Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złe fazowanie płyt k-g ?

Recommended Posts

Hej,

za namową kolegi dokonałem prawdopodobnie błędu kardynalnego , tj. przy fazowaniu płyt KG zdarłem ok. 2cm -owe paski papieru w miejscach nieorginalnego cięcia płyt KG. Ponieważ zdarzało się że płyta w tym miejscu przy skręcaniu pękła zaniepokojony tym faktem sprawdziłem temat i się okazało że tak nie wolno robić. Szczęście w nieszczęściu tych połączeń nie wyszło za wiele ale ... czy można coś z tym jeszzcze zrobić. Odkręcanie i wymiana płyt odpada.CZy zagipsowanie siatki lub połączenie z taśma papierową przywróci trwałość płyty ?

Pozdro

Wax

• 2 weeks później...

To może inaczej ujme temat, bo widzę że nikt nie podniósł rękawicy :)

Znalazłem dwa skrajne podejścia i co do obu również mocne argumenty:

1) ścieramy papier do 2 cm, następnie gipsuje z fizeliną lub papierem, a gips z płyty i nakładany lepiej ze sobą zwiążą niż gips i papier z płyty

2) ścinamy pod kątem 45 stopni (ok. 5 mm papieru) płytę w tym momencie płyta jest wytrzymalsza w miejscu kręcenia

Pytanie jaka jest różnica, przecież finalnie i tak wszystko zostanie spojone gipsem + (siatka, fizelina , papier etc....) ?

Najlepiej było by wkleić taśmę papierową na łączenie, poczekać aż wyschnie następnie przykręcić przez tą taśmę płytę do profila i wszystko poszpachlować. Powinno być dobrze.

EDIT: Ewentualnie gdy wkręty przerwą lub naruszą taśmę, wkleić dodatkowe taśmy w linii wkrętów.

...albo najpierw zazbroić każdą z płyt taśmą, przykręcić wkrętami do profila i wkleić taśmę na łączenie płyt.

Edytowane przez rafał2011