Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU poza okresem grzewczym

Recommended Posts

Kto pyta nie błądzi. Ponoć. Ja bym nie wierzył we wszystko co mi ludzie podpowiedzą. Dlatego polecam opcję "szukaj" .Dziw bierze, że jeszcze nie wpadli tu sprzedawcy kotłów różnej maści, bić się z pompiarzami i gazownikami.:o .

.

A ja się nie dziwię

widać, mają resztki rozsądku, żeby nie polecać kotła na węgiel do domu 70m2

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawsze jak mi ktoś wspomina o ekosyfie.

Mam alergię na niego.

Rozumiem raz,trudno,gość nie ma pojęcia,zatem grzecznie wyjaśniam,że błądzi strasznie,drugi raz,przeżyję,gośc uparty dalej na swoją niewiedzę,zatem już bardziej szczegółowo wyjaśniam że robi sobie kuku,ale jak za trzecim razem ten ktoś wyskakuje,że ekosyf jest super sprawa,tanie i cud malina w nowym domu to człek nie wytrzymuje.

Ale chyba w miarę z kulturą napisalem ? ;)

Widzę, że albo wyznaje się twoją "religię" albo jest się "be"

JA mam ekogroszek i możesz mieć na mnie alergie !!! a nawet nie wytrzymać. Moje życie, moje błędy

Nie pomyślałeś kiedyś, że ktoś może nie mieć gazu ?

I żeby było jasne, nie popieram kotła w domu 70m2

Edytowane przez beatagl

Licz licz, węgiel czy groszek to też kotłownia ~ 10m2 , skład opału kolejne metry a kocioł gazowy to możesz nawet w łazience powiesić. Powiedzmy ze potrzebujesz na to 2m2, lub pomieszczenie takie 4-5m2 na kocioł rozdzielacze mieszacze, zasobnik. Kążdy metr domu to są tysiące złotych. Mysle że budynek musi jakieś 15 m2 większy dla groszku, 15x~1800zł/m2(niski standart) =27tyś w kieszeni.

Co wybrać jak chodzi o gaz? Zdecydowanie kondensat (ma zamknięta komorę spalania) i do tego zasobnik i dobre sterownie. Dlaczego kondensat ? Bo ma najlepszy wynik jeżeli chodzi o efektywność grzania do ~60 stopni kotły maja 105-108% (odzyska ciepła ze spalin) . kocioł na groch będzie miał ~60-70% czyli tyle ciepła idzie w komin. Do tego grzanie wody w kotle na groch do tempatury 25 stopnie jest szalenie trudne musisz grzać do 50-80 i mieszać z powrotem. Przy Twoich powierzchniach przegrzejesz ten dom. A kocioł gazowy jak potrzebuje 25 - to tyle grzeje ma czujniki i reguluje płomień.

Ile metrów na tę kotłownie i skład opały trzeba?

Ja mam kotłownie 5metrów kwadratowych , jest tam kocioł z podajnikiem tłokowym 20kw oraz tona opału w workach (jak się kończy to domawiam) oraz zbiornik CWU 120 litrów

Miejsca jest wystarczająco ,chodzę tam raz w tygodniu do obsługi 1/2 h ,a nie po to by tańczyćHPIM4227[1].jpgHPIM4228[1].jpg

Gość Arturo72

Nie pomyślałeś kiedyś, że ktoś może nie mieć gazu ?

I żeby było jasne, nie popieram kotła w domu 70m2

Ale prąd raczej masz ?

Ja mam gaz przy działce ale nie podłączyłem go do domu bo właśnie prąd mi wystarczył jako medium grzewcze :)

Nie pomyslalas o tym ? Że nawet system grzewczy na prąd jest tańszy niż system na ekogroszek ?

W moim przypadku tak właśnie było i jest.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ile metrów na tę kotłownie i skład opały trzeba?

Ja mam kotłownie 5metrów kwadratowych

Ja nie mam kotłowni wogole bo nie mam paliwa stałego.Ile na tym oszczedzilem robiąc samą pralnie zamiast pralnie+kotłownie ?

Edytowane przez Arturo72

Wypytałam kilku znajomych co maja nowe domy i ogrzewanie na gaz. Sa szczesliwi ze oprócz tego zdecydowali sie na kominek, bo by z torbami poszli. Za miesiac jednemu wyszło około 1500 zł za ogrzewanie plus ciepła woda na 3 osoby. Parter około 80 metrów, poddasze narazie nieuzytkowane, ale strop bardzo dobrze zaizolowany tak jak i sciany. No chyba ze ma cos z instalacja nie tak

Wypytałam kilku znajomych co maja nowe domy i ogrzewanie na gaz. Sa szczesliwi ze oprócz tego zdecydowali sie na kominek, bo by z torbami poszli. Za miesiac jednemu wyszło około 1500 zł za ogrzewanie plus ciepła woda na 3 osoby. Parter około 80 metrów, poddasze narazie nieuzytkowane, ale strop bardzo dobrze zaizolowany tak jak i sciany. No chyba ze ma cos z instalacja nie tak

Możliwości są dwie, albo ty kłamiesz albo oni. 1kWh z gazu to około 22gr. Czyli za 1500zł zużyli by 6818kWh czyli prawie 7m3 drewna :p

Proszę cię, nie pisz więcej takich bzdur!

To nie zły dom mają i tylko 80m2 uzytkowane :) ja mam ok 120 użytkowej a od 25 października do dziś spaliłem 330m3 gazu (ok 800zl), to w 3 miesiące.

A może podali nie popatrzył dobrze i ta kwota była za 2-miesiące (w tym opłaty abonamentowe ok. 60zł/miesiąc w taryfie W3)?

Mój znajomy, który także ogrzewanie i CWU ma z gazu, mówił, że poza sezonem (czyli tylko na ciepłą wodę i opłaty) idzie my ok. 250zł/miesiąc (rodzina 5-osobowa).

A może podali nie popatrzył dobrze i ta kwota była za 2-miesiące (w tym opłaty abonamentowe ok. 60zł/miesiąc w taryfie W3)?

Mój znajomy, który także ogrzewanie i CWU ma z gazu, mówił, że poza sezonem (czyli tylko na ciepłą wodę i opłaty) idzie my ok. 250zł/miesiąc (rodzina 5-osobowa).

Dalej nie wierzę, że na 80m2 poszłoby na miesiąc 3,5m3 drewna! To by musiał być kompletny durszlak.

Mój sąsiad ma 130 m2 całości,góra pusta to kaloryfery na pół gwizdka, jak twierdzi strop i skosy dość dobrze ocieplone ale ściany tylko 10 cm styropianu i pustak porotherm,mówił że średnio około 300 zł/miesiąc,w najzimniejszy teraz miał 500 a latem to stówka z haczykiem na dwójkę

Ale prąd raczej masz ?

Ja mam gaz przy działce ale nie podłączyłem go do domu bo właśnie prąd mi wystarczył jako medium grzewcze :)

Nie pomyslalas o tym ? Że nawet system grzewczy na prąd jest tańszy niż system na ekogroszek ?

W moim przypadku tak właśnie było i jest.

Może w twoim przypadku

JA miałam już komin i kotłownie (kupiłam SSO) i mój dom ma po podłogach 300m2

Poza tym mam kocioł w którym mogę palić innym paliwami stałymi , (drewno, zboża, pellet) i nawet przepale gałęziami obciętymi na ogrodzie :) za darmo !

Ludzie kombinują wiem bo znam takie sytuacje - palą śmiecie i co się da, nawet stare gumiaki, żeby było tanio lub darmo, wystarczy popatrzeć na kominy

Jak mi się odmieni to gaz zawsze mogę podciągnąć, pytałam o to - koszt 2500zł + projekt + 60zł/mb przyłącza

Prąd to najmniejszy problem, żeby był głównym medium grzewczym

Każdemu wyjdzie w praniu, może za 5 lat ja będę promować prąd a Ty groszek :)

Edytowane przez beatagl

Ja nie mam kotłowni wogole bo nie mam paliwa stałego.Ile na tym oszczedzilem robiąc samą pralnie zamiast pralnie+kotłownie ?

Nic nie oszczędziłeś, bo ja też mam pralnie, czyli pralkę plus zlew gospodarczy w kotłowni, możesz nawet nazwać to pomieszczeniem gospodarczym z kotłem na paliwo stałe. Zrezygnowanie z tego pomieszczenia nie miałoby sensu przynajmniej w moim przypadku.

Edytowane przez pawko_

Być może nie popatrzyli i za 2 miesiace ten rachunek. Ale tak czy tak załują. Strop 30 cm styropian. Moze maja cos nie tak z instalacja? Nie wiem

Być może nie popatrzyli i za 2 miesiace ten rachunek. Ale tak czy tak załują. Strop 30 cm styropian. Moze maja cos nie tak z instalacja? Nie wiem

Więc jak nie wiesz to nie pisz głupot.

Mam średnio ocieplony dom 133m2 i gdybym z PC przeszedł na gaz, to za ROK!!! za CO i CWU zapłaciłbym około 2600zł. Lepiej się dowiedz coś więcej o tym domu a nas tu nie kłam.

Zdecydowanie coś nie halo, ale raczej z Twoimi informacjami. Mój ojciec ma bliźniaka (czyli niech będzie, jedna ściana na ogrzewanie odpada), jakieś 230 m2, 10 cm ocieplenia na ścianach, nie wiem ile na skosach. Gazu w najgorsze miesiące idzie 1400 pln na 2 m-ce. Kominek odpalają raz w tygodniu. Nie jestem w stanie ogarnąć, jak dom praktycznie 3 razy mniejszy może tyle samo gazu pożerać. Bo to, że 1500 pln za miesiąc płacą, to jest już niemożliwe.

Gaz tani nie jest, no ale bez jaj..

Edytowane przez mitch

Więc jak nie wiesz to nie pisz głupot.

Mam średnio ocieplony dom 133m2 i gdybym z PC przeszedł na gaz, to za ROK!!! za CO i CWU zapłaciłbym około 2600zł. Lepiej się dowiedz coś więcej o tym domu a nas tu nie kłam.

Ja tu nikogo nie okłamuje tylko przekazuje co własciciel powiedział, wiec prosze mi tu zadnych oskarzen wobec mnie nie stosowac. Tak samo moge powiedziec ze Ty kłamiesz!

Ja tu nikogo nie okłamuje tylko przekazuje co własciciel powiedział, wiec prosze mi tu zadnych oskarzen wobec mnie nie stosowac. Tak samo moge powiedziec ze Ty kłamiesz!

Widzisz sens pisania tutaj takich bzdur? Jeszcze ktoś w to uwierzy :o

Jeżeli nie wiesz o czym piszesz, to nie pisz, inaczej się tu kompromitujesz. To że ktoś pożenił ci kity, a ty w to uwierzyłaś tylko świadczy źle o tobie.