Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświadczenie o gotowości instalacji przyłączanej (Energa)

lucek111

Recommended Posts

Witam,

Stan rzeczy: Planuję budowę domu. Potrzebuję więc prąd. Skrzynka główna już jest przy drodze (w granicy działki). Skrzynka budowlana również już jest razem z kablem, ale jeszcze nie podłączonym do skrzynki głównej. Licznika jeszcze nie ma. Nie mam klucza do skrzynki głównej.

Mam pytanie odnośnie dokumentu, który nazywa się "Oświadczenie o gotowości instalacji przyłączanej".

Po podpisaniu umowy o przyłącze, zakład energetyczny przysłał do mnie w liście powyższy dokument do pisania przeze mnie i przez elektryka tzn. osoby uprawnionej, jak to ładnie sformułowano w tym dokumencie.

Co mam teraz zrobić? Domyślam się, że mam poprosić dowolnego elektryka z uprawnieniami, ale dalsze pytanie moje brzmi następująco - co taki elektryk ma zrobić ?

Czy to elektryk fizycznie ma podpiąć kabel elektryczny lecący od skrzynki budowlanej ze skrzynką główną i wtedy podpisać oświadczenie o gotowości instalacji oczywiście jeżeli reszta jest prawidłowo zmontowana po mojej stronie czy to zakład energetyczny fizycznie podpina kabel elektryczny do skrzynki i zakłada licznik? Innymi słowy kto fizycznie łączy kabel ze skrzynką główną?

http://www.energa-operator.pl/upload/wysiwyg/dokumenty_do_pobrania/formularze/wspolne/3_oswiadczenie_o_stanie_instalacji.pdf

Dziękuję

Edytowane przez lucek111

Innymi słowy kto fizycznie łączy kabel ze skrzynką główną?

Twój elektryk* wprowadza kabel do złącza.

Jeśli złącze jest wyposażone w listwę zaciskową do podłączenia WLZ, to tam podłącza.

Jeśli nie ma tej listwy, wprowadza kabel z takim zapasem żeby wystarczył do tablicy licznikowej, odizolowuje go i tam wyprowadza.

Licznik instaluje dostawca.

* Elektryk w rozumieniu "kumaty elektryk", a nie pan-czesio-złota-rączka.