strażak9981719513076 23.01.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam serdecznie. W najbliższej przyszłości planuje zabudowę działki. Nie ma na niej żadnych mediów prócz wody. 1. Czy instalację odbiorczą w budynku mogę wykonać samodzielnie, oczywiście zgodnie ze sztuką i aktualnymi normami i przepisami? 2. Czy WLZ od ZK do rozdzielnicy w budynku również mogę wykonać samodzielnie? 3. Jakie dokumentacje będą potrzebne do oddania PGE (oddział Łódź-Teren RE Łowicz) i czy ja osobiście będę musiał coś podpisywać i wypełniać ? Jak wygląda ta cała procedura ? Co i kiedy mogę wykonać i kiedy oddać wszelkie dokumenty? Tak, jestem strażakiem ale pracuję jeszcze jako konserwator/instalator sieci teletechnicznych. Tak, posiadam Świadectwo Kwalifikacji E+D. Bez pomiarów. Dlatego wszelkie pomiary będą zlecone osobie, która się tym zajmuje na co dzień, no chyba, że uda mi się zdobyć takowe kwalifikacje i pod okiem fachowca za drobną opłatą podszkoli. Z reguły przyłącza robię ale te telekomunikacyjne, a wszelką dokumentacją zajmuje się szefo. Pracowałem również kiedyś po szkole jako pomocnik elektromontera ale to było 5 lat temu. To tak w skrócie o mnie. Czytałem tutaj tematy i widziałem, że jest grono osób doświadczonych, także przy budowach domów jednorodzinnych, a więc liczę na fachowe porady. Pierwsza pewnie będzie udaj się do RE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 23.01.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Pierwsza pewnie będzie udaj się do RE Dokładnie tak. Jedne RE wymagają Uprawnień Budowlanych, inne zadowalają się Świadectwem Kwalifikacji, jeszcze innym wystarczy oświadczenie odbiorcy (strony umowy), który na własną odpowiedzialność deklaruje, że instalacja do której będzie dostarczana energia jest wykonana zgodnie z obowiązującym prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.01.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 W moim przypadku ZE nie obchodziło kompletnie nic, co było poza punktem rozdziału kompetencji, barierą zaś okazał się nadzór budowlany przy oddawaniu budowy do eksploatacji. Do pokonania tej bariery musiałem napisać oświadczenie, w którym jako wykonawca instalacji oświadczyłem, że instalację wykonałem zgodnie ze sztuką, jest ona sprawna i zgodna z normami. Na oświadczeniu wpisałem numery posiadanych uprawnień (podobne jak twoje, ja co prawda mam również uprawnienia pomiarowe, ale to jest tylko dopisek na książeczce) i tyle. Pamiętam, że nawet dzwoniłem do PiNBu pytać, czy w przypadku, jeśli na oświadczeniu jako wykonawca i inwestor wpisana jest ta sama osoba, nie będzie to problemem, powiedziano mi, że nie. Uprawnienia budowlane nie były potrzebne. Swoją drogą polecam taki sposób postępowania (chodzi mi o pytanie przed złożeniem papierów, czy to co się ma wystarczy), w PiNBie naprawdę nie pracują wampiry i zombie, przy problematycznych sytuacjach możliwe, że sami zaproponują, jak problem obejść (u mnie np. był problem z nierealnością terminowego dostarczenia jednego dokumentu, pani inspektor po chwili spokojnej rozmowy sama podpowiedziała, jak ów termin w zgodzie z prawem rozciągnąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strażak9981719513076 23.01.2015 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 No właśnie najpierw wolną chwilą udam się do urzędów i popytam co i jak. Na pewno przy miłej rozmowie coś się zawsze "ugra". Na stronie mojego RE znalazłem http://www.zelt.pl/docs/oswiadczenie_30062014.pdf Wg. tego protokoły pomiarowe i schemat zostają dla mnie. Martwi mnie tylko miejsce na podpis budowlańca. Kiero budowy może się tutaj podpisać? Mam koledzy jeszcze dużo innych pytań ale to już jak się zacznie coś dziać na budowie Czyli generalnie wykonanie instalacji z czystym sumieniem mogę zrobić własnymi "ręcami" Pozostaje kwestia pomiarów. Wydaje mi się, ze wydanie kasy na kurs, a później zakup Sonela jest dosyć drogą zabawą ale może się zwróci. A jeśli się nie zdecyduje to wolę dać zarobić innemu koledze po fachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts