artix1 20.02.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Siding...hmm.. Z racji wszechobecnego, osaczającego mnie sidingu (norweskie budownictwo), nie jestem jego zwolennikiem . Nasyciłem sie tym widokiem aż nadto , ale co by nie mówić, jest to praktyczne wykończenie ścian domu. Łatwe do naprawy i konserwacji, pod deskami jest szczelina wentylacyjna, która usuwa wilgoć z ocieplenia ścian. Prosty i skuteczny sposób na długowieczność konstrukcji budynku. Wizualnie natomiast " nie po naszemu" . My samce, mówimy sidingowi zdecydowanie NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 20.02.2015 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 ale wiesz... samce to od konstrukcji są a tu się rozchodzi o estetykę, oraz w moim przypadku, praktyczność (myjka ciśnieniowa, tańsze okna z racji koloru i takie tam) a że jestem nonkonformistką to lubię kiedy jest inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 23.02.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ha! Mój mąż myślał, że siding to tylko ten plastik na domu, natomiast dechy to już inna nazwa Po doprecyzowaniu okazało się, że deski na domu mu się podobają. Ale nie każdy dom dobrze wygląda z taką elewacją, parterowy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 23.02.2015 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 ratunku potonoc! jak się liczy metry sześcienne tzn. znam teorie, tylko kurza stopa nie umiem tego przełożyć na zapotrzebowanie na styro i jakieś niestworzone liczby mi wychodzą... czekam aż łaskawie Małżu skontaktuje się z architektem i jeszcze kimś tam. ale wszystko wygląda na to, że najpierw remont domu i w zależności od opinii tych dwóch osób albo będzie remont pod placówkę albo pod sprzedaż... fakingszit jest jedna dobra strona tego wszystkiego. będzie mega trening przed budową, która i tak będzie jeno przesunięta w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 23.02.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) Przy zakupie styropianu najpierw musisz wiedzieć jaką powierzchnię w m2 chcesz ocieplić, wyłożyć. Każdy producent styropianu lu sprzedawca na swojej stronie podaje, ile płyt danej grubości jest w paczce. Jedna płyta ma wymiary 100x50 cm, czyli pół metra kwadratowego. Nasz styropian 20cm pakowany był po 3 szt w paczce, czyli było tam 1,5 m2 lub 0,3 m3 (1,5x0,2=0,3)\V=długość x szerokość x wysokość (grubość)Najlepiej cm zamieniać na metry:D1000 x 500 mmgrubość płyty (mm) 20 30 40 50 60 70 80 90 100 120 140 150 200ilość płyt w paczce (szt.)30 20 15 12 10 8 7 6 6 5 4 3 3ilość m2 w paczce 15 10 7,5 6 5 4 3,5 3 3 2,5 2 1,5 1,5objętość paczki (m3) 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,28 0,28 0,27 0,3 0,3 0,28 0,23 0,3a najlepiej u źródłahttp://centrum-porad.pl/ile-paczka-styropianu/ Edytowane 23 Lutego 2015 przez śmig_śmigalska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 23.02.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) Uh. Przebrnelam przez temat Ja nie mam na szczęście takich dylematów. Będziemy budować w sposób w Polsce mało popularny czyli z prefabrykatów skandynawskich. W pakiecie jest rekuperator z odzyskiem ciepła A zamiast gazu wzięliśmy P. Ciepła A dodatkowe ogrzewanie w razie padu prądu kominek. Jako że wszystko już jest zaprojektowane i wyjedzie z fabryki kosztuje nas to nieznacznie więcej niż tradycyjny murowany tylko my będziemy 'budowac' 8 tygodni mumurowany powstają w 2 lata - różnica zwróci nam się w kosztach wynajmu których nie będzie Już się wysłuchaliśmy się że głupi jesteśmy bo na Śląsku wszyscy węglem palą i to najtańsze bo jak nie ma na niego to nożna butelkami czy szmatami palic. Dla nas rekuperator to głównie świeże powietrze - co pół roku będziemy wymieniać filtry na których zbiera się brud ktory normalnie unosilby się w powietrzu i u nas będzie możliwość w przyszłości dokupienie funkcji klimatyzacji dla której całąZ takimi instalacja będzie już zrobiona (urządzenie do chłodzenia rekuperator by rozprowadzal chłodne powietrze) jeśli poczuliśmy taka potrzebę. Z takimi 'wynalazkami' zawsze jest zgrzyt. Tak było z prądem - nikt już nie przelicza kiedy zwróci się instalacja w przeliczeniu n na świeczki. nikt nie pamięta że śmiało ie z ludzi którzy instalowanie WC w domach zamiast mieć normalny wychodek jak szyscy. Kiedyś ludzie zastanawiali się po co komu pralki A wielu ciągle przelicza opłacalność zmywarek. To jest postęp i za 20 lat wszyscy będą pukać się w głowę nad hermetycznoscia niektórych osób. Pozdrawiam i życzę zdrowia Edytowane 23 Lutego 2015 przez AnikoPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 23.02.2015 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) V=długość x szerokość x wysokość (grubość)Najlepiej cm zamieniać na metry:D 1000 x 500 mm grubość płyty (mm) 20 30 40 50 60 70 80 90 100 120 140 150 200 ilość płyt w paczce (szt.)30 20 15 12 10 8 7 6 6 5 4 3 3 ilość m2 w paczce 15 10 7,5 6 5 4 3,5 3 3 2,5 2 1,5 1,5 objętość paczki (m3) 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,28 0,28 0,27 0,3 0,3 0,28 0,23 0,3 o matko, ale cyferek ale tak jak lubię. łopatologicznie z7 to jakieś150m2 (correct mi if i'm wrong), domu do remontu... jakieś 400m2... o ile nie więcej... Edytowane 23 Lutego 2015 przez elfika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 23.02.2015 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 witaj Aniko ja tam w opcji skandynawskiej nie widzę nic złego. no, może poza ceną moja rata kredytu będzie na poziomie obecnego wynajmu więc tego.. też się nasłuchałam i doszłam do jednego wniosku. kij im w oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 24.02.2015 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 kurdę. dalej jestem w ciemnej d. z7 ma ok 168m2 ścian bez odliczenia otworów okiennych. 168m2/1,5m2 w paczce=112 paczek. dobrze ja liczę ale jak to przełożyć m3 dalej nie wiem. znowu mi kosmiczne ceny wychodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 24.02.2015 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 ok. chyba znalazłam najsensowniejsze wytłumaczenie jak dla mnie 'cena za 1m3 styropianu to np. 120 zł brutto. Zakładamy iż nas interesuje grubość 15 cm. Wykonujemy działanie 120zł/m3 x 0,15 m = 18 zł/m2. Wynik to cena styropianu za m2.' teraz idę liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 24.02.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 My będziemy płacić ok 200 złoty więcej niż teraz za wynajem ale mieszkamy w starej międzywojennej kamienicy nigdy nie remontowane ani nie ocieplane z oknami tymi samymi od początku więc potrafimy zapłacić 500 zł za gaz przy temp w mieszkaniu 17-19 stopni.Tutaj będziemy mieli gwarancje ceny (nikt nam nie powie że teraz wszystko podrożały więc mamy wyczarować jeszcze 120 tyś) oraz gwarancje na materiały - koleś od dachu nie zrzucić winy na tego od ścian A ten na tego od fundamentów A koniec końców mamy sami naprawić. No i wydaje mi się że cena ok 2600 za metr stanu Dev z reku, pompa, podłogowa, kominem itp to dobra cena w przypadku budowy nie systemem gospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 24.02.2015 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Twoje rachunki= ała:o my z budową domu pod klucz chcemy się zamknąć w 200 tysiącach więc dla mnie to jest mega różnica. poza tym jak poczytałam, że sobie nie możesz wstawić pięknych niebieskich drzwi to już w ogóle się zniechęciłam do tego systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 24.02.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Wiesz - z tymi drzwiami to sprawa już rozwiązana. Na szczęście nie były to drzwi z sieciówki a z firmy która robi na zamówienie - danwood wysłał parametry jakie mają spełniać drzwi, ci powiedzieli że jest to do spełnienia i będę je miała historia z happy endem Normalne jest że wszyscy na początku zaczynają "ale paniii tego się nie daaaa" - wystarczy odpowiednio długo stać a się okaże że wszystko się da Tylko ty masz 83,36 m domu a my prawie 140 - to jest pewna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 24.02.2015 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) ale to jest 2600 za metr użytkowy? a kto Ci będzie sprzątał te 140? bo ja to będę miała problem z przesiadką z 32 na prawie 100 (użytkowe metry to dla mnie ściema, i tak trzeba wszystko ogarniać) tekst 'tak się nie da' powoduje u mnie skutek odwrotny Edytowane 24 Lutego 2015 przez elfika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 24.02.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) Wiesz, u mnie jest równouprawnienie i nikt nie sprząta ;P A tak na serio to ż mężem realnie dzielimy się obowiązkami - on myje okna, sprząta kuchnię, rozwiesza i zbiera pranie, wynos śmieci, ja zmywam podłogę, sprzątam w pokojach, ogarniam łazienkę itd itd ale jak ktoś nie czuje weny to robi to ta druga osoba albo nikt nie jesteśmy ogarnięcia mania porządków grunt żeby pewne standardy były zachowane ;P . A dla mnie kluczem do czystego domu jest dobra organizacja przestrzeni on już teraz planuje wszystko przede wszystkim pod tym względem, potem to tylko ubiore w jakiś odpowiedni styl i bedzie łatwiej niż teraz na 70M ale kompletnie beznadziejnie zaprojektowanych Tak, liczę metry po podłodze z pom. gosp itd Edytowane 24 Lutego 2015 przez AnikoPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 24.02.2015 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 no u mnie też niby równouprawnienie, ale z racji tego, że nie pracuję zawodowo, a to co wyprawia mój małżonek doprowadza mnie do szewskiej pasji powoduje, że sama sprzątam. choć nie powiem. w tegoroczne walentynki wziął i mi wysprzątał całą kuchnię. nieproszony a'propos klucza. jaki jest najlepszy sposób na porządek w dwupokojowym mieszkaniu? - trzeci pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 04.03.2015 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 witam Melduje sie w waszym dzienniku,no bo Z7 to moja pasja:D..chociaz kilka razy dał mi w kość Ale to wdzieczny i pozytywny domek:) Artix to mistrz ,i bez jego dziennika i cennych rad to nie wiem..także na pewno swoim doswiadczeniem takze was bedzie wspierał,po prostu pozytywny człowiek:) Ja takze jesli cos bede mógł pomóc/doradzić to służę uprzejmie:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 20.03.2015 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 cześć Front! miło Cię gościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elfika 20.03.2015 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 czasu trochę minęło.... i niestety nie mam dobrych wieści podziału działki jak nie było tak nie ma. i prędko nie będzie. panowie nie chcą dzielić tej jednej konkretnej działki na trzech. oni chcą rozdzielić wszystkie działki między siebie. a że działka działce nierówna....to się nie dogadają.... tak więc jak dobrze pójdzie to w maju startujemy po kredyt na 'kupno' domu od teścia. nie pod działalność, ale dla nas do mieszkania. jak dostaniemy kredyt to się przeniesiemy na remontownię. wszak kostka (z dobudówką) z początku lat 80 wymaga rozruszania jedno postanowienie już jest. będzie niebieski siding z białymi wstawkami:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 04.04.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 http://vegespot.pl/static/wielkanoc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts