Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu na działce rolnej, wydane warunki zabudowy i pastwiska trwałe IV

Recommended Posts

Witam,

Chcę kupić działkę pod budowę domu. Mam pewną ofertę, która ma wydane warunki zabudowy na dom do 160m^2 i garaż do 60m^2. Dostęp do drogi, media itd. wszystko jest.

Jednak chyba tylko jedna część działki przeznaczona jest pod zabudowę (ŁIII) i z 25arów robi się tylko ok. 5,8ara --> link poniżej

Czy na pastwiskach trwałych (PSIV) nie można nic postawić ani położyć na ziemi kostki? Jak to wygląda?

http://s10.ifotos.pl/img/Przechwyt_wraspwq.png

Witam,

Chcę kupić działkę pod budowę domu. Mam pewną ofertę, która ma wydane warunki zabudowy na dom do 160m^2 i garaż do 60m^2. Dostęp do drogi, media itd. wszystko jest.

Jednak chyba tylko jedna część działki przeznaczona jest pod zabudowę (ŁIII) i z 25arów robi się tylko ok. 5,8ara --> link poniżej

Czy na pastwiskach trwałych (PSIV) nie można nic postawić ani położyć na ziemi kostki? Jak to wygląda?

http://s10.ifotos.pl/img/Przechwyt_wraspwq.png

prawdopodobnie część gruntu została wyłączona z produkcji rolnej i jest pod zabudowę - to akurat dobrze bo za części rolne będzie inny podatek. Teoretycznie na chwilę obecną z gruntami ornymi nic nie możesz zrobić chyba że przekwalifikujesz. Te rzeczy ustalisz jednak tylko w urzędzie

Dokładnie, część gruntu została wyłączona z produkcji rolnej.

Grunty orne mogą zostać, a chodzi mi o pastwiska trwałe IV - dziwny kawałek ziemi wyłączony z budowy póki co. Chodzi mi o to czy na tym kawałku coś można będzie wybudować, drogę jakąś chociaż. Klasa gruntu 4, więc z przekształceniem będzie jakiś problem? Jednak te niecałe 6 arów pod zabudowę to troszkę mało, dlatego pytam o te pastwiska, grunty orne spokojnie mogą zostać. Proszę o odpowiedź.

Edytowane przez konrad_gom

Dokładnie, część gruntu została wyłączona z produkcji rolnej.

Grunty orne mogą zostać, a chodzi mi o pastwiska trwałe IV - dziwny kawałek ziemi wyłączony z budowy póki co. Chodzi mi o to czy na tym kawałku coś można będzie wybudować, drogę jakąś chociaż. Klasa gruntu 4, więc z przekształceniem będzie jakiś problem? Jednak te niecałe 6 arów pod zabudowę to troszkę mało, dlatego pytam o te pastwiska, grunty orne spokojnie mogą zostać. Proszę o odpowiedź.

na to pytanie niestety musisz się udać do gminy bo zależy to od zbyt wielu uwarunkowań. Jezeli chodzi Ci tylko o drogę to z tym nie ma problemu utwardź jedynie grunt jak robi nieoficjalnie 90 % właścicieli - pytanie do czego ma być ta droga?

• 1 month później...