stachu.gda 23.01.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam Was Szkieletowcy, W sieci mnóstwo dyskusji, w których mowa o plusach i minusach budowania domu szkieletowego, kłótni na forach czy warto budować szkieletowo czy nie. Bardzo trudno natomiast znaleźć temat związany z kupnem takiego domu z rynku wtórnego. Mnie interesuje taki zakup, ale kompletnie nie mam kogo się poradzić - nie znam się na budownictwie, i nie znam nikogo kto znałby się na budownictwie szkieletowym. Dom, który mnie interesuje ma 23 lata - został wybudowany w 1992. W 1992 byłem jeszcze małym szczylem i nie orientuję się, jak wówczas wyglądało w Polsce budownictwo, ale WYDAJE MI SIĘ, że wówczas jeszcze szkieletówka w Polsce była mocno niepopularna. Proszę skorygujcie mnie, jeśli się mylę. Chodzi mi o uniknięcie zakupu domu, który potencjalnie mógł być postawiony niezgodnie z regułami sztuki. Niestety, nie wiem kto był wykonawcą prac - wiem tylko, że firma była z okolic Białegostoku. Niewiele wiem na temat samej konstrukcji, w zasadzie nic, i sprzedający też niespecjalnie umie coś powiedzieć (odkupił dom 8 lat temu i 8 lat w nim przemieszkał, sprzedaje bo chce z rodziną przenieść się do miasta). Z tego co czytałem o szkieletówkach, jednym z najważniejszych czynników jest dobór odpowiedniego drewna do konstrukcji - suszonego komorowo, cztrostronnie struganego o odpowiedniej wilgotności. Zupełnie nie mam pojęcia, z jakich materiałów jest wzniesiona konstrukcja, która jest przedmiotem mojego zainteresowania. To, co wiem:- elewacja zewnętrzna jest z desek- budynek stoi na wysokim podpiwniczeniu betonowym - odległość konstrukcji drewnianej od gruntu wynosi zależnie od miejsca od ok 1,5m do 2,5m na oko - piszę o tym, bo jak sądzę takie wysokie podpiwniczenie chroni przed wilgocią (?)- dom jest podpiwniczony w całości, parterowy- izolację termiczną stanowi wełna mineralna wewnątrz ścian- okna 3-szybowe- pierwotnie dom miał być murowany, ale inwestor w trakcie zmienił zdanie i postawił szkielet na bazie postawionego podpiwniczenia- w środku wykończony płytami kartonowo gipsowymi, nie widać śladów wilgoci wewnątrz- na dachu - dachówka cementowa, dach jest dwustronnie skośny o małym kącie skosu - jedna ze ścian wewnątrznych (przy kominku, wewnątrz bryły budynku) jest ścianą murowaną, pozostałe elementy to szkielet drewniany Sytuację opisałem, teraz gorąca prośba do Was - czy potraficie cokolwiek doradzić, co mógłbym w tym domu sprawdzić myśląc o jego kupnie, czy jest jakaś szansa aby okiem laika móc oglądając taki dom znaleźć jakieś wady ukryte? Na co zwrócić uwagę dokładnie? Czy rzut budynku i rysunek jego przekroju pozwoliłby Wam pomóc w ocenie sytuacji? Czy warto w ogóle wchodzić w kupno szkieletowca budowanego ponad 20 lat temu? Będę wdzięczny za wszelkie porady i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.01.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ponad 20 lat temu moja siostra stryjeczna pobudowała taki dom , dokładnie to gwoździe wbijał jej ojciec i mąż , na podstawie książek zza oceanu . Drewno było dobre gatunkowo , suszone,przywiezione gdzieś z podlaskiego , budowali długo i solidnie Dom ma się dobrze i wytrzyma jeszcze wiele lat .W każdej technologi budowania liczy się solidność i jakość zastosowanych materiałów .Każdy zakup domu używanego to loteria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.01.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Przyda się analiza stanu izolacji .To świadczy niezbicie o kondycji budynku . O ile izolacja jest w dobrym stanie-sucha, to i konstrukcja. Możesz to sprawdzić przy pomocy pirometru ,mierząc w kilku pkt. temp. ściany od wewnątrz i od zewnątrz. Znając temp. powietrza wewnątrz domu i grubość i rodzaj izolacji ,możesz na podstawie darmowych programów określić czy to będzie trafny zakup . Zużycie energii cieplnej do CO też jest ważnym sygnałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stachu.gda 24.01.2015 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 OK, czego dowiedziałem się dzisiaj z opsiu technicznego budynku: 1) Współczynnik "K" dla ścian: 0,28 W/m2K 2) Współczynnik "K" średni: 0,35 W/m2K 3) Izolacja ścian: wełna mineralna 3 warstwy po 5cm 4) Elementy drewniane z drewna kl. K-27 (klasyfikacja z tego co czytam już nieobowiązująca, pewnie każdy spec zrozumie) 5) Przekrój drewna w konstrukcji: 5x15cm, w rozstawie osiowym 60cm Dom stawiała fima MIREL z Olsztyna - jak się można domyślić, po tylu latach już nieistniejąca Moje pytania: - wiem, że współczynnik przenikania ciepła jest poza aktualnie obowiązującymi normami budowlanymi - ale czy takie wartości są wg Was w ogóle do przyjęcia, czy termomodernizacja byłaby absolutnie konieczna? Jaka jest zależność między współczynnikiem, a zużyciem energii do ogrzewania? Liniowa? - czy taka grubość wełny jest ok? - drewno - klasa i wymiary, jak również rozstaw, z tego co czytałem są standardowe - zgadza się? Oczywiście abstrachuję tu od tego, na ile opis ma się do rzeczywistości (upływ lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.01.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?&d0=15&L0=1494820454&mid0=22&bt=0&T_i=22&RH_i=45&T_e=-12&RH_e=80&outside=0Masz tu graniczną temp. przy której nie będzie się nic wewnątrz wykraplało ,ale przy sprawnej wentylacji. Przy -12oC, wewnątrz 22oC ale nie więcej jak 45% wilgotności . Zainwestuj w pirometr z aledrogo ,zmierz temp. ściany wewnątrz i zewnątrz. Będzie jasne.U ciebie -12 to chyba rzadko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 24.01.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Na twoim miejscu, przed kupnem, zainwestował bym w termowizję.Na odkrywki raczej obecny właściciel się nie zgodzi. Jeżeli gdzieś w ścianie jest wilgoć bądź braki w izolacji (tego bym się obawiał bardziej, ze względu na gryzonie), termowizja to wychwyci.Szkieletów nie ma co się bać. Pod warunkiem prawidłowej ich konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigum 24.01.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 A nie można w Polsce wynająć specjalisty (rzeczoznawcy?), który wyda wiążącą opinię o domu? Kupując działkę z niepewnym gruntem robimy badania geotechniczne (mnie kosztowały 1k). Chyba warto zachować się podobnie przy okazji kupna domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts