moniss 24.01.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Wszedłem na stronę cieplowlasciwe.pl i policzyłem sobie w przybliżeniu co i jak i wyszło mi gazem 1300 zł za sezon grzewczy a gdybym dołożył wentylację z odzyskiem ciepła to wyszło 1100 zł.Jeśli byłyby to wartości zbliżone do rzeczywistych to zamiast budować komin robię wentylację i to byłoby dla mnie zadawalające. A jak wyszło dla innych systemów ogrzewania? Gaz ziemny Tutaj musisz: - dowiedzieć się ile wynosi koszt przyłącza wraz z projektem (czy będzie to 1tys, czy może 6) - wybrać rodzaj kotła: jedno czy dwufunkcyjny, kondensacyjny czy zwykły, z otwartą czy zamkniętą komorą spalania, ze zbiorikiem na CWU czy przepływowy W domu, w którym obecnie mieszkam jest zwykły kocioł dwufunkcyjny z przepływowym ogrzewaniem wody. Ma otwartą komorę spalania, dlatego znajduje się w nieogrzewanej piwnicy, gdzie dostarczane jest powietrze z zewnątrz. Gdy temperatura spada ponizej 10stopni, włącza sie automatyczne podgrzewanie wody (antyzamrożeniowe), co oczywiście generuje dodatkowe zużycie gazu. Poza tym, ze względu na jego ddalenie od punktów poboru CWU, długi jest czas oczekiwania na wodę o odpowiedniej temperaturze. Rozwiązaliśmy to montując elektryczne bojlerki podszafkowe pod umywalkami/zlewem, a gazem podgrzewana jest tylko woda do kąpieli. Kocioł z zamkniętą komorą spalania mógłby wisieć w łazience czy kuchni a zamiast tradycyjnego komina mógłby mieć krótki, dwuścienny komin (którym pobiera także powietrze) przechodzący na zewnątrz przez ścianę. Koszty: Koszt kotła zależny jest od modelu jaki wybierzesz, przy czym kodensacyjne są droższe, ale też bardziej wydajne. Koszt paliwa zależny jest nie tylko od ceny m3, ale też od taryfy gazowej W1- W3. W1 (pobór do 300m3 gazu) ma najwyższą cenę za m3 gazu, ale też najniższy abonament (ok.10-12zł/). W2 ( pobór 300-1200 m3) ma nieco niższą cenę m3 ale wyższy abonament (ok.20-22zł/miesiąc). W3 (pobór powyzej 1200m3 gazu), to najniższa cena m3, ale też najwyższy abonament (ok.55- 60zł/miesiąc) Jako, że w tym małym domku (65m2) kocioł gazowy miał grzać wodę CWU i CO, to na starcie znależliśmy się w taryfie W2, ale po pierwszych dwóch jesiennych miesiącach grzania, zamontowaliśmy klimatyzator z funkcja grzania oraz zmieniliśmy licznik energii elektrycznej na dwutaryfowy. Zimą dokupiliśmy kolejny klimatyzator. Oba grzeją wyłącznie w taniej taryfie (12godzin na dobę), a ogrzewanie gazowe włącza się w drooższej taryfie energetycznej, gdy temperatura zewnętrzna jest minusowa. Dom jest stary i tylko parter ocieplony jest 10cm styropianu (oraz wystająca ponad ziemię część piwnicy). Od kilku lat jesteśmy w gazowej taryfie W1. Rachunki za sezon 2012/2013 (normalniejsza zima niż ostatnia) - prąd do ogrzewania 760zł - gaz C0 + CWU do prysznica 217zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 24.01.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Witam,co sądzicie o takim zestawie (do domu 70m2) piec na ekogroszek,np. podłogówka oprócz pokoi albo podłogówka po całości,sam nie wiem jak lepiej,ma ktoś może taki zestaw?,jakby to się zachowywało przy panelach podłogowych,czy długo się nagrzewa w stosunku do grzejnika,jak się sprawuje taki piec przy podłogówce?,Poza sezonem pomyślałem o solarach,u nas zestaw z dofinansowaniem to 4 tyś. zł.,w razie braku słońca przez kilka dni,rozpalę w piecu i nagrzeję zbiornik z CWU (taki z 300 litrów) Proszę o konkretne rady potwierdzone posiadaniem danych rozwiązań a teoretykom,którzy tylko oczytali się folderów dziękuję. Wpisz w wyszukiwarkę "podłogówka" i poczytaj. Wpisz w wyszukiwarkę "kolektory słoneczne", "kolektory słoneczne opłacalność", "solary" albo "panele słoneczne" Czytaj, czytaj i zadawaj pytania w odpowiednich działach. Do tych teoretyków dodaj jeszcze naganiaczy, sprzedawców, producentów i instalatorów konkretnych urządzeń/rozwiązań. Myślałem o pompie ciepła ale dla mnie jest to technologia nie sprawdzona,chodzi mi o to że nie spotkałem się z nikim kto ma coś takiego i nie znam tematu namacalnie ani nie mam żadnej opinii potwierdzonej przez kogoś wiarygodnego więc chyba wolałbym solary bo sporo znajomych i sąsiadów je posiada,dobra cena,przez 10 lat cię nic nie interesuje,wymieniają glikol a potem to kto wie co będzie,może się coś innego wymyśli albo zmieni na wydajniejsze. A powiedz mi tak pokrótce jak to masz zrobione,jaki duży masz zbiornik CWU,chodzi mi o to że podłogówka to ogrzewanie niskotemperaturowe więc masz jakiś mieszacz żeby nie poszła za ciepła woda czy może jakieś zawory termostatyczne?,czy jest coś czego żałujesz albo zrobiłabyś inaczej i jakiej firmy masz piec i czy jesteś z niego zadowolona? Jest cały dział o pompach ciepła. Reszta jak wyżej. W chwili obecnej tu gdzie mieszkam mam zwykły piec tzw. na wszystko i chodzę do niego co chwilę bo jest dość mały ale daje radę i jeśli o to chodzi to dla mnie nie problem,więc jak zasypię podajnik raz w tygodniu to korona mi z głowy nie spadnie ,aż tyle roboty nie ma,a gazu nie będę ciągnął,choć myślałem nad piecem pulsacyjnym że niby bardzo oszczędny ale nie za wiele się tu dowiedziałem bo tylko przechwalają się goście ile to ich pomontowali i jakie to one są oszczędne.Nie wiem czy warto inwestować w tak drogi kocioł,tzn czy przez swą rzekomą oszczędność jest warty tej ceny i ile tak naprawdę będzie mnie potem kosztowało ogrzewanie.Ogólnie prądu się boję bo jak wykończę górę to mnie to zje albo nawet wcześniej,gaz....sam nie wiem jak to z tym gazem,jedni od niego uciekają inni polecają.Nie wiem do kogo się udać kto obliczyłby mi jakby to wyszło z różnymi źródłami energii.Skupiłem się na piecu na ekogroszek bo i węglem i zwykłym drewnem tam zapalę w razie potrzeby,więc mam troszkę większe pole do popisu.... Polecam kolege asolt'a. Obyś nie rozszerzył pola na śmieci! W chwili obecnej trwają zabawy z architektem,adaptacja projektu itp. tak więc dopiero początek a ze wszystkim bawię się już od połowy zeszłego roku,przepisanie działki,podział, w międzyczasie wyszły komplikacje bo przy jednej działce bo 2 ary widniały jeszcze na prababcię a nie na babcię,chodzenia,załatwiania,sąd,normalnie masakra...może koło maja wbiję łopatę i dopiero się zacznie rwanie włosów A co do kotła i jeśli chodzi Ci o to że będzie że tak powiem,przewymiarowany jak na taki metraż to dojdzie jeszcze góra a taki piec to przecież pewnie inwestycja na co najmniej 10-15 lat.Nie przeraża mnie mnie chodzenie co jakiś czas dorzucić kilka worków,ubrudzić się nie boję......myślę,czytam ale w chwili obecnej obstaje przy tym Czym więcej przeczytasz (zdobędziesz wiedzy), tym będzie ci łatwiej. Mam nadzieję że się wyleczysz z kotła, ale przewymiarowanie skończy się zniszczeniem kotła po 4-5ciu latach. Wiesz to jeszcze nie na 100% ale jakoś nie jestem przekonany że gazem wyjdzie mnie taniej.Co do ocieplenia to na zewnątrz myślę dać 20 cm styropianu o reszcie przypuszczałem że także trzeba coś dać także zwrócę uwagę architektowi dzienks , co do podłogówki to chciałem w pierwszej chwili po całości,potem stwierdziłem że może w pokojach zrobię grzejniki ale wolałbym podłogówkę,choćby nawet że coś zawsze możesz wtedy postawić pod oknem.A powiedz mi jak to jest cenowo w porównaniu grzejnik/podłogówka?,słyszałem że niektórzy biorą podobnie za pomieszczenie. Znowu czytać,czytać i pytać. Cenne rady,zastosuję się ,ale do tego pelletu i tak musisz mieć komin,przecież to piec jak inne,nie prawda?Rozważałem też pompę ciepła ale nikt ze znajomych tego nie ma a boję się wchodzić w coś co znam tylko z folderów. Dział o PC. Rotan i surgi22 boki zrywam.....śmieszne w h.j... Nie będzie ci do śmiechu jak post factum się zorientujesz jakiego "babola" postawiłeś. Rotan , nie wiem czego tu szukasz skoro nie chcesz mi pomóc,nie znam się dlatego potrzebuję pomocy a nie żeby się ktoś naśmiewał.Jesteś cwaniak bo może się na tym znasz,może już zbudowałeś swój dom i masz to za sobą,nie wiem i mam to w d..ie... Nie odwdzięczę się epitetem, choć kilka ciśnie mi się na usta. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 24.01.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 moniss, po co Ci ten gaz? Prawdopodobnie grzanie wszystkiego prądem będzie tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 24.01.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 moniss, po co Ci ten gaz? Prawdopodobnie grzanie wszystkiego prądem będzie tańsze. Stan zastany, po prostu. Poza tym chałupek nie nasz, tylko wynajmowany. W moim własnym domu gazu nie będzie (o czym wiedziałam jeszcze przed przystąpieniem do jego projektowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek32 24.01.2015 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Rotan ale ciężko odróżnić sprzedawców,naganiaczy i resztę tych,którzy siedzą tylko w jednym temacie i za wszelka cenę będą to chcieli wcisnąć mimo że będzie to nawet mało opłacalne....byle zarobić.Widzisz,myślałem o jednym a koledzy powoli otwierają mi oczy,choćby na start prosty program,który wstępnie obliczył mi pewne wartości.Zwróciłem się z pomocą do kolegi asolta jak polecaliście i czekam na odzew.Muszę się jeszcze zorientować ile wyniosłaby wentylacja z odzyskiem ciepła,taka średniej klasy.Kosztem już niewielkiej kotłowni mógłbym powiększyć troszkę łazienkę. Dlatego uważam że warto zadawać pytania mimo to że dla kogoś jest to oczywiste i proszę z tego miejsca o wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek32 24.01.2015 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 moniss ekogroszek podobnie a prądem 2100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Rotan ale ciężko odróżnić sprzedawców,naganiaczy i resztę tych,którzy siedzą tylko w jednym temacie i za wszelka cenę będą to chcieli wcisnąć mimo że będzie to nawet mało opłacalne....byle zarobić. Ale masz swój własny rozum ? To go użyj a nie narzekaj bo sam pisałeś,ze wszyscy grzeją syfem i są zadowoleni. Są zadowoleni bo nie mają pojęcia,ze są tańsze i bardziej cywilizowane źródła ciepła np.prąd. Piszesz,że prąd o bzdura.Mylisz się.Najtańsza inwestycja bo tylko 2,5tys.zł a rachunki ? W twoim domu o nie bym się nie martwił,zejdziesz nisko z zapotrzebowaniem i wyjdzie taniej niż ekosyf. Ja grzeje dom 118m2 pompą ale gdybym grzał prądem na ogrzewanie zużylbym 5700kWh czyli jakieś 1600zł i t przy inwestycji 2,5tys.zł Także niech inni dalej piszą w domach 100m2 z ekosyfem,że są zadowoleni... Czy wiesz,że 1kWh z prądu może być tańsza niż 1kWh z gazu ziemnego ? Nie ? To orientuj sie. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 24.01.2015 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) moniss ekogroszek podobnie a prądem 2100 zł Przy prądzie masz kilka opcji grzania: 1. - elektryczne piece akumulacyjne - kable grzewcze w podłodze lub ścianach - kocioł elektryczny np. Kospel (możesz podłączyć tak grzejniki jak i wodną podłogówkę) - zwykłe grzejniki elektryczne - pompa ciepła np. powietrze-woda (cenę prądu dzielisz jeszcze przez COP pompy ciepła) - klimatyzatory z funkcją grzania (działanie jak PC) 2. - grzejesz w taryfie G11 (czy na ciepło właściwie miałeś wpisaną cenę prądu z tej taryfy?) - grzejesz w jednej z taryf G12 lub w G13 (zalecane przy ogrzewaniu akumulacyjnym np. elektrycznych piecach akumulacyjnych oraz ogrzewaniu podłogowym) EDIT: Poszukałam z czystej ciekawości ile kosztuje przyłącze gazowe. W zależności od regionu ok. 1500-1800zł do 15m przyłącza, a za każdy dodatkowy metr ok. 60-70zł. Plus projekt i skrzynka gazowa. Przykładowe koszty: Edytowane 24 Stycznia 2015 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 24.01.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Rotan ale ciężko odróżnić sprzedawców,naganiaczy i resztę tych,którzy siedzą tylko w jednym temacie i za wszelka cenę będą to chcieli wcisnąć mimo że będzie to nawet mało opłacalne....byle zarobić.Widzisz,myślałem o jednym a koledzy powoli otwierają mi oczy,choćby na start prosty program,który wstępnie obliczył mi pewne wartości.Zwróciłem się z pomocą do kolegi asolta jak polecaliście i czekam na odzew.Muszę się jeszcze zorientować ile wyniosłaby wentylacja z odzyskiem ciepła,taka średniej klasy.Kosztem już niewielkiej kotłowni mógłbym powiększyć troszkę łazienkę. Dlatego uważam że warto zadawać pytania mimo to że dla kogoś jest to oczywiste i proszę z tego miejsca o wyrozumiałość Kto pyta nie błądzi. Ponoć. Ja bym nie wierzył we wszystko co mi ludzie podpowiedzą. Dlatego polecam opcję "szukaj" .Dziw bierze, że jeszcze nie wpadli tu sprzedawcy kotłów różnej maści, bić się z pompiarzami i gazownikami. . . Asolt nie dość że obliczy OZC, to powie jaką optymalne zastosować izolację i wiele innych ciekawych rzeczy. (Pytaj go o wszystko, wykorzystaj do cna ) Co do WM to nie tylko oszczędności na ogrzewaniu, ale przede wszystkim zdrowie i komfort. Wierz mi, teraz od razu, po przekroczeniu progu, czuję jaką kto ma wentylację w domu. Prawdopodobnie nie ma szans aby wybudować sobie optymalny dom. Zawsze jakiś szczegół się przeoczy, czegoś nie dopilnuje itp. Z tego powodu inwestor musi poświęcić dużo czasu na poznanie technologii, rozwiązań i możliwości wynikających z ich zastosowania, przed pójściem do architekta, nie mówiąc o wbiciu pierwszej łopaty w ziemię. Ja mam już dwa domy za sobą i remont generalny z rozbudową dużego mieszkania w kamienicy, a z zawodu jestem muzykiem. Gdybym miał budować jeszcze raz, zdecydowałbym się na jeszcze inne rozwiązania niż dotychczas. Ale pewne rzeczy są ponadczasowe dla mnie: dom parterowy, mega ocieplany, z OP100% i z WM. Co do materiałów i technologii to warto śledzić co nowego pojawia się na rynku. Jeżeli masz trochę zdolności manualno-technicznych, to polecam zrobić parę rzeczy własnoręcznie, a zaoszczędzone pieniądze zainwestować np. w lepsze ocieplenie. Najważniejszym jednak jest wiedzieć co się chce i jak to osiągnąć. Budowa domu, dla zwykłego Kowalskiego, to poważne wyzwanie finansowe i popełnianie błędów (czyli z braku rozeznania, pozwalanie na nie) to duży krok do nerwicy i frustracji. Jeszcze raz powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 24.01.2015 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Przy prądzie masz kilka opcji grzania: 1. - elektryczne piece akumulacyjne - kable grzewcze w podłodze lub ścianach - kocioł elektryczny np. Kospel (możesz podłączyć tak grzejniki jak i wodną podłogówkę) - zwykłe grzejniki elektryczne - pompa ciepła np. powietrze-woda (cenę prądu dzielisz jeszcze przez COP pompy ciepła) - klimatyzatory z funkcją grzania (działanie jak PC) 2. - grzejesz w taryfie G11 (czy na ciepło właściwie miałeś wpisaną cenę prądu z tej taryfy?) - grzejesz w jednej z taryf G12 lub w G13 (zalecane przy ogrzewaniu akumulacyjnym np. elektrycznych piecach akumulacyjnych oraz ogrzewaniu podłogowym) Czemu pominąłeś najlepszy ze sposobów grzania prądem? Czyli bufor usytuowany w centralnej części domu, z grzałkami el., Ładowany w taniej taryfie. . Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Rotan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 24.01.2015 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Czemu pominąłeś najlepszy ze sposobów grzania prądem? Czyli bufor usytuowany w centralnej części domu, z grzałkami el., Ładowany w taniej taryfie. . Bo w taniej taryfie wolę ładować w beton w podłodze niż w wodę w zbiorniku. Aby miało to jako taki sens, to zbiornik musiałby mieć z tysiąc litrów. A taki zbiornik: 1. drogi 2. zajmuje sporo miejsca (zbiornik CWU 200L to już ok.65 średnicy i 150cm wyskości - dziś akurat oglądałam. Były też większe 350-500, które juz mają pewen poważny gabaryt) Kiedyś mój TŻ policzył czy warto zainteresować się takim buforem. Nie pamiętam już czy pod uwagę był brany o poj. 500 czy 1000L, ale wyszło, że o wiele lepiej jest to ciepło zakumulować w betonowej wylewce nad ogrzewaniem podłogowym. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek32 24.01.2015 23:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Słyszałem kiedyś właśnie o gościu,który wybudował 3 domy i powiedział że za każdym razem było coś coby w nich zmienił tak więc człowiek się uczy cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 25.01.2015 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Bo w taniej taryfie wolę ładować w beton w podłodze niż w wodę w zbiorniku. Aby miało to jako taki sens, to zbiornik musiałby mieć z tysiąc litrów. A taki zbiornik: 1. drogi 2. zajmuje sporo miejsca (zbiornik CWU 200L to już ok.65 średnicy i 150cm wyskości - dziś akurat oglądałam. Były też większe 350-500, które juz mają pewen poważny gabaryt) Ładowanie w beton to brak komfortu. Przy małym, DOBRZE ocieplonym domu, taki buforek mógłby prawdopodobnie być mniejszy. (Potrzebne obliczenia). Drogi??? Droższy od: - elektryczne piece akumulacyjne - kable grzewcze w podłodze lub ścianach - kocioł elektryczny np. Kospel (możesz podłączyć tak grzejniki jak i wodną podłogówkę) - zwykłe grzejniki elektryczne - pompa ciepła np. powietrze-woda (cenę prądu dzielisz jeszcze przez COP pompy ciepła) - klimatyzatory z funkcją grzania (działanie jak PC) Z tym miejscem to już poleciałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 25.01.2015 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ale masz swój własny rozum ? To go użyj a nie narzekaj bo sam pisałeś,ze wszyscy grzeją syfem i są zadowoleni. Są zadowoleni bo nie mają pojęcia,ze są tańsze i bardziej cywilizowane źródła ciepła np.prąd. Piszesz,że prąd o bzdura.Mylisz się.Najtańsza inwestycja bo tylko 2,5tys.zł a rachunki ? W twoim domu o nie bym się nie martwił,zejdziesz nisko z zapotrzebowaniem i wyjdzie taniej niż ekosyf. Ja grzeje dom 118m2 pompą ale gdybym grzał prądem na ogrzewanie zużylbym 5700kWh czyli jakieś 1600zł i t przy inwestycji 2,5tys.zł Także niech inni dalej piszą w domach 100m2 z ekosyfem,że są zadowoleni... Czy wiesz,że 1kWh z prądu może być tańsza niż 1kWh z gazu ziemnego ? Nie ? To orientuj sie. Arturrrro!!! wyluzuj , cos taki nakrecony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.01.2015 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Arturrrro!!! wyluzuj , cos taki nakrecony ? Zawsze jak mi ktoś wspomina o ekosyfie. Mam alergię na niego. Rozumiem raz,trudno,gość nie ma pojęcia,zatem grzecznie wyjaśniam,że błądzi strasznie,drugi raz,przeżyję,gośc uparty dalej na swoją niewiedzę,zatem już bardziej szczegółowo wyjaśniam że robi sobie kuku,ale jak za trzecim razem ten ktoś wyskakuje,że ekosyf jest super sprawa,tanie i cud malina w nowym domu to człek nie wytrzymuje. Ale chyba w miarę z kulturą napisalem ? Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.01.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ładowanie w beton to brak komfortu. Przy małym, DOBRZE ocieplonym domu, taki buforek mógłby prawdopodobnie być mniejszy. dokładnie - a dzięki temu tańszy niż kocioł albo w cenie porównywalnej. w tanich godzinach ładuję podłogę + niewielki bufor. dzięki temu w godzinach popołudniowych będzie można sobie tylko włączyć pompkę i podgrzać podłogę ponownie. rosnąca temperatura przegród = wyższy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 25.01.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Mam te obliczenia, o których wsponinałam. Robione przez mojego TŻ dla kolegi. Obliczenia robione były dla bufora 500L, który przechowuje 0,58kWh/K Płyta ogrzewania podłogowego o gr. 9cm i powierzchni 120m2 akumulacyjność podłogi to 4,79 kWh/K EDIT: wyniki obliczeń Czemu pominąłeś najlepszy ze sposobów grzania prądem? Czyli bufor usytuowany w centralnej części domu, z grzałkami el., Ładowany w taniej taryfie. A tej mini dyskusji, by nie było, gdybyś po prostu dopisał do listy bufor grzany grzałkami, a nie zadawał mi pytanie otwarte Bo pytanie od razu zmusza do myślenia, zamiast do przyznania się, że po prostu się o tym nie pomyślało Oczywiscie, ktś może dodać coś jeszcze o czym mogłam zapomnieć. A wracając do pierwotnego pytania bartek32, o ekogroszkowy kocioł + solary do grzania wody latem. To byłoby pewne rozwiazanie, ale dla domu, który już posiada ogrzewanie węglowe i właściciele szukają teraz alternatywy do grzania CWU poza sezonem grzewczym, bez rozpalania w kotle. Tak jak moi rodzice, którzy dom i wodę ogrzewaja drewnem i węglem zamontowali sobie kolektor słoneczny do starego bojlera. Bojler ten ma tylko jedną wężownicę, którą zasila naprzemiennie kolektor słoneczny i kocioł CO. Zasilanie z CO idzie więc przez wymiennik ciepła. Poza kolektorami słonecznymi, które pracują głównie tylko w dni słoneczne (których ostatniego lata nie było zbyt wiele), to jest jeszcze PC do CWU, są elekryczne ogrzewacze przepływowe, elektryczne bojlerki podszafkowe, oraz nieco większe bojlery elektryczne. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez moniss edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 25.01.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 I tak z ciekawości jak im to kosztowo wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek32 25.01.2015 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Arturo72 jak Ci coś nie pasuje to tu po prostu nie zaglądaj i masz po problemie,fakt może macie rację że na tak mały metraż,taki kocioł to bzdura i faktycznie gazem wychodzi podobnie i jest całkiem bez obsługowo do tego kotłownia tańsza.Takich informacji trzeba mi było,coś już wiem jeszcze dokładniejsze obliczenia i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 25.01.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) I tak z ciekawości jak im to kosztowo wychodzi? Chodzi o to ile drewna/węgla zużywają oraz prądu do pompki glikolu? Trudno powiedzieć, nikt tam wyliczeń nie robi. Poza tym drewno mają często za free lub za nieduże pieniądze. Czy ile ich to kosztowało? Ostatnio akurat wymieniali kocioł (niestety na konstrukcyjnie gorszy), bo stary padł po ok. 15 latach. Z kolei sam kolektor był kupiony kilka lat temu. Do tego okazyjnie kupiona pompa Grundfos'a + rurki alupex + dwie grubości otulin + używany wymiennik z alledrogo + sterownik zmajstrowany przez przyszłego zięcia i instalacja tegoż No i oczywiście glikol (ergolid). Edytowane 25 Stycznia 2015 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts