stochastic 21.01.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Szanowni koledzy, na samym początku witam was serdecznie. Mam pewien problem ze spluczką podtynkową Geberit Duofix Basic. Otóż ma ona ponad 5 lat i od pewnego czasu zauważyłem, że popuszcza lekko wodę. Jakbto wygląda? Po spuszczeniu wody przez kilka minut strużki wody są mocniwjsze, bo pewnie dlatego, że woda ścieka z kanałów w muszli. Niemniej po paru minutach, a nawet kilkunastu minutach, czy kilku godzinach da się zauważyć delikatną strużkę wody. Nie jest tego niby dużo, lecz gdy położę listek papieru toaletowego we wnetrzu muszli, pod samym kanalikiem spustowym, to widać, że zaczyna on nasiąkać wodą. Powoli lecz jednostajnie robi się półkole, a po kilkunastu mjnutach cały listek jest mokry. Czytałem o regulacji pływaka, żeby go opuścić o ząbek (miało to zapobiec przelewaniu się przez zawór zwrotny). Zrobilem to, spłuczka nabiera mniej wody, lecz to nic nie zmieniło, dalej się sączy. Rozebralem calą slłuczkę, wszystko jest ok. Czy to sprawka tego elementu, który się podnosi i zwalnia wodę do muszli? Nie wiem jak on się dokładnie nazywa (dzwon?). Czy tam na dlle są jakieś uszczelki? Próbowałem to wyciągnąć, ale nie chciało wyjść, więc nie ciągnąłem na siłę by nie urwać. Podpowiedzcie proszę co robić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts