jarekFTW 21.01.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Witam serdecznie, mam do Was pytanie,w tym roku planuję zacząć budowę domu, jednak wodę będę ciągnął od sąsiada ewentualnie brał z hydrantu.Mam pytanie - czy ewentualna ekipa budowlana powinna wyprowadzić mi rurę do wody na zewnątrz, do późniejszego podłączenia z siecią wodociągową, by potem nie kłuć fundamentów, czy jest to rola aquanetu/firmy podłączającej mnie do sieci wodociągowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 21.01.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 niech pod lawa puszcza peszla przez ktorego przepchasz rure do wody. ja dalem dwa dodatkowe peszle, na zasilanie ze studni i wyjscie na.ogrod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 21.01.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 cześć, wygodniej jest, już na etapie fundamentów zrobić przepust do wody.Wodę będziesz ciągnął przez działkę sąsiada ? - w takim wypadku Aquanet wymaga aktu notarialnego tzw "Aktu służebności" który byś musiał podpisać z sąsiadem u notariusza.adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 21.01.2015 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 czy w peszel wchodzą wszystkie rodaje kabli, czy tylko jeden rodzaj? np oddzielny peszel na en. elektryczną, na wode itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.01.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Ja bym dał osobno, zresztą odległość poszczególnych przewodów jest zdaje się regulowana prawnie. Majątku to na pewno nie będzie kosztować. U mnie akurat wejście do budynku wody i prądu jest w innym pomieszczeniu (garaż i wiatrołap) więc sprawa prosta. Odnośnie samego przepustu, zamiast peszla polecam jednak rurę PE niebieską do wody. Peszel jest karbowany i przewód może gdzieś haczyć, w rurę PE wchodzi jak w masełko. Do wody podobnie, oczywiście rura osłonowa odpowiednio większej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 21.01.2015 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Czyli, reasumując peszel na przewody elektryczne, rura PE na wodę, mogą wejść jedną dziurą przez fundament. Potem przy podłączaniu wody docelowej, wpuszczana jest ona w rure PE, tak samo z prądem.Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.01.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Czyli, reasumując peszel na przewody elektryczne, rura PE na wodę, mogą wejść jedną dziurą przez fundament. Potem przy podłączaniu wody docelowej, wpuszczana jest ona w rure PE, tak samo z prądem. Zgadza się? - rura PE fi 25 lub 32 jako osłonowa na przewód elektryczny (może być taka: http://allegro.pl/rura-pe100-25-x-2-0-wody-pn10-wodna-wodociagowa-i4995882571.html) - rura PE fi 63 lub większa jako osłonowa dla wodociągu. Dokładnie, docelowa wodociągowa jest wpuszczana w tą osłonową o dużej średnicy. Tak samo z prądem. - rurę osłonową dla wodociągu wpuszcza się pod ławą fundamentową ! Kwestia przemarzania gruntu, musi być dość głęboko. Zresztą sam wodociąg też jest zazwyczaj projektowany tak z pół metra pod lokalną strefą przemarzania gruntu. - Osłonową dla prądu można dziurą w fundamencie, ale po co dziurawić fundament jeżeli można pod ławą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 21.01.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Ja wypuściłam już gotową rurę do wody i czeka sobie na wodociąg Peszle takie grube tez wypuściłam do ewentualnych zasilań czegoś w przyszłości. Jeden już się przydął do zasilania siłowników bramy wjazdowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 22.01.2015 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Rozumiem, dziękuję za pomoc. Czyli można albo zrobić przepust w fundamencie (ale po co), albo puścić rury PE puścić pod ławą (wkopana). Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.01.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Ja wypuściłam już gotową rurę do wody i czeka sobie na wodociąg Peszle takie grube tez wypuściłam do ewentualnych zasilań czegoś w przyszłości. Jeden już się przydął do zasilania siłowników bramy wjazdowej Mnie uczulali że rura wodociągowa powinna iść jako jeden odcinek, od zasuwy do licznika w budynku. Nie powinna być łączona po drodze. Dlatego zastosowałem osłonową w którą potem panowie wpuścili docelową w jednym odcinku. Dodatkowe przepusty jak najbardziej są niezbędne, czy to domofon czy brama własnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 22.01.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Witam, Jestem zainteresowana zakupem działki. Dzialka nie jest uzbrojona,sprzedający jednak twierdzi ze uzyczy od siebie mediów. Ale wiemodp.swoj dom rowniez wystawil do sprzedazy.Teraz sie zgadza na pociągnięcie mediów a nowy wlasciciel niekoniecznie moze byc taki chetny. Lub calkowiecie zmieni zdanie.Jak mozna sie zabezpieczyć w takiej sytuacji i czy w ogole mozna? Czy lepiej media zalatwiac samemu? Chociaz wod.kan.jest ok 150 metrow.( Z gory dziekuje za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 22.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Mnie uczulali że rura wodociągowa powinna iść jako jeden odcinek, od zasuwy do licznika w budynku. Nie powinna być łączona po drodze. Dlatego zastosowałem osłonową w którą potem panowie wpuścili docelową w jednym odcinku. Dodatkowe przepusty jak najbardziej są niezbędne, czy to domofon czy brama własnie. Dlatego dałam, 30mb i teraz zwij jest wkopany do połowy w ziemie i czeka, w moim przypadku 30m w zupełności wystarczy do podłączenia z głównym rurociągiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts