Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybor kominka pomocy :-)

domini-cz-ka

Recommended Posts

Witam,

Mam stary dom gdzies z 1970r. Po generalnym remoncie intalacji w 2003. Do ogrzewania mam piec gazowy, piec weglowo-drzewny oraz do cwu instalacje solarna. Zamarzyl nam sie kominek, tylko jak zaczelam czytac to juz sie pogubilam i nie wiem nawet na jaki mam sie zdecydowac. Kominek stal by na dole, jakies 50m2 otwartej przestrzeni, drugie 50 jest na gorze. Chcielismy kominek przy ktorym moznaby usiasc w jesienny wieczor z ksiazka i byloby milo i przyjemnie :-)

Przy tym zeby nie zrujnowal calkiem naszego buzetu :-)

Czy to w ogle ma sens?

Zadam brutalne pytanie.

Jaki jest budżet?

kurcze szczerze to nie wiem....dopiero ogarniamy nasz budżet i ew. kominek jest zależny od tego ile będziemy musieli zapłacić za reszte prac tj. dach, ocieplenie itd.

poprostu chciałabym sie dowiedziec czy w naszym przypadku dobrym rozwiązaniem będzie np kominek akumulacyjny czy to jest bezsens inwestować i wystarczy zakupić normalny wkład kominkowy...

bo podejrzewam, że kominek z PW w związku z inst. solarną mija się z celem?

czy źle dedukuję?

Witam,

Mam stary dom gdzies z 1970r. Po generalnym remoncie intalacji w 2003. Do ogrzewania mam piec gazowy, piec weglowo-drzewny oraz do cwu instalacje solarna. Zamarzyl nam sie kominek, tylko jak zaczelam czytac to juz sie pogubilam i nie wiem nawet na jaki mam sie zdecydowac. Kominek stal by na dole, jakies 50m2 otwartej przestrzeni, drugie 50 jest na gorze. Chcielismy kominek przy ktorym moznaby usiasc w jesienny wieczor z ksiazka i byloby milo i przyjemnie :-)

Przy tym zeby nie zrujnowal calkiem naszego buzetu :-)

Czy to w ogle ma sens?

Dominika. Do grzania będzie piec gazowy, a jak Putina wygnie do końca - węglowy. Kominek bez wodotrysków, wystarczy....

Czyli taki zwykly wklad? ;-) a jakie firmy sa ok i nie kosztuja 20k? ;-)

Ok to jest nawet wkład za 849 zł z supermarketu, jesli nie potrzebujesz urządzenia z odseparowaną komora spalania , nie masz dobrego wzroku i nie jesteś upierdliwa w ocenie detali...No i oczywiście będziesz palić tylko w święta i jak przyjedzie tesciowa...

Tzn: nie rób obudowy kominka z karton/gipsu i wełny "kominkowej"

AAaa ok juz doczytalam ze ma byc z krzemianowo- wapniowych plyt.

Ok to jest nawet wkład za 849 zł z supermarketu, jesli nie potrzebujesz urządzenia z odseparowaną komora spalania , nie masz dobrego wzroku i nie jesteś upierdliwa w ocenie detali...No i oczywiście będziesz palić tylko w święta i jak przyjedzie tesciowa...

Eee wzrok mam dobry :-P a tesciowa mam cudowna wiec moze byc u nas czesto :-)

U mnie taki kominek-

"Chcielismy kominek przy ktorym moznaby usiasc w jesienny wieczor z ksiazka i byloby milo i przyjemnie :-)"

- będzie kosztował 12 tys .

Stanisław

"Taki" tzn jaki? :-)

AAaa ok juz doczytalam ze ma byc z krzemianowo- .wapniowych plyt.

Eee wzrok mam dobry :-P a tesciowa mam cudowna wiec moze byc u nas czesto :-)

"Taki" tzn jaki? :-)

"Taki", czyli zrobiony prze Bagiego... z przyzwoitych materiałów, z niezłym paleniskiem i przez faceta który nie jest: elektrykiem, szpachlarzem, murarzem, kominiarzem, hydraulikiem, stolarzem, cieślą itd ...tylko kominkarzem. Pewnie niejeden z wymienionych zawodów nie jest mu obcy, ale profesjonalnie buduje kominki.

Mało kogo polecam, bo to ryzykowny sport. Tego faceta miałem okazje obserwować przez 4 dni od świtu do nocy...

http://blog.kominki-batura.pl/piecokominek-2/

Skoro piszesz o przyjemnych jesiennych wieczorach z książką to nie baw się w akumulacje (dodatkowe i zbędne w tym przypadku koszta), bo kominek będzie służyć Ci wyłącznie do stworzenia sobie czasem przyjemnej atmosfery. Budżetem praktycznie nie musisz się przejmować bo na prawdę dobry kominek do Twoich wymagań z kompletnym montażem nie wyniesie drogo. Tak na prawdę o budżecie będzie decydować obudowa czy przewidujesz duże ilości kamienia, czy ma to być prosta i nowoczesna forma bez szaleństw. Myślę, że 5-6 tyś za gotowy kominek będzie w tym przypadku optymalne.

Skoro piszesz o przyjemnych jesiennych wieczorach z książką to nie baw się w akumulacje (dodatkowe i zbędne w tym przypadku koszta), bo kominek będzie służyć Ci wyłącznie do stworzenia sobie czasem przyjemnej atmosfery. Budżetem praktycznie nie musisz się przejmować bo na prawdę dobry kominek do Twoich wymagań z kompletnym montażem nie wyniesie drogo. Tak na prawdę o budżecie będzie decydować obudowa czy przewidujesz duże ilości kamienia, czy ma to być prosta i nowoczesna forma bez szaleństw. Myślę, że 5-6 tyś za gotowy kominek będzie w tym przypadku optymalne.

Przy 5-6 tys to tylko czytanie ciekawej książki będzie miłe :)

i daleko szukać nie trzeba

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234062-Pseudo-fachowiec-kominka-problemm&p=6744738#post6744738

a jak widać i mckom ma krytyczne zdanie.;)

Eeee no bez przesady. Jestem na etapie robienia kominka i podam chociaż ceny jakie można bez problemu znaleźć w necie:

Thorma Valencia - 1850 zł (b podobna Alicante nawet 1650 zł z wyprzedaży, powystawowy)

Wkład kominowy 9 m 1.4828 pełen komplet 1500 zł

Obudowa z płyt izolacyjnych silikatowych, po wierzchu czerwona G-K; fakt, obudowa mała, W 1,5 x Sz 0,9 x G 0,8-0,9, bez fantazyjnych półek i kształtów (blat ozdobny na górę kupię po zakończeniu brudnych robót); a, i jeszcze 3 lufty do tego, 1 x 80, 2 x 40, po 9 cm wysokości

Do tego montaż przez lokalnego, zaufanego kominkarza

I nie ma tragedii, kwota zupełnie do przełknięcia

Edytowane przez kater-acme

Za 5-6 tys. będzie miała piękny tani wkład supermarketowy opatulony porządną wełną i karton gipsem coby mu nie było za zimno. Do tego piękny zapach w domu całkiem gratis. Pogratulować decyzji :)

Hmmm. po 1 juz pisalam ze wiem ze nie stosuje sie k-g, po 2 jakbym miala miec taki zestaw to bym tu nie pytala. Po 3 nie ma czego gratulowac bo jeszcze nie zdecydowane nic.

Przy 5-6 tys to tylko czytanie ciekawej książki będzie miłe :)

i daleko szukać nie trzeba

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234062-Pseudo-fachowiec-kominka-problemm&p=6744738#post6744738

a jak widać i mckom ma krytyczne zdanie.;)

A ok 8tys da rade z jakims dobrym wkladem (pytanie jakim? :-) ) ?

Eeee no bez przesady. Jestem na etapie robienia kominka i podam chociaż ceny jakie można bez problemu znaleźć w necie:

Thorma Valencia - 1850 zł (b podobna Alicante nawet 1650 zł z wyprzedaży, powystawowy)

Obudowa z płyt izolacyjnych silikatowych, po wierzchu czerwona G-K; fakt, obudowa mała, W 1,5 x Sz 0,9 x G 0,8-0,9, bez fantazyjnych półek i kształtów (blat ozdobny na górę kupię po zakończeniu brudnych robót)

Do tego montaż przez lokalnego, zaufanego kominkarza

I nie ma tragedii, kwota zupełnie do przełknięcia

Każdą kwotę można przełknąć...Zależy jakie gardło...:)

Każdą kwotę można przełknąć...Zależy jakie gardło...:)

i też co leją, w moim przypadku.

Ludzie nie kupujcie frajerskich, tanich wkładów. Ja to mam za sobą. Mój wkład kosztował ok 2 i pół koła i był nic nie wart. Dwa czy trzy lata go ćwiczyłem bez obudowy i szczęśliwie bez żalu sprzedałem za 40% wartości.

domini-cz-ka chcesz mieć wiecznie brudną szybę, bałagan obok, przeczytaj o tym jak ma wyglądać obudowa zgodna ze sztuką, przypiekanie kurzu, możliwość zdemolowania komina nadmiernie gorącymi spalinami, brak jakiejkolwiek ekologii poprzez wysyłanie w atmosferę spalin o temp 400-700 stopni. Marnotrawstwo drewna, kiepską sprawność takich wkładów........ Ja nigdy więcej.

Akurat Thorma o której mowa powyźej do zastosowań typu książka + wino + ogień nadaje się doskonale.

On nie ma ggrzać z wyszukana sprawnością, ma po prostu dobrze wyglądać i od czasu do czasu spalić trochę drewna.

Widzialem, jak się w nim pali i jest calkiem OK, zeby sobie w weekendowy wieczór "zrobić" atmosferkę.

Witam.

Kater-acme ... to powyżej to też od "zaufanego" ? ... :rolleyes:

Napisz coś więcej o tej wkładce - jaka średnica, jak grubość, z czego składa się komplet, jaki jest producent. I przytocz co jest nadrukowane lub naklejone na rurach.

Pozdrawiam.