Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie izolacji dachu płaskiego z gzymsem z ocieploną ścianą

bt9

Recommended Posts

POŁĄCZENIE IZOLACJI DACHU PŁASKIEGO Z GZYMSEM Z OCIEPLONĄ ŚCIANĄ.

Witam,

Od pewnego czasu planuję ocieplenie mojego domu kostki z lat 70.

W planach jest ocieplenie ścian wełną lub styropianem o grubości minimum 20cm a najprawdopodobniej będzie to 25 lub 30 i w dachu minimum 40cm.

Będzie to robiła ekipa - jeszcze nie szukałem - ale chciałbym wiedzieć jak uniknąć mostków termicznych przy połączeniu dachu ze ścianami.

Niestety na ścianie jest gzyms i niewiem jak w tym miejscu uniknąć mostka.

Dokładnej konstrukcji dachu nie znam, lecz z oględzin wygląda jak ten na załączonych rysunkach.

Druga sprawa jest taka, że chciałbym zrobić tak, że tego dachu nie byłoby widać ani rynien. Jak to uzyskać?

Czy muszę jakoś te gzymsy wyłamać i ocieplić całość i wtedy zrobić nowy gzyms np z osb ale już na ociepleniu?

Bardzo proszę o radę.

dach.jpg

1.jpg

Dzięki Mis'n za szybką odpowiedź :)

Nasunęły mi się w związku z tym kolejne pytania:

- czy do skucia gzymsów potrzebowałbym pozwolenie lub zgłoszenie?

- dlaczego nie chować rynien w ociepleniu? Chodzi o mostki cieplne?

Czy byłoby możliwe abyś przedstawił na rysunku w jaki sposób miałaby ta przeróbka którą zaproponowałeś wyglądać?

A także czy w ogóle opłacalne jest to aby przerabiać ten gzyms pod względem oszczędności uciekającego ciepła, mostka termicznego? Czy może lepiej zostawić tak jak na schemacie?

Pozdrawiam.

Edytowane przez bt9

Dodatkowo czy jesteście drodzy koledzy mniej więcej wycenić i/lub polecić firmę która mogłaby wykonać ocieplenie dachu i ścian z województwa Pomorskiego? Dokładnie chodzi o Słupsk?

Zakres prac:

1. ocieplenie dachu 80m2 ( posiadam styropian z demontażu ocieplenia pod sidingiem w dobrym stanie w ilości 200m2 biały grubości 5cm, i chciałbym go wykorzystać do ocieplenia dachu jeśli jest taka możliwość. )

2. Ocieplenie ścian o powierzchni 250m2 w technologii bso styropianem lub wełną o grubości w zależności od końcowej wyceny zdecydowałbym na co mnie stać - od 15 do 25cm.

3. Wymiana lub reperacja dotychczasowego orynnowania ( w zależności czy jest taka potrzeba aby wymieniać na nowe.. )