Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł

Katsu922

Recommended Posts

Witam :)

Jestem w trakcie remontu domu o powierzchni ok.250 m2 wraz z piwnica remont kapitalny okolo 10/15 lat temu. Dom z lat 80-tych i mam zamiar uzbroić się w kocioł z podajnikiem.

Chce wstawić nowe okna "salamander" dom jest ocieplony (10cm st)

Pytanie jest krótkie i znane :)

Kocioł Sas 24 kw tłokowy. Lub kocioł RBR EKOUNIWERSAL 25kw slimakowy (czy może mniejsze?)

Podaj jak czy będziesz przeprowadzał wraz z remontem jakąś termomodernizację, myślę że jak już to chyba tylko dach bo skoro masz już te 10cm styro to chyba nie będzie Ci się chciało dokładać i elewacja też byłaby na nowo.

Myślę że raczej coś około 17kW jeśli RBR ale napisz co z dachem, jakie są mniejsze moce w SASach nie wiem.

Jak już to rozglądaj się za ślimakiem.

Witam :)

Jestem w trakcie remontu domu o powierzchni ok.250 m2 wraz z piwnica remont kapitalny okolo 10/15 lat temu. Dom z lat 80-tych i mam zamiar uzbroić się w kocioł z podajnikiem.

Chce wstawić nowe okna "salamander" dom jest ocieplony (10cm st)

Pytanie jest krótkie i znane :)

Kocioł Sas 24 kw tłokowy. Lub kocioł RBR EKOUNIWERSAL 25kw slimakowy (czy może mniejsze?)

Kliknij "sprawdź swój dom" pod linkiem:

http://www.cieplowlasciwie.pl

i po podstawieniu danych podaj link do strony z wynikiem.

Najpewniej 17 kW będzie z zapasem, ale najlepiej to oszacować.

Szczerze nie chce już docieplać domu przynajmniej narazie ;) poprostu zabraknie mi kasy:D

Dach to blachodachówka ocieplona wełna mineralną .

Dom ogrzewałem gazem z butli gaspol co rok tankowałem 1800 l gazu przy temp. ok 19/20 stopni w dzień 16 w nocy (oszczedność:D) w tym również jest ciepła woda nie jestem w stanie powiedzieć ile zużyłem przez sam sezon grzewczy ponieważ mieszkam tu 2 sezony i zbyt srogiej zimy tutaj nie przeżyłem ...;/ wszędzie są grzejniki.... zero podłogówki

Tutaj jest link: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/k6p lecz nie wpisywałem tam czym ogrzewałem dom... i zaznaczyłem okna które mam aktualnie czyli stare drewniane dwuszybowe (jedne z pierwszych) podkreślę ze te okna zostaną wymienione.

Dodam że ważne dla mnie było by polecenie pieca tłokowego lub ślimakowego z jego mocą

dużo się naczytałem dużo gadałem z ludźmi i moje zdanie jest 50/50 jeżeli chodzi o tłok i ślimak. Może dodam jeszcze ze chce w lato ogrzewać wodę pompą ciepła

Edytowane przez Katsu922

Czyli jak podejrzewałem że 17kW to będzie jeszcze z nawiązką anie 25 :)

Pewnie po lekturze forum doczytałeś że zajmuję się sprzedażą kotłów i myślę że wiem co piszę.

Odpuść sobie tłoka.

Co do pompy ciepła do samego CWU to też bym to bardzo mocno przemyślał bo jak dla mnie to wyrzucanie kasy w błoto podobnie jak przy kotle z podajnikiem wywalanie kasy na instalację solarną.

Albo docieplić porządnie dom i pompa do wszystkiego albo do niczego, to moje zdanie, jeśli masz inne to to uszanuję, w końcu to Twoje pieniądze.

Piszesz że kasy braknie, wolałbym tą kasę za pompę włożyć w ocieplenie domu.

Kocioł zamiast gnić w kotłowni latem może Ci za niewielkie pieniądze grzać CWU, byle nie tłok bo z nim będziesz miał problem w lecie.

Przy "mądrym" sterowaniu i wykorzystaniem stref czasowych można grzać CWU kosztem 2 do 3kg groszku czy nawet miału na dobę, nie wiem czy to wiedziałeś.

Zobacz moje wyliczenia http://cieplowlasciwie.pl/wynik/k7g

Ja mam kocioł 17kW i on wystarcza.

W twoim wypadku to ślimak a nie tłok, mniej problemów w okresach przejściowych czyli w pracy na małej mocy kiedy są kłopoty ze spalaniem. Dobry sterownik abyś umiał obsłużyć i tak spalać aby nie wyrzucać pieniędzy kominem lub z popiołem.

Co do pompy na lato? Też kiedyś myślałem ale jak u mnie zasypię kocioł raz na 24-26 dni zasobnik i zapłacę 3-4zł za dzień to wydaje mi się że będę miał mniej kłopotów z pocącym się i rdzewiejącym kotłem w lecie który stoi i nie pracuje.

Druga strona to twoje pieniądze i twój czas na obsługę kotła.

Doinwestuj w ściany i dach a koszty spadną. A jeszcze pytanie dotyczące ścian. Dlaczego tam masz wstawione beton? Nie z cegły lub pustaków?

... Dlaczego tam masz wstawione beton? Nie z cegły lub pustaków?

Chodzi o taki beton.... beton komórkowy, zwany inaczej suporex :) Świetnie kumuluje ciepło

Jest ale... Zbigmaz ma rację! ... przypuszczam, że Katsu pomylił się, zamiast betonu komórkowego w pozycji - Główny materiał ścian zewnętrznych - potwierdził na zapis beton.

http://static.pokazywarka.pl/i/5522779/781803/bet-kom.jpg?1422040892

Edytowane przez Alessandro

Szczerze nie chce już docieplać domu przynajmniej narazie ;) poprostu zabraknie mi kasy:D

...

Tutaj jest link: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/k6p lecz nie wpisywałem tam czym ogrzewałem dom... i zaznaczyłem okna które mam aktualnie czyli stare drewniane dwuszybowe (jedne z pierwszych) podkreślę ze te okna zostaną wymienione.

Dodam że ważne dla mnie było by polecenie pieca tłokowego lub ślimakowego z jego mocą

dużo się naczytałem dużo gadałem z ludźmi i moje zdanie jest 50/50 jeżeli chodzi o tłok i ślimak. Może dodam jeszcze ze chce w lato ogrzewać wodę pompą ciepła

Czyli 17 kW spokojnie wystarczy.

Daj sobie spokój z tłokiem - niedawno wymieniałem u klienta tłoka [35 kW] na RBR 17 kW - bał się czy mocy wystarczy, a dwa dni po uruchomieniu dzwonił jak zmniejszyć moc bo mu dom przegrzewa [zapomniał zamontować czujnik temp. wewn w pokoju].

Spala teraz o połowę mniej a sadza z komina przestała latać po okolicy ;-).

Jak chcesz bardzo tłoka to jest do sprzedania mało używany 3 letni, ale wg mnie bardziej to się nadaje do ogrzewania jakiejś hali niż domu.

Pompę ciepła do CWU sobie odpuść bo mam taką, opomiarowałem ją i COP ma na poziomie 2,5-2,7 [wg producenta 3,8-4,0], więc szkoda pieniędzy - taniej ogrzejesz wodę ekogroszkiem a za zaoszczędzone pieniądze ładniejsze okna możesz kupić lub np. wymienić drzwi ;-)

jaka pompa?

Hewalex PCWU 3,8

Myślisz, że te bardziej markowe do CWU są lepsze - no nie wiem, trzeba by dorwać jakieś rzeczywiste a nie laboratoryjne wyniki [w końcu Hewalex na papierze ma COP 3,8 a w praktyce zmierzyłem w zbliżonych warunkach i wyszło 2,7 - okazało się, że producent nie wliczył do zużycia prądu pompki obiegowej, która jest przecież w obudowie PPC a pomiaru pewnie dokonywał w dżungli].

Gość Arturo72

Myślisz, że te bardziej markowe do CWU są lepsze - no nie wiem,

Pompy do cwu to jedna wielka chińszczyzna,niezależnie kto je markuje.

Kiedyś podawałem przyklad Wolfa jakiegoś tam za 9tys.zl a obok identyczna pompa bez naklejki Wolf za 4tys.zl.

Jestem tego samego zdania,ze pompę ciepła jedynie do cwu można sobie odpuścić,taniej wyjdzie grzać cwu prądem,oczywiście nie dla hotelu ale dla tradycyjnej rodziny 2+2.

Podobnie zresztą jak solary,to już jest wyjątkowy badziew.

Edytowane przez Arturo72