tmikolaj 22.01.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Witam, Aktualnie szykuję się do zlecenia wykonania instalacji wod-kan. wewnątrz budynku. Kanalizacja kończy się w kuchni. Kuchnia posiada pomieszczenie-spiżarnię. W oryginalnym projekcie odpowietrzenie końcowego pionu kanalizacji miało być niewidoczne, bo miało biec rurą ukryta w spiżarni (po ścianie na poddasze i dalej na dach). Na etapie murowania ścian działowych zmieniliśmy miejsce spiżarni i teraz rura miałaby iść po ścianie w kuchni przez co pojawia się problem zabudowy rury itp. Pojawiły się dwie propozycje wykonawców jak temu zaradzić: 1) ściany mają grubość 24 cm (ytong) wiec zaproponowano aby użyć rury #50 i wyciąć piłą odpowiednie koryto w ścianie/murze i puścić tamtędy taką rurę2) ściany ocieplone będą na zewnątrz budynku styropianem o grubości 20cm, wiec alternatywnie zaproponowano przejście rurą odpowietrzającą na zewnątrz budynku i puszczenie jej pomiędzy ścianą, a styropianem w górę następnie na wysokości strychu wejście z powrotem do środka budynku i puszczenie jej po ścianie na dach. Osobiście podoba mi się ta druga opcja, bo zachowuje ściany w stanie nienaruszonym, jednak interesuje mnie, czy z puszczeniem takiej rury nie wiążą się jakieś konsekwencje. Być może takie rozwiązanie ma pewne wady, związane np. z pojawianiem się nieszczelności rur przy zmianach temperatur lub inne, o których nie mam pojęcia. Proszę o radę. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.01.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Proszę o radę. Dziękuję i pozdrawiam. U mnie hydraulicy wykonali dwa odpowietrzenia w postaci rur kanalizacyjnych fi 110 wyprowadzonych ponad dach. Sądzę, że tak duża średnica ma swoje uzasadnienie, więc nie wiem dlaczego u ciebie rura fi 50 miałaby iść jeszcze dodatkowo po ścianie zewnętrznej. W takich rurach występuje dużo pary wodnej z kanalizacji, która w przypadku niedostatecznego ocieplenia się skrapla - a więc u wylotu może zamarzać i wytworzyć lodowy "korek" (na pewno w takiej rurce fi 50 jeszcze łatwiej, niż w tej większej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 23.01.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Mam zrobione jak Ty podajesz w drugiej opcji, z tym że ja nie mam powrotu z zewnątrz na strych tylko po ścianie szczytowej puszczone bezpośrednio do samej góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts