochę drewna.Widzialem, jak się w nim pali i jest calkiem OK, zeby sobie w weekendowy wieczór "zrobić" atmosferkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.01.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Witam. Wkład kominowy 9 m 1.4828 pełen komplet 1500 zł Kater-acme ... to powyżej to też od "zaufanego" ? ... Napisz coś więcej o tej wkładce - jaka średnica, jak grubość, z czego składa się komplet, jaki jest producent. I przytocz co jest nadrukowane lub naklejone na rurach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domini-cz-ka 23.01.2015 00:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Przebrnelam przez wiele watkow w tym dziale i szczerze to dalej wiem ze nic nie wiem.W wiekszosci watkow to jak przekupy na targu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts