Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koza na działce w domku drewnianym

Piotras1

Recommended Posts

Witam

Posiadam kozę stalową z 15 cegłami szamotowymi o wylocie fi 12 cm .Chciałbym ją wykorzystać do ogrzania dwóch pokoi po 12 metrów kwadratowych na działce w drewnianym domku (czasami jesienią jakiś wypad na weekend). Problem w tym iż nie ma połączenia między tymi pokojami a chciałbym ogrzać dwa.

Trochę poczytałem w necie i wpadłem na pomysł że w jednym pokoju będzie stała koza , a drugi pokoik będzie ogrzewany rurą która odprowadza spaliny do komina. Teraz pytanie czy to się sprawdzi? Jaki odstęp miedzy kozą a ścianami?Jakie rury zastosować?

Dodam że pod kozę chcę dać terakotę zostało kilka płytek.Na zdjęciu widać tą kozę i jeden z pokoi i metrową rurę stalową z kolankiem.

Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi.

pobrane (1).jpg

pobrane (4).jpg

Edytowane przez Piotras1

Właśnie nie posiadam jeszcze ale mam kilkanaście takich cegieł kominowych 2_pustak_kominowy.jpg

może by się nadały .Tylko myślałem że lepiej by było wyjść z tego drugiego pokoiku rurą przez ścianę i wtedy komin chyba niepotrzebny,

chyba że się mylę, no w temacie ogrzewania zaczynam dopiero raczkować:)Bez tytułu.jpg

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez Piotras1

Ze swoimi pomysłami jesteś o krok od spektakularnego puszczenia z dymem swojej drewnianej konstrukcji. Pustak na zdjęciu nie jest pustakiem kominowym. Nadaje się wyłącznie do wentylacji. Zwróć sie do kominiarza. W Szczecinie Korporacją Kominiarzy dowodzi Mistrz Kominiarski Sławek Okruch. To człowiek o dużej wiedzy i inwestycja w jego doradztwo, może być opłacalna.