Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygrzewanie domu ile gazu poszło oraz moc kotła

Adam626

Recommended Posts

Dom jest wygrzewany od 13 stycznia czyli 10 dni. Start od temperatury w domu 5C. Przez 10 dni poszło 143m3. Pierwsza dobę kocioł grzal na pełnej mocy 14kw. Potem skrecilem na 8 kw a od około 6 dni chodzi na 3,9 kw moc ograniczylem w konfiguracji kotła. Jedyne sterowanie to Max moc kotła przycieta na konfiguracji. Chodzi 24h na dobę z mała mocą.

Przy 3,9kw temp na kotle 25,5c i nie jest w stanie podbić wyżej. Spalanie na dobe 10,3m3. Cały dom Podlogowka 22 obwody. Codziennie wietrze otwierając na 10 min wszystkie okna na ościez. Temperatura w domu rośnie od paru dni już powoli i przed wietrzeniem jest 18C. Na podwórko w dzień do5c w nocy przyrozki

Chyba w miarę ok?

Wnioski

Zastanawiałem sie czy kocioł 14kw wystarczy i wychodzi ze do ogrzewania to aż nadto. 160l zasobnik cwu ląduje około 15 min. Więc do współczesnego domu nie warto brać kotła 24kw bo ta moc do niczego nie będzie potrzebna.

Ciekawe ile będę spalal gazu w drugim sezonie gdy dom będzie wyschniety i nagrany. Czy uda sie np 7m3 dziennie.

Ile wam idzie gazu przy wygrzewaniu?

Do CO we współczesnym, dobrze ocieplonym domku to i 10 kW jest na górkę. Raczej należy dobierać pod moc minimalną, żeby uniknąć ciągłego włączania/wyłączania (to jeszcze zależy od sterowania)

24 kW to jedynie chyba ma sens w kotle dwufunkcyjnym z małym zbiorniczkiem, użytkowanym przez rodzinę z 3 nastoletnimi córkami :)

A w praktyce wiele osób bierze 24 kW (np. Victrix) bo okazuje się, że wersja 12 kW (od 1,9 kW) wychodzi drożej. Bo jest na zamówienie bo prawie nikt nie kupuje. W sumie jak kocioł sam kosztuje ok. 3500 zł (no to dolna granica za kondensat) to czy ona ma 12, 20 czy 26 kW to może mieć mniejsze znaczenie - O ILE TYLKO potrafi nisko (2-3 kW) zejść.

Powyższe to takie moje teoretyczne wnioski z czytania kilku dużych wątków, nie tylko na FM. Ale potwierdza to b wiele osób, również Ty.

Potem pozostanie mi już tylko przekonać rodzinę i instalatora, że naprawdę nie potrzebuję 24 kW i voila :) OZC mi pokazuje 8 kW na CO, ale dla nich to tylko jakiś papiur z kalkulatora... (a i tak obliczenia były dla słabszego ocieplenia i okien...)

Edytowane przez kater-acme

Jestem przykładem opisywanym przez kater-acme, kupiłem 24kW z małymi zbiorniczkami. Na razie mam jedną córkę ale i tak na naszą trójkę idzie sporo wody i mam nadzieję że to nie koniec potomstwa. Podłogę zacząłem wygrzewać 13.01 trochę bezmyślnie przy nie zaizolowanym dachu. Ekipa dopiera zaczyna kłaść wełnę. Po 4 dniach i położeniu połowy pierwszej warstwy temperatura wzrosła na tyle że na murłatach zaczęła się wkraplać woda. :( Wyłączyłem kocioł po 5 dniach, temperatura spada wkraplanie ustało. Wygrzewanie odłożę do zakończenia sufitów lub do momentu znacznego spadku temp. Kocioł pracował na 30st na wyjsciu. Moc softowo zduszona do 15kW spalił w tym czasie 139m3 gazu. Wszystko poszło w chmury...:mad:

Dom jest wygrzewany od 13 stycznia czyli 10 dni. Start od temperatury w domu 5C. Przez 10 dni poszło 143m3. Pierwsza dobę kocioł grzal na pełnej mocy 14kw. Potem skrecilem na 8 kw a od około 6 dni chodzi na 3,9 kw moc ograniczylem w konfiguracji kotła. Jedyne sterowanie to Max moc kotła przycieta na konfiguracji. Chodzi 24h na dobę z mała mocą.

Przy 3,9kw temp na kotle 25,5c i nie jest w stanie podbić wyżej. Spalanie na dobe 10,3m3. Cały dom Podlogowka 22 obwody. Codziennie wietrze otwierając na 10 min wszystkie okna na ościez. Temperatura w domu rośnie od paru dni już powoli i przed wietrzeniem jest 18C. Na podwórko w dzień do5c w nocy przyrozki

Chyba w miarę ok?

Wnioski

Zastanawiałem sie czy kocioł 14kw wystarczy i wychodzi ze do ogrzewania to aż nadto. 160l zasobnik cwu ląduje około 15 min. Więc do współczesnego domu nie warto brać kotła 24kw bo ta moc do niczego nie będzie potrzebna.

Ciekawe ile będę spalal gazu w drugim sezonie gdy dom będzie wyschniety i nagrany. Czy uda sie np 7m3 dziennie.

Ile wam idzie gazu przy wygrzewaniu?

Wysoka moc kotła przydaje się do grzania CWU

Ty masz czujnik pogodowy ?

Kiedy wreszcie zapotrzebowanie na ciepło zmniejszy sie i dom sie tzw wygrzeje? Palę już 16 dni. ogrzewalem z ustawieniem 10,3m3 /dobę i przedwczoraj zwiekszylem moc z 3,9 do9kw poszło w dobę 21m3 a temperatura w domu wzrosła z 18,3 do 20,3C. Na podwórku w nocy -2w dzień+2. Kiedy wreszcie spalanie spadnie np z 10m3 do 6m3? A może nigdy i to 10m3 to już mój standard?.

Potem pozostanie mi już tylko przekonać rodzinę i instalatora, że naprawdę nie potrzebuję 24 kW i voila :) OZC mi pokazuje 8 kW na CO, ale dla nich to tylko jakiś papiur z kalkulatora... (a i tak obliczenia były dla słabszego ocieplenia i okien...)

Dlaczego masz przekonywac instalatora?, Ty płacisz, Ty decydujesz, nie wiem jak z przekonaniem rodziny, ale nie sądze ze to są fachowcy w tej dziedzinie, a przynajmniej nie dzieci.