Piotras1 23.01.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Posiadam kozę stalową z 15 cegłami szamotowymi o wylocie fi 12 cm .Chciałbym ją wykorzystać do ogrzania dwóch pokoi po 12 metrów kwadratowych na działce w drewnianym domku (czasami jesienią jakiś wypad na weekend). Problem w tym iż nie ma połączenia między tymi pokojami a chciałbym ogrzać dwa. Trochę poczytałem w necie i wpadłem na pomysł że w jednym pokoju będzie stała koza , a drugi pokoik będzie ogrzewany rurą która odprowadza spaliny do komina. Teraz pytanie czy to się sprawdzi? Jaki odstęp miedzy kozą a ścianami?Jakie rury zastosować? Dodam że pod kozę chcę dać terakotę zostało kilka płytek.Na zdjęciu widać tą kozę i jeden z pokoi i metrową rurę stalową z kolankiem. Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Piotras1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.01.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Nawet minimalne koszty takiej instalacji będą zawsze wyższe od zakupu drugiej "kozy" tej klasy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotras1 23.01.2015 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Czyli mam rozumieć że lepiej kupić drugą taką kozę na drugi pokój:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.01.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam.Darkowi bardziej chodziło o to że zabezpieczenie tych ścian , stropu i podłogi ze zdjęć przed pożarem będzie ok. 10-cio (!!!) krotnie droższe od tego piecyka za ok. 200 zł ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 23.01.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Komin w tym domku kolega, rzecz jasna, posiada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotras1 23.01.2015 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Właśnie nie posiadam jeszcze ale mam kilkanaście takich cegieł kominowych może by się nadały .Tylko myślałem że lepiej by było wyjść z tego drugiego pokoiku rurą przez ścianę i wtedy komin chyba niepotrzebny, chyba że się mylę, no w temacie ogrzewania zaczynam dopiero raczkować Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Piotras1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.01.2015 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Ze swoimi pomysłami jesteś o krok od spektakularnego puszczenia z dymem swojej drewnianej konstrukcji. Pustak na zdjęciu nie jest pustakiem kominowym. Nadaje się wyłącznie do wentylacji. Zwróć sie do kominiarza. W Szczecinie Korporacją Kominiarzy dowodzi Mistrz Kominiarski Sławek Okruch. To człowiek o dużej wiedzy i inwestycja w jego doradztwo, może być opłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 26.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Moje pytanie o komin było retoryczne - i tak wiedziałem, że go nie masz, chciałem żebyś to przyznał i wywołał słuszne larum wśród forumowiczów. Terakota pod kozę to dobry pomysł, po pożarze będzie widać, gdzie stał domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts