Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie planowania instalacji C.O. w mieszkaniu w domku jednorodzinnym i po konsultacji z kilkoma firmami wykonawczymi mam pewien mętlik, ponieważ każda proponuje mi inne rozwiązanie łączenia układów.

Mieszkanie znajduje się w domku dwu-piętrowym, gdzie piętro niżej mieszkają rodzice a piętro wyżej jest strych, dlatego prawie wszystkie elementy instalacji będą się musiały znaleźć w mieszkaniu.

Chcę połączyć kominek z PW z dwufunkcyjnym piecykiem gazowym.

Jednym z proponowanych rozwiązań jest wykonanie w całości obiegu zamkniętego (z "odpowiednimi zabezpieczeniami") - co dla mnie na wstępie odpada. Lata paliłem w piecu węglowym i wiem jaki spokój daje obieg otwarty.

Kolejne rozwiązanie to po prostu naczynie wyrównawcze z pływakiem dla obiegu z kominkiem, połączenie obiegu kominka i piecyka gazowego za pomocą wymiennika płytowego i w obiegu piecyka gazowego - rozdzielacz. Rozwiązanie wydaje mi się najbardziej rozsądne, ale mam wątpliwości co do samego wymiennika płytowego. Skoro kominek będzie musiał pracować w małym - jedynie własnym obiegu, czy wymiennik płytowy będzie na tyle wydajny żeby wystarczająco szybko przekazać ciepło do drugiego obiegu? Druga sprawa, to od jednej z firm słyszałem że wymienniki płytowe są uciążliwe bo co roku wymagają czyszczenia - czy to prawda i jak się to wykonuje?

Ostatnie rozwiązanie to zastosowanie wymiennika WNW z Makrotermu http://www.makroterm.pl/wymiennik-wnw/

Rozwiązanie podobno powinno wyjść porównywalnie finansowo, jak z zastosowaniem wymiennika płytowego, do tego mam pewien bufor wody, wbudowane naczynie wyrównawcze i podobno mogę go zainstalować zaraz nad kominkiem (w obudowie kominka). Dlatego jeśli wierzyć monterowi i makrotermowi - to rozwiązanie wygląda kusząco.

Które z rozwiązań jest rozsądniejsze? W sytuacji gdy ma się do dyspozycji kotłownię, takie dylematy nie są takie straszne, ale w przypadku, gdy elementy muszą być zabudowane i ewentualnie dostępne w szafkach, miejsca na późniejsze przeróbki może braknąć.