Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik akumulacyjny + podłogóka

bartek32

Recommended Posts

Witam,zastanawiam sie nad rodzajem ogrzewania tego oto domku: http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-przyjemnej-3-bis.html

sciany z thermoporu 25 cm,20 cm styropianu oraz okna 3 szybowe,

mam zamiar wstawic kominek z plaszczem wodnym oraz podlogowke po calosci (zastanawiam sie dodatkowo tez nad rozprowadzeniem strychem cieplego powietrza ale nie wiem czy jest sens bo w sumie domek maly),gazu niet,na okres poza grzewczy fotowoltaika w takim stopniu aby obskoczyla zbiornik CWU tak z 200-300 litrow i teraz powiedzcie mi czy jesli zapodalbym zbiornikiem akumulacyjnym np,z 800 litrow to jesli juz nagrzeje w nim wode to np obskocze nim chocby dzien grzania podlogowka tak zeby nie odpalac kominka?,no bo i tak trzeba bedzie palic w nim co dzien,a jakbym np co 2 lub 3 dzien posilil sie tylko tym zbiornikiem to byloby chyba dobrze....

ma ktos cos podobnego? dzienks :)

Edytowane przez bartek32

Zbuduj dobrze dom co najmniej tak by zapotrzebowanie nie przekroczyło 50kW/m2/rok. Wtedy na CO wyjdzie ci ok 3500kWh na CWU ok 3000kWh razem 6500kWh/rok co przy prądzie wyjdzie poniżej 2 tys. zł. Kominek z płaszczem wodnym to nieporozumienie. Dobry to koszt ok 10tys zł plus montaż i obudowa. Kotłownia w domu?. Zrób podłogówkę w całym domu, bufor z grzałką i w przypadku ,,ciężkich czasów" podepniesz co zechcesz. Ale najpierw zacznij od OZC. Będziesz miał oczy otwarte.

Tak jak zaplanowalem bedzie kominek z plaszczem,koszt 10 tys to lekka przesada,mam dwoch znajomych ogrzewajacych domy kominkiem z plaszczem i sa zadowoleni,jeden z nich ma dom okolo 120 m2,koszt kominka z montazem w jego przypadku to okolo 5,5 tys,dom budowany jakies 10 lat temu z maxa,10 cm styropianu,okna plastiki ale zwykle i roczny koszt ogrzewania wraz z CWU to 13 m3 drewna (placil 180zl/m) wiec uwazam ze w moim przypadku bedzie to mniejszy koszt,zastanawia mnie tylko jedno,czy duzy zbiornik i jak duzy musialby byc,jest w stanie na wygaszonym kominku ogrzac podlogowke choc przez dzien,a co do montazu kominka to mam znajomego,ktory sie tym zajmuje wiec tu zaoszczedze troszke...

Tak jak zaplanowalem bedzie kominek z plaszczem,koszt 10 tys to lekka przesada,mam dwoch znajomych ogrzewajacych domy kominkiem z plaszczem i sa zadowoleni,jeden z nich ma dom okolo 120 m2,koszt kominka z montazem w jego przypadku to okolo 5,5 tys,dom budowany jakies 10 lat temu z maxa,10 cm styropianu,okna plastiki ale zwykle i roczny koszt ogrzewania wraz z CWU to 13 m3 drewna (placil 180zl/m) wiec uwazam ze w moim przypadku bedzie to mniejszy koszt,zastanawia mnie tylko jedno,czy duzy zbiornik i jak duzy musialby byc,jest w stanie na wygaszonym kominku ogrzac podlogowke choc przez dzien,a co do montazu kominka to mam znajomego,ktory sie tym zajmuje wiec tu zaoszczedze troszke...

Naprawdę chcesz te 10-13m3 drewna przewalić przez salon ? W nowo budowanym domu ?

A wiesz, że tak naprawdę suszenie drewna to minimum 2 lata ? Dla dębu i akacji wg mnie minimum 3 lata ?

Musisz mieć miejsce na co najmniej 20-25 m3 drewna.

Kupić do tego coś na rozpałkę, jakieś środki czystości do szyby. No i nie wierz w to, że kominek za 5,5 zł. (jak rozumiem cały z zabudową?) wytrzyma przy takim paleniu więcej niż kilka lat.

Jak będzie bufor to kup do niego grzałkę (przewymiarowaną), załatw tanią taryfę w Duonie i grzej. Jak Ci starczy kasy po budowie albo za parę lat wepniesz w instalację tanią PC z Jula albo coś markowego i będziesz grzał jeszcze taniej.

A kominek dla klimatu...

Witam,zastanawiam sie nad rodzajem ogrzewania tego oto domku: http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-przyjemnej-3-bis.html

sciany z thermoporu 25 cm,20 cm styropianu oraz okna 3 szybowe,

mam zamiar wstawic kominek z plaszczem wodnym oraz podlogowke po calosci (zastanawiam sie dodatkowo tez nad rozprowadzeniem strychem cieplego powietrza ale nie wiem czy jest sens bo w sumie domek maly),gazu niet,na okres poza grzewczy fotowoltaika w takim stopniu aby obskoczyla zbiornik CWU tak z 200-300 litrow i teraz powiedzcie mi czy jesli zapodalbym zbiornikiem akumulacyjnym np,z 800 litrow to jesli juz nagrzeje w nim wode to np obskocze nim chocby dzien grzania podlogowka tak zeby nie odpalac kominka?,no bo i tak trzeba bedzie palic w nim co dzien,a jakbym np co 2 lub 3 dzien posilil sie tylko tym zbiornikiem to byloby chyba dobrze....

ma ktos cos podobnego? dzienks :)

Witam

Kolego, ja mam podobny dom do twojego. Powierzchnia to 130 m2, ściany i ocieplenie zewnętrzne dokładnie tak jak ty. Okna trzyszybowe dla których U=1. Strop ocieplony 60 cm wełny szklanej.

W całym domu mam ogrzewanie podłogowe, wykonywałem je samodzielnie. Mam kominek z płaszczem wodnym i bufor 1000 litrów. Czyli połączenie takie jak ty chcesz mieć. Przy odpowiednim ładowaniu kominka dokładam do niego raz na dobę.

Pytasz, czy obskoczysz jeden dzień na wodzie zgromadzonej w buforze. Powiem Ci z własnego doświadczenia, że wszystko zależy od temperatury na zewnątrz i od sterowania jakie zastosujesz i jaką będziesz chciał mieć temperaturę w domu.

Ja mam sterownik, który mierzy temperaturę w domu i na zewnątrz i na tej podstawie dobiera temperaturę wody w podłogówce. Temperatura, jaką chcę mieć w domu to 22,5 stopnia Celsjusza. Sterownik steruje zaworem mieszającym, który miesza wodę z powrotu z ogrzewania z ciepłą wodą z bufora. Jak grzeję w kominku, to po kilku godzinach ogrzewanie podłogowe się wyłącza i dom ogrzewa kominek a właściwie jego szyba a ciepło przekazywane przez wodę gromadzone jest w buforze. Woda w tym wodnym akumulatorze nierzadko ma 70 stopni.

Jak na zewnątrz jest około 0 stopni, lub trochę mniej, to paląc np. w poniedziałek wieczorem w kominku, mam tyle ciepła, że kolejny wsad muszę załadować do kominka we wtorek wieczorem lub nawet w środę rano.

Ogrzewanie działa tak, że wieczorem kominek grzeje dom i "ładuje" bufor. Kiedy w kominku wygaśnie nad ranem, to w domu jest na tyle ciepło, że ogrzewanie nie musi się włączać. Dopiero następnego dnia koło południa sterownik włącza pompę i zaczyna grzać podłogówka więc jak wracamy z pracy i szkoły, to w domu mamy ciepło. Palę codziennie w kominku tylko dlatego, żeby za bardzo nie wychłodzić domu i ścian. Ale mógłbym palić co drugi dzień, ale ciepłolubny jestem

Uważam, że połączenie kominka lub jakiegokolwiek kotła z buforem to ekstra rozwiązanie. Mam taką instalację już trzeci rok i jestem z niej bardzo zadowolony. Gdybym miał budować dom jeszcze raz, to również zamontowałbym bufor, ale pewnie jeszcze większy.

Z resztą wszystko opisałem na moim blogu. Sposoby palenia w kominku, moją instalację C.O., wady i zalety tego ogrzewania i moje uwagi.

Chcesz wiedzieć więcej, zapraszam na http://marekmika.blogspot.com

Moja instalacja http://marekmika.blogspot.com/2014/03/moja-instalacja-co-z-kominkiem-z.html

Moje zdanie na temat ogrzewania domu kominkiem http://marekmika.blogspot.com/2013/12/dlaczego-kominek-z-paszczem-wodnym-to.html

Temperatury, jakie powinny być ustawione w domu http://marekmika.blogspot.com/2014/12/za-cieplo-za-zimo-czy-wiesz-ile-stopni-masz-miec-w-domu.html

Palę codziennie w kominku tylko dlatego, żeby za bardzo nie wychłodzić domu i ścian. Ale mógłbym palić co drugi dzień, ale ciepłolubny jestem

Uważam, że połączenie kominka lub jakiegokolwiek kotła z buforem to ekstra rozwiązanie. Mam taką instalację już trzeci rok i jestem z niej bardzo zadowolony. Gdybym miał budować dom jeszcze raz, to również zamontowałbym bufor, ale pewnie jeszcze większy.

Z resztą wszystko opisałem na moim blogu. Sposoby palenia w kominku, moją instalację C.O., wady i zalety tego ogrzewania i moje uwagi.

Od strony technicznej nie ulega wątpliwosci kominek z płaszczem wodnym powinien byc połaczony z buforem.

Szkoda tylko ze w swoim blogu nie dostrzegasz wad codziennego palenia w komnku i jeszcze zachecasz innych do takiego rozwiązania.

Jezeli komus nie szkoda własnego zdrowia i zdrowia swoich najbliższych to godzi sie na to aby miec kotłownię w salonie. Czy własne i innych zdrowie jest tak mało wazne i warto na nim oszczędzać?

Moze trochę rozjasni opis w artykułach z linków:

http://www.sfora.pl/swiat/Wieczor-przy-kominku-To-powolna-smierc-a28977

http://fakty.interia.pl/deutsche-welle/news-zagrozenie-dla-zdrowia-z-przytulnego-kominka,nId,1550452

http://www.mojealergie.pl/palenie-w-kominku-na-co-warto-uwazac/

Mozna uwazac ze to propaganda ze strony producentów innych urządzen grzewczych lub sprzedawców innych nosników energii, ale osobiscie widziałem jak wygląda zbiornik z wodą z w profesjonalnym odkurzaczu pioracym którym czyszczono meble z obiciem tkaninowym w domu gdzie jest kotłownia w salonie. Pozostałosci po recznym praniu firanek i zasłon z tego domu to równiez czarna woda. Pył PM10 i PM2,5 podobny jak po paleniu papierosów, korzystaniu z ksero powoduje duzo szkód w organizmach dzieci. Moze warto i o tym napisac w blogu.