radk 23.01.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Mam w projekcie wykonać przewód wentylacji kotłowni z komina w garażu jak na załączonym rysunku. Z czego go wykonać by można go było np ukryć w 10 cm warstwie styropianu pod stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 25.01.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Np. z kanału 75 x 150mm, takiego jak ten: http://allegro.pl/awenta-kanal-wentylacyjny-75x150-1-5-metra-kp75-15-i4964812142.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 27.03.2015 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 A jak sie to ma do tego że Zwiększone opory przepływu powietrza powstają także w kanałach, które nie są prowadzone w linii prostej. Wszelkie załamania i odchylenia od pionu osłabiają ciąg kominowy. Dlatego normy [1,2] dopuszczają odchylenie kanału od pionu maksymalnie o 30 stopni. Niedopuszczalne jest wykonywanie poziomych odcinków kanałów, a niestety w wielu projektach takie rozwiązania się pojawiają. Najczęściej dzieje się tak, ponieważ projektanci nie umieszczają kanałów wywiewnych we wszystkich pomieszczeniach, w których należy, a następnie za pomocą poziomego odcinka kanału łączą te pomieszczenia z najbliższymi kominami wentylacyjnymi.?? Jak rozwiązać problem z kanałem wywiewnym, będę ogrzewać kotłem kondensacyjnym z komorą spalania zamkniętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 01.04.2015 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 02.04.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 To już zapytaj projektanta, dlaczego tak narysował. Pytasz jaki kanał się zmieści, to podałem, a że całe rozwiązanie jakie masz w domu jest niezbyt zgodne z przepisami, to osobny temat. Ogólnie wentylacja grawitacyjna niespecjalnie działa nawet jak kanały są w każdym pomieszczeniu, a co dopiero w nieogrzewanym garażu.Kotłownia gazowa nie wymaga jakiejś specjalnie wydajnej wentylacji, krótki odcinek kanału prostokątnego z jednym załamaniem wystarczy, co potwierdzi kominiarz swoją pieczątką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts