Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podobno ma zdrożeć przyłącze elektryczne?

Recommended Posts

moi drodzy-CZĘSTOCHOWA - zapłaciliśmy za prąd (17kW) 2040 pln w marcu i do dzis nie mamy prądu ale to szczegół, podobno od 1 maja zmieniło sie prawo VAT i musieliśmy dopłacić 22% czuli prawie 500 zł, gdyby nasza inwestycja-przyłącze było wykonane do 1 maja uniknęlibyśmy tej opłaty, ale zakład energetyczny u nas ma 4 m-ce na przyłączenie prądu od podpisania umowy, na szczęście u nas to już najpóźniej 15 lipca, pozdrawiam i wytrwałości w dążeniu do celu

Każdy Zakład Energetyczny ma prawo prowadzić odrębną politykę cenową. Z tego co zdążyłem się zorientować ceny są podobne w całej Polsce, ale zawsze któryś ZE ma prawo wyskoczyć przed orkiestrę ku "uciesze" swoich przyszłych klientów.

Przed orkiestrę to się nie da, pilnuje tego URE. Do tej pory przyłącz do 200 m był gratis, powyżej - 25% kosztów. Płaciło się tylko za moc. Ale słyszałem o pomysłach ministerstwa by wprowadzić pełną odpłatność.

zibityk - o czym ty piszesz??????????????????????? Jak zgłaszasz się do ZE aby podpisac umowę przyłączeniową to płacisz opłatę przyłaczeniową (to jest opłata administracyjna!!!!!!!!!!!! - opinia MF) a od opłaty administracyjnej nie płacisz VAT!!!!!!!!!!!!!!!! Tak jak nie możesz (w przeszłości również!!!) odliczyc tego od podatku PIT. Płacisz (w zalezności od ZE) wg wzoru: ilość zamówionych kW * cena (inna dla przyłącza kablowego a inna dla napowietrznego). GZE S.A. na podłaczenie klienta ma 1 rok, a w razie opóźnienia w umowie sa zawarte kaluzule o karach, oraz inna bardzo ciekawa o możliwości skorzystania z taryfy G (np.: 11) od razu, bez potrzeby płacenia w taryfie C11.

UFF, ale się rozpisałam :)

kon111. Ta nazwa opłata administracyjna jest odpowiedzią MF na zapytanie zadane przez GZE ww. ministerstwu. A wysokość nie ma tu żadnego znaczenia. Poza tym, jeżeli zapłaciłeś za usługę wcześniej, to jakim prawem ktoś wyciąga do ciebie jeszcze łapę po pieniądze. Jest to faktycznie zryczałtowany koszt budowy przyłącza - dokładnie 25% średniorocznych nakłądów ZE na budowę przyłączy.

POza tym skąd masz informację, że jest nałożony podatek VAT. Ja pracuję w GZE S.A. i nic o takiej podwyżce nie wiem?????? U nas nikomu to nie przyszło do głowy.

A jeżeli chodzi o podwyżkę taryfy, to prezes URE chce (i pewnie to zrobi) przełożyć wdrożenie nowych taryf ZE z 1 lipca na 1 stycznia. Tak więc do końca roku żadnych podwyżek nie będzie.

AldonkaS kobieta u której składałem wniosek o warunki tech. przyłącza "uświadomiła" mnie, że muszę się liczyć z wyższą opłatą za przyłącze ponieważ ZE pobiera od klinetów dodatkowo 22%VAT od 1 maja. Nakazuje mu Rozporządzenie opublikowane w jednym z kwietniowych dzienników ustaw (podawała mi dokładnie, ale niestety nie pamiętam w którym). A doświadczyłem tego osobiście gdy wpłacałem opłatę za złożenie wniosku (tzw. przedpłatę) 120 PLN + 22%VAT = 148PLN i mam taką fakturę.

Niemożliwe. W ZE Wejherowo opłata za każdy 1kW przyłączenia płaci się około 105 PLN (dwa tygodnie temu).

Przedpłata nie ma nic wspólnego z ceną za 1kW, w ZEWT (Warszawa Teren) cena za 1kW dla klientów z grupy V to 97 PLN plus 22%VAT, natomiast przedpłata jest ustalona na kwotę 120PLN plus 22%VAT i potem jest odliczana od kosztów przyłącza, które w moim przypadku wyniosą: dla 13kW - 97*13=1261 plus 22%VAT.

Udało mi się znaleźć w projekcie umowy z ZE podstawę prawną, cytuję paragraf umowy:

"Kwotę opłaty za przyłacze określoną w par. 5 ust. 2 powiększa się o podatek VAT w wysokości 22%, zgodnie z zapisem art. 5 i art. 8 ustawy z dnia 11 marca 2004 o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2004r. Nr 54, poz. 535)"

Odnalazłem ten dziennik ustaw, ale w wymienionych artykułach są bardzo ogóle wytyczne dot. tego co podlega podatkowi. Co nie zmienia faktu, że VAT od tych 120 PLN przedpłaty musiałem zapłacić.

Ja trochę wytrychem w temat...ale blisko.

Może ktoś coś doradzi...

W tym roku będe miał stan surowy otwarty - zadaszony.

W warunkach Energetyka dała mi dwa lata... :evil:

Podobno jest coś takiego, że jak ma się dom w stanie surowym to mają obowiązek skrócić ten czas do jednego roku... Czy to możliwe??

Lub inaczej, czy moja sytuacja prawna w takim kontekście w stosunku do roszczeń do energetyki (żeby założyli szybciej prąd) to polepsza moją pozycję, czy to bez znaczenia??

Na początku czerwca dostałem z ZE Krakow S.A. aneks do umowy przyłączeniowej w którym powołując się na pismo o tajemniczym numerze z Małopolskiego US doliczają mi 22% VAT do oplaty za przyłączenie. Tłumaczą to jeszcze mętnie dostosowaniem naszego prawa do unijnego. I co mogę się nie zgodzić? - umowa była w końcu podpisana wcześniej. Nie ma to jak być monopolistą. :evil:

Witam,

wiem, że odbiegam od tematu głównego, jednak mam pytanie w kwestii prądu. Otóż składając wniosek o warunki przyłączenia do sieci energetycznej określa się zapotrzebowanie na moc (w KW). Ktoś kiedyś pisał na forum, że aby niepotrzebnie nie przepłacać można wpisać dolną wartość z przedziału (?), a energetyka i tak przyłączy nam moc wg górnej wartości przedziału. Problem w tym, że nie pamiętam tych wartości.

Czy ktoś może mi pomóc - zaoszczędzę sporo czasu na szukanie.

Pozdrawiam - kafelka