Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

miłoszówka-z7

Recommended Posts

Siding...hmm.. Z racji wszechobecnego, osaczającego mnie sidingu (norweskie budownictwo), nie jestem jego zwolennikiem :). Nasyciłem sie tym widokiem aż nadto :sick:, ale co by nie mówić, jest to praktyczne wykończenie ścian domu. Łatwe do naprawy i konserwacji, pod deskami jest szczelina wentylacyjna, która usuwa wilgoć z ocieplenia ścian. Prosty i skuteczny sposób na długowieczność konstrukcji budynku. Wizualnie natomiast " nie po naszemu" :D. My samce, mówimy sidingowi zdecydowanie NIE :D

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ratunku potonoc!

jak się liczy metry sześcienne :confused: tzn. znam teorie, tylko kurza stopa nie umiem tego przełożyć na zapotrzebowanie na styro i jakieś niestworzone liczby mi wychodzą...:mad:

czekam aż łaskawie Małżu skontaktuje się z architektem i jeszcze kimś tam. ale wszystko wygląda na to, że najpierw remont domu i w zależności od opinii tych dwóch osób albo będzie remont pod placówkę albo pod sprzedaż...

fakingszit :sick:

jest jedna dobra strona tego wszystkiego. będzie mega trening przed budową, która i tak będzie jeno przesunięta w czasie.:wiggle:

Przy zakupie styropianu najpierw musisz wiedzieć jaką powierzchnię w m2 chcesz ocieplić, wyłożyć. Każdy producent styropianu lu sprzedawca na swojej stronie podaje, ile płyt danej grubości jest w paczce. Jedna płyta ma wymiary 100x50 cm, czyli pół metra kwadratowego. Nasz styropian 20cm pakowany był po 3 szt w paczce, czyli było tam 1,5 m2 lub 0,3 m3 (1,5x0,2=0,3)\

V=długość x szerokość x wysokość (grubość)Najlepiej cm zamieniać na metry:D

1000 x 500 mm

grubość płyty (mm) 20 30 40 50 60 70 80 90 100 120 140 150 200

ilość płyt w paczce (szt.)30 20 15 12 10 8 7 6 6 5 4 3 3

ilość m2 w paczce 15 10 7,5 6 5 4 3,5 3 3 2,5 2 1,5 1,5

objętość paczki (m3) 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,28 0,28 0,27 0,3 0,3 0,28 0,23 0,3

a najlepiej u źródła

http://centrum-porad.pl/ile-paczka-styropianu/

Edytowane przez śmig_śmigalska

Uh. Przebrnelam przez temat :p

Ja nie mam na szczęście takich dylematów. Będziemy budować w sposób w Polsce mało popularny czyli z prefabrykatów skandynawskich. W pakiecie jest rekuperator z odzyskiem ciepła A zamiast gazu wzięliśmy P. Ciepła A dodatkowe ogrzewanie w razie padu prądu kominek. Jako że wszystko już jest zaprojektowane i wyjedzie z fabryki kosztuje nas to nieznacznie więcej niż tradycyjny murowany tylko my będziemy 'budowac' 8 tygodni mumurowany powstają w 2 lata - różnica zwróci nam się w kosztach wynajmu których nie będzie ;)

Już się wysłuchaliśmy się że głupi jesteśmy bo na Śląsku wszyscy węglem palą i to najtańsze bo jak nie ma na niego to nożna butelkami czy szmatami palic.

Dla nas rekuperator to głównie świeże powietrze - co pół roku będziemy wymieniać filtry na których zbiera się brud ktory normalnie unosilby się w powietrzu i u nas będzie możliwość w przyszłości dokupienie funkcji klimatyzacji dla której całąZ takimi instalacja będzie już zrobiona (urządzenie do chłodzenia rekuperator by rozprowadzal chłodne powietrze) jeśli poczuliśmy taka potrzebę.

Z takimi 'wynalazkami' zawsze jest zgrzyt. Tak było z prądem - nikt już nie przelicza kiedy zwróci się instalacja w przeliczeniu n na świeczki. nikt nie pamięta że śmiało ie z ludzi którzy instalowanie WC w domach zamiast mieć normalny wychodek jak szyscy. Kiedyś ludzie zastanawiali się po co komu pralki A wielu ciągle przelicza opłacalność zmywarek. To jest postęp i za 20 lat wszyscy będą pukać się w głowę nad hermetycznoscia niektórych osób.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Edytowane przez AnikoPL

V=długość x szerokość x wysokość (grubość)Najlepiej cm zamieniać na metry:D

1000 x 500 mm

grubość płyty (mm) 20 30 40 50 60 70 80 90 100 120 140 150 200

ilość płyt w paczce (szt.)30 20 15 12 10 8 7 6 6 5 4 3 3

ilość m2 w paczce 15 10 7,5 6 5 4 3,5 3 3 2,5 2 1,5 1,5

objętość paczki (m3) 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,28 0,28 0,27 0,3 0,3 0,28 0,23 0,3

o matko, ale cyferek :wtf:

ale tak jak lubię. łopatologicznie :)

z7 to jakieś150m2 (correct mi if i'm wrong), domu do remontu... jakieś 400m2... o ile nie więcej... :sick:

Edytowane przez elfika

My będziemy płacić ok 200 złoty więcej niż teraz za wynajem ale mieszkamy w starej międzywojennej kamienicy nigdy nie remontowane ani nie ocieplane z oknami tymi samymi od początku więc potrafimy zapłacić 500 zł za gaz przy temp w mieszkaniu 17-19 stopni.

Tutaj będziemy mieli gwarancje ceny (nikt nam nie powie że teraz wszystko podrożały więc mamy wyczarować jeszcze 120 tyś) oraz gwarancje na materiały - koleś od dachu nie zrzucić winy na tego od ścian A ten na tego od fundamentów A koniec końców mamy sami naprawić. No i wydaje mi się że cena ok 2600 za metr stanu Dev z reku, pompa, podłogowa, kominem itp to dobra cena w przypadku budowy nie systemem gospodarczym

Wiesz - z tymi drzwiami to sprawa już rozwiązana. Na szczęście nie były to drzwi z sieciówki a z firmy która robi na zamówienie - danwood wysłał parametry jakie mają spełniać drzwi, ci powiedzieli że jest to do spełnienia i będę je miała ;) historia z happy endem

Normalne jest że wszyscy na początku zaczynają "ale paniii tego się nie daaaa" - wystarczy odpowiednio długo stać a się okaże że wszystko się da :p

Tylko ty masz 83,36 m domu a my prawie 140 - to jest pewna różnica.

ale to jest 2600 za metr użytkowy?

a kto Ci będzie sprzątał te 140? bo ja to będę miała problem z przesiadką z 32 na prawie 100 (użytkowe metry to dla mnie ściema, i tak trzeba wszystko ogarniać):rotfl:

tekst 'tak się nie da' powoduje u mnie skutek odwrotny :p

Edytowane przez elfika

Wiesz, u mnie jest równouprawnienie i nikt nie sprząta ;P

A tak na serio to ż mężem realnie dzielimy się obowiązkami - on myje okna, sprząta kuchnię, rozwiesza i zbiera pranie, wynos śmieci, ja zmywam podłogę, sprzątam w pokojach, ogarniam łazienkę itd itd ale jak ktoś nie czuje weny to robi to ta druga osoba albo nikt ;) nie jesteśmy ogarnięcia mania porządków grunt żeby pewne standardy były zachowane ;P . A dla mnie kluczem do czystego domu jest dobra organizacja przestrzeni on już teraz planuje wszystko przede wszystkim pod tym względem, potem to tylko ubiore w jakiś odpowiedni styl i bedzie łatwiej niż teraz na 70M ale kompletnie beznadziejnie zaprojektowanych

Tak, liczę metry po podłodze z pom. gosp itd

Edytowane przez AnikoPL

no u mnie też niby równouprawnienie, ale z racji tego, że nie pracuję zawodowo, a to co wyprawia mój małżonek doprowadza mnie do szewskiej pasji powoduje, że sama sprzątam. choć nie powiem. w tegoroczne walentynki wziął i mi wysprzątał całą kuchnię. nieproszony :)

a'propos klucza.

jaki jest najlepszy sposób na porządek w dwupokojowym mieszkaniu?

- trzeci pokój :lol2:

witam

Melduje sie w waszym dzienniku,no bo Z7 to moja pasja:D..chociaz kilka razy dał mi w kość:) Ale to wdzieczny i pozytywny domek:)

Artix to mistrz ,i bez jego dziennika i cennych rad to nie wiem..także na pewno swoim doswiadczeniem takze was bedzie wspierał,po prostu pozytywny człowiek:)

Ja takze jesli cos bede mógł pomóc/doradzić to służę uprzejmie:)

pozdrawiam

• 3 weeks później...

czasu trochę minęło.... i niestety nie mam dobrych wieści :cry:

podziału działki jak nie było tak nie ma. i prędko nie będzie. panowie nie chcą dzielić tej jednej konkretnej działki na trzech. oni chcą rozdzielić wszystkie działki między siebie. a że działka działce nierówna....to się nie dogadają....

tak więc jak dobrze pójdzie to w maju startujemy po kredyt na 'kupno' domu od teścia. nie pod działalność, ale dla nas do mieszkania.

jak dostaniemy kredyt to się przeniesiemy na remontownię. wszak kostka (z dobudówką) z początku lat 80 wymaga rozruszania :yes:

jedno postanowienie już jest. będzie niebieski siding z białymi wstawkami:cool: :D

• 2 weeks później...