Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

miłoszówka-z7

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

3 tygodnie?? :jawdrop: No to niezły Speedy Gonzales ;)

Po cichaczu współwłasność, to w takim razie nie załatwicie tego od razu, bo przy opcji, którą opisałam, muszą być wszystkie zainteresowane osoby. A dlaczego w ogóle cichaczem? Czyżby teść miał coś przeciwko? W końcu razem będziecie tam mieszkać, finansować itd. to dlaczego nie miałabyś być na równi z jego synem właścicielką działki i domu?

My z jednej dużej działki robiliśmy 2 i to trwało tyle czasu, ale wszystko wina geodety moim zdaniem, bo strasznie się grzebał. Niby miał znajomości w urzędach itd. ale tempa wszystko nabrało dopiero w momencie, gdy potrzebne mu były pieniądze ;)

Znajdźcie dobrego geodetę, między sobą ustalcie jak ta działka miałaby być podzielona i powinno się to szybko potoczyć. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na urzędników, którzy mają do 30 dni na wydanie decyzji i często tyle się czeka. A najpierw jest wniosek o wstępne zatwierdzenie podziału, potem już o podział właściwy, uprawomocnienie się decyzji, wniosek do kastratu o wypis z rejestru gruntów (potrzebny notariuszowi). No i najlepiej gdy od razu geodeta zrobi mapę do celów projektowych :)

no twierdzi, że 3 tygodnie. pewnie miał na myśli ściany + dach.

w sumie to dałyście mi do myślenia z tym czasem... muszę podpytać Małża bo to on mi takie rewelacje przekazywał.

jeśli się okaże, że się walnął to będzie to kolejny dowód na to, że budowlaniec z niego żaden :lol2:

a sam chciał 30 letni kwadraciak remontować:rotfl:

Wcale nie musi to być darowizna-maż może bez udziału teścia rozszerzyć majątek wspólny o tą działkę właśnie.

Właściciel gruntu jest również właścicielem wybudowanych na nim budynków ( „to co jest na powierzchni przypada gruntowi”).

Dom, stawiany wspólnymi siłami małżonków staje się z mocy prawa własnością tego, któremu przypada własność gruntu.

Małżonek bez prawa własności

Takie ukształtowanie praw własności jest niekorzystne dla drugiego małżonka. W razie podziału nie nabywa on żadnych praw do nieruchomości. Może jedynie wystąpić z roszczeniem o zwrot nakładów dokonanych na budowę domu.

W trakcie trwania małżeństwa prawo pozwala rozporządzać taką nieruchomością bez potrzeby uzyskiwania jego odrębnej zgody.

Więc zastanówcie się dobrze.

A macie MPZP czy musicie występować o WZ

będę wielkoduszna i się zgodzę.:cool:

chodzi o to, że mam wolny zawód w związku z tym psułabym statystyki ;) ale mamy zaradnego doradcę finansowego. i tak prawdę powiedziawszy jedyne problemy jakie przewiduję to te z podziałem działki...

projekt zgodny, aczkolwiek pani w starostwie nie potrafiła się wypowiedzieć na temat kąta nachylenia dachu. to jest jedyny znak zapytania. póki co nie zaprzątam sobie tym głowy.

Ludki, help.

ja na prawdę nie ogarniam tego forum. czy możecie mi podlinkować najlepsze, najbogatsze w wiedzę wątki? bo im dalej włażę tym bardziej się gubię :bash:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18808-Czego-w-urz%C4%85dzaniu-domu-nie-zrobiliby%C5%9Bcie-ponownie&highlight=czego+domu warto przeczytać.

A jakie konkretnie Cię interesują w temacie papierów,budowy,ogrzewania?

Elfika nie stresuj się, pół roku temu też byłam zielona w tych tematach jak ten szczypiorek na wiosnę :) Będzie dobrze, jest na tym forum sporo życzliwych osób, które chętnie pomagają początkującym. Spokojnie, po kolei sobie czytaj, napisz o czym chcesz na początek :)

ha! tylko gdzie ten początek :confused:

To może stosownie do Twojego regionu biała/czarna lista wykonawców? Znalazłam czarną z mazowieckiego, nie wiem czy to odpowiedni obszar dla Ciebie? czarna lista_mazowieckie

Ja wykonawców nie szukam, więc tutaj nie za bardzo doradzę.

Polecam za to dzienniki Forumowiczów budujących Z7:

BUKOWA-CHATKA

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205027-Z7-82m2-energooszcz%C4%99dnie-i-chyba-tanio

O fundamentach mam artykuły z Muratora, ale w tym temacie raczej nie ma wielkiej filozofii, trzeba się tylko zdecydować na rodzaj http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?57-Fundamenty-i-piwnice

Witamy się i my :wave:

Co prawda mało czasu już na forum jesteśmy bo wykończeniówka wykańcza :bash: ale myśl że już niedługo na swoim będziemy dodaje sił :wiggle:

Ładny domek, działka bez utrudnień ( my początkowo ze słupem N/N- i walka z energetyką dramat!!! ) życzymy powodzenia i zapraszamy do naszego dziennika, służymy radami ;-)

Proponuję aby do tematu podejść tak:

Zacznij od ustalenia tego co ma być,np na etapie fundamentów rozmieszczenie kanalizacji teraz warto juz zastanowić się nad umiejscowieniem odpływów czyli kibelki wanna prysznic umywalki zlewy-jeśli piec gazowy kondensacyjny to też odpływ do niego.Przepusty w fundamencie na gaz prąd czasem do wody dwa (jedna do doprowadzenia,może z innej strony do podlewania ) Trzeba juz wiedzieć czym będziesz grzać.

Potem strop-zależy od technologi jeżeli monolityczny warto zrobić przepusty na kanalizację i ewentualnie rekuperację (przewody)jeśli mają być,aby nie budować niepotrzebnych w tym przypadku kominów.

Masz parterówkę więc wyżej już nie musisz iść instalacjami-chyba że chcesz kiedyś zaadaptować poddasze wtedy znowu innaczej.

Przed każdym etapem poczytaj jak uprościć i oszczędzić sobie pracy i pieniędzy na kolejnych etapach.

Ustal podstawowe rzeczy.

Jaki strop czym grzejesz czy poddasze nieużytkowe wtedy łatwiej zbierać informacje do konkretnej technologi.

Przykład jeżeli zrobisz te przepusty w betonowym stropie to zaoszczędzisz na późniejszym kuciu wykonanie ich otwornicą sporo kosztuje,a tak na etapie zalewania można włozyć w te miejsca kawałek rurki plastikowej i po sprawie tanio i mało pracy.A budowanie komina w przypadku rekuperacji jest całkowicie nieopłacalne.