Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Was Szkieletowcy,

W sieci mnóstwo dyskusji, w których mowa o plusach i minusach budowania domu szkieletowego, kłótni na forach czy warto budować szkieletowo czy nie.

Bardzo trudno natomiast znaleźć temat związany z kupnem takiego domu z rynku wtórnego. Mnie interesuje taki zakup, ale kompletnie nie mam kogo się poradzić - nie znam się na budownictwie, i nie znam nikogo kto znałby się na budownictwie szkieletowym.

Dom, który mnie interesuje ma 23 lata - został wybudowany w 1992. W 1992 byłem jeszcze małym szczylem i nie orientuję się, jak wówczas wyglądało w Polsce budownictwo, ale WYDAJE MI SIĘ, że wówczas jeszcze szkieletówka w Polsce była mocno niepopularna. Proszę skorygujcie mnie, jeśli się mylę. Chodzi mi o uniknięcie zakupu domu, który potencjalnie mógł być postawiony niezgodnie z regułami sztuki.

Niestety, nie wiem kto był wykonawcą prac - wiem tylko, że firma była z okolic Białegostoku.

Niewiele wiem na temat samej konstrukcji, w zasadzie nic, i sprzedający też niespecjalnie umie coś powiedzieć (odkupił dom 8 lat temu i 8 lat w nim przemieszkał, sprzedaje bo chce z rodziną przenieść się do miasta). Z tego co czytałem o szkieletówkach, jednym z najważniejszych czynników jest dobór odpowiedniego drewna do konstrukcji - suszonego komorowo, cztrostronnie struganego o odpowiedniej wilgotności. Zupełnie nie mam pojęcia, z jakich materiałów jest wzniesiona konstrukcja, która jest przedmiotem mojego zainteresowania.

To, co wiem:

- elewacja zewnętrzna jest z desek

- budynek stoi na wysokim podpiwniczeniu betonowym - odległość konstrukcji drewnianej od gruntu wynosi zależnie od miejsca od ok 1,5m do 2,5m na oko - piszę o tym, bo jak sądzę takie wysokie podpiwniczenie chroni przed wilgocią (?)

- dom jest podpiwniczony w całości, parterowy

- izolację termiczną stanowi wełna mineralna wewnątrz ścian

- okna 3-szybowe

- pierwotnie dom miał być murowany, ale inwestor w trakcie zmienił zdanie i postawił szkielet na bazie postawionego podpiwniczenia

- w środku wykończony płytami kartonowo gipsowymi, nie widać śladów wilgoci wewnątrz

- na dachu - dachówka cementowa, dach jest dwustronnie skośny o małym kącie skosu

- jedna ze ścian wewnątrznych (przy kominku, wewnątrz bryły budynku) jest ścianą murowaną, pozostałe elementy to szkielet drewniany

Sytuację opisałem, teraz gorąca prośba do Was - czy potraficie cokolwiek doradzić, co mógłbym w tym domu sprawdzić myśląc o jego kupnie, czy jest jakaś szansa aby okiem laika móc oglądając taki dom znaleźć jakieś wady ukryte? Na co zwrócić uwagę dokładnie?

Czy rzut budynku i rysunek jego przekroju pozwoliłby Wam pomóc w ocenie sytuacji?

Czy warto w ogóle wchodzić w kupno szkieletowca budowanego ponad 20 lat temu?

Będę wdzięczny za wszelkie porady i podpowiedzi.

Ponad 20 lat temu moja siostra stryjeczna pobudowała taki dom , dokładnie to gwoździe wbijał jej ojciec i mąż , na podstawie książek zza oceanu . Drewno było dobre gatunkowo , suszone,przywiezione gdzieś z podlaskiego , budowali długo i solidnie

Dom ma się dobrze i wytrzyma jeszcze wiele lat .

W każdej technologi budowania liczy się solidność i jakość zastosowanych materiałów .

Każdy zakup domu używanego to loteria...

Przyda się analiza stanu izolacji .To świadczy niezbicie o kondycji budynku . O ile izolacja jest w dobrym stanie-sucha, to i konstrukcja.

Możesz to sprawdzić przy pomocy pirometru ,mierząc w kilku pkt. temp. ściany od wewnątrz i od zewnątrz. Znając temp. powietrza wewnątrz domu i grubość i rodzaj izolacji ,możesz na podstawie darmowych programów określić czy to będzie trafny zakup . Zużycie energii cieplnej do CO też jest ważnym sygnałem.

OK, czego dowiedziałem się dzisiaj z opsiu technicznego budynku:

1) Współczynnik "K" dla ścian: 0,28 W/m2K

2) Współczynnik "K" średni: 0,35 W/m2K

3) Izolacja ścian: wełna mineralna 3 warstwy po 5cm

4) Elementy drewniane z drewna kl. K-27 (klasyfikacja z tego co czytam już nieobowiązująca, pewnie każdy spec zrozumie)

5) Przekrój drewna w konstrukcji: 5x15cm, w rozstawie osiowym 60cm

Dom stawiała fima MIREL z Olsztyna - jak się można domyślić, po tylu latach już nieistniejąca :)

Moje pytania:

- wiem, że współczynnik przenikania ciepła jest poza aktualnie obowiązującymi normami budowlanymi - ale czy takie wartości są wg Was w ogóle do przyjęcia, czy termomodernizacja byłaby absolutnie konieczna? Jaka jest zależność między współczynnikiem, a zużyciem energii do ogrzewania? Liniowa?

- czy taka grubość wełny jest ok?

- drewno - klasa i wymiary, jak również rozstaw, z tego co czytałem są standardowe - zgadza się?

Oczywiście abstrachuję tu od tego, na ile opis ma się do rzeczywistości (upływ lat).

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?&d0=15&L0=1494820454&mid0=22&bt=0&T_i=22&RH_i=45&T_e=-12&RH_e=80&outside=0

Masz tu graniczną temp. przy której nie będzie się nic wewnątrz wykraplało ,ale przy sprawnej wentylacji. Przy -12oC, wewnątrz 22oC ale nie więcej jak 45% wilgotności . Zainwestuj w pirometr z aledrogo ,zmierz temp. ściany wewnątrz i zewnątrz. Będzie jasne.

U ciebie -12 to chyba rzadko .

Na twoim miejscu, przed kupnem, zainwestował bym w termowizję.

Na odkrywki raczej obecny właściciel się nie zgodzi. Jeżeli gdzieś w ścianie jest wilgoć bądź braki w izolacji (tego bym się obawiał bardziej, ze względu na gryzonie), termowizja to wychwyci.

Szkieletów nie ma co się bać. Pod warunkiem prawidłowej ich konstrukcji.

A nie można w Polsce wynająć specjalisty (rzeczoznawcy?), który wyda wiążącą opinię o domu?

Kupując działkę z niepewnym gruntem robimy badania geotechniczne (mnie kosztowały 1k).

Chyba warto zachować się podobnie przy okazji kupna domu?