Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

do SENSER:

Bład. Czy wierzysz w to, że dziś za jakiekolwiek przyłącze można zapłacić 1000 zł??

3670 zł Netto to koszt na głowę!!!

1. W swoim pierwszym poscie nie zaznaczyles ze jest to kwota na jedna osobe,

2. Za przylacze kanalizacyjne zaplacilem niecale 1000 zl. :) ( tak nawiasem mowiac)

3. Kwota za realizacje inwestycji ktora opisujesz i tak jest niewielka.

4. O jakim wykladaniu i zwrocie kasy jest mowa bo nadal nie rozumiem. 4x 3670=14680 PLN, cala inwestycja ma kosztowac 27000 PLN.

Z czego tu zwracac pieniadze, skoro gazownia i tak musi wylozyc za pozostalych wlascicieli dzialek, ktorzy poprostu zaplaca pozniej i pewnie drozej. Sytuacja bylaby inna kiedy wy we 4 osoby musielibyscie wylozyc cale 27000 PLN. Wtedy rzeczywiscie nalezalby sie zwrot poniesionych nakladow.

5. Jeszcze nikt na tym swiecie nic za darmo nie robi, a szczegolnie takie instytucje jak gazownie czy energetyka. Jezeli ktos chce korzystac z ich dobrodziejstw to niestety ponosi najpierw koszta podlaczenia instalacji. To nie sprzedaz telefonow komorkowych w promocji. Niestety sam bylem zdziwiony jak za przylaczenie do budynku (0.5 m od plotu gaz) tak duzo musialem zaplacic.

Ale na twoim miejscu dluzej nie zastanawialbym sie i szybko instalowal, bo zdarza sie ze zmieni sie osoba podejmujaca decyzje albo utraci ona swoja waznosc i gazownia z was zrezygnuje i niepodlaczy wogole gazu. Niestety powiedzenie "klient nasz pan" nie ma racji bytu.

pozdr.

Masz dobrze bo wiesz na czym stoisz.

U mnie gazownia zaopiniowała pozytywnie, ale wybudowanie 50 m do mojej działki uzależnia od wywiadu marketingowego.

Chcę się wybudować w miarę szybko, żeby z niektórymi pracami wskoczyć w ostatni rok ulgi remontowej 2005, i jestem gotowy nawet na ogrzewanie kominkiem d dodatkiem prądu.

Niestety nikt na forum nie chce podać jak to wychodzi ekonomicznie, a może gra warta jest świeczki?

4. O jakim wykladaniu i zwrocie kasy jest mowa bo nadal nie rozumiem. 4x 3670=14680 PLN, cala inwestycja ma kosztowac 27000 PLN.

Z czego tu zwracac pieniadze, skoro gazownia i tak musi wylozyc za pozostalych wlascicieli dzialek, ktorzy poprostu zaplaca pozniej i pewnie drozej. Sytuacja bylaby inna kiedy wy we 4 osoby musielibyscie wylozyc cale 27000 PLN. Wtedy rzeczywiscie nalezalby sie zwrot poniesionych nakladow.

A czy nie sądzisz, że gazownia w takich przypadkach gazownia kalkuluje koszt inwestycji na podstawie aktualnego zainteresowania a nie wróży z fusów??

Z pewnośćią opłacalność tej inwestycji jest skalkulowana na obecnych potencjalnych odbiorców. A później będą przyszli którzy będą mieli już gaz pod płotem...i chodzi mi o to, że to min. na nich tą kasę będziemy wykładać :-)

Senser,

Wypowiem się ponownie: podobnie jak Jezier stoję na stanowisku, że najlepiej wyjdzie na tym dozbrojeniu właściciel działek [patrz moja sytuacja, post na początku]. Uderz do niego i dogadaj się z gościem jakoś :wink: W końcu oprócz Ciebie jemu najbardziej na tym zależy.

Gdybym drugi raz kupowała działkę to chętnie dopłaciłabym za gaz, który ktoś wcześniej już "wychodził" :D . Pozdrowionka, Alison

U nas instalacja gazowa znajduje si e po drugiej stronie drogi (gruntowej). Gazownia 25% udzial wyliczyla na 1250 zł (przeciągnięcie gazu przez drogę, dalej sobie już sam robie..). Niestety - sąsiedzi zabezpieczyli się dość sprytnie - główny gazociąg biegnie w ich działkach i za dostęp życzą sobie ok. 2 tys zł 'odszkodowania'. Doliczając instalację w swojej działce, koszty kotła itd. odpuściłem sobie. Gaz i tak miał iść tylko do kotłowni - w kuchni jest płyta. Kupiłem solidny kocioł na eko-groszek i zapomniałem o gazie. Ulica jest zabudowana i pewnie kiedyś przyjdzie czas, że będą się prosić, by podłączyć się do gazu... figa :)
Widzisz, bo to jest tak jak z ogrodzeniem! Jeśli budujesz się pierwszy i postawisz ogrodzenie to ten następny budujący się nawet Cię nie zapyta ile kosztowało ogrodzenie, czy może partycypować w kosztach???? :evil: