Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Z wielką przyjemnością (jak chyba każdy, kto buduje swój dom) chcę podzielić się z Wami naszymi przeżyciami związanymi z budową jednorodzinnego domu wg projektu MAJA II. Nasza mała rodzina to ja, czyli Sylwia :) lat 25 i Damian, lat 25. Projekt Maja II:

nasz domek.jpg

Dom budujemy metoda mega gospodarczą, więc sami bez kredytu. Projekt został minimalnie zmieniony tzn. dolną toaletę i wejście zamieniliśmy miejscami, jednocześnie powiększając troszkę wiatrołap. Drzwi w kuchni (przejście do kotłowni) zostało zamurowane - przejście będzie z wiatrołapu a dodatkowo z zewnątrz. W salonie okno balkonowe zostało zwiększone do 3 metrów, a okna na ścianie prostopadłej do samej ziemi.

Od strony technicznej, mąż uparł się aby zamiast zwykłych fundamentów zrobić płytę fundamentową i tak tez zrobił, w czym pomogli mu wszyscy męscy członkowie rodziny :rolleyes: podłoga więc będzie bardzo ciepła, jest pod nią warstwa styropianu. Ja znowu pozmieniałam układ kuchni (od strony układu instalacji wodnej - rury zostały podciągnięte pod samo okno i zlew będzie znajdować się pod nim). Dom budujemy na ogrodzie rodziców. Na zdjęciu ogródek :) którego już nie ma...

Mąż kopał ile się dało własnoręcznie, ale ok 15 cm od wierzchu łopaty się łamały :bash: potrzebny był kilof, który też długo nie wytrzymał, więc zamówiliśmy koparę...

dom1.jpgdom2.jpgdom3.jpg

Obecnie na zimę, płyta przykryta jest liśćmi :) i plandeką... nie mogę się doczekać kiedy ją zdejmiemy :) w lutym kupujemy już bloczki na ściany, a w przyszłym tygodniu mamy umówione spotkanie z panem od okien, poinstruuje nas, jak zaplanować nadproża żeby zmieściły się rolety. Musimy je mieć bo mieszkamy na samej górce, i strasznie tam wieje. Ale za to jaki widok :) na pałac, stary kościół, który wynurza się z obszernego parku no i moje kochane góry, same góry dookoła :):)

dom.jpg

Edytowane przez Sylwia_W
https://forum.murator.pl/topic/197347-wyczekany-start-budowa-wg-projektu-maja-ii/

Znalazłam jeszcze kilka zdjęć z budowy płyty fundamentowej :) Jak chłopcy pracowali nocą ... dom4.jpg

SAM_3917.jpgSAM_4006.jpg

Z łupka wydobytego z naszej działki zrobimy dekorację - tu wybrane najładniejsze płytki, chociaż w końcu jest ich 4 razy więcej :wiggle:łupek.jpg

I mój ulubieniec na budowie :) Wierny Towarzysz każdego dnia i pieszczoch :)WP_20141018_012.jpg

https://forum.murator.pl/topic/197347-wyczekany-start-budowa-wg-projektu-maja-ii/#findComment-6717189

• 1 month później...
Przyszły pustaki :) Gazobetonowe Termbloq :) Ale zanim zaczną wznosić się mury, na co czekam z niecierpliwością maż izoluję z pomocą taty papą, nasza płytę fundamentową. Oby tylko nie zaskoczyła nas jeszcze zima.11018726_866039743454900_8942039322950372220_o.jpg A ja... oczywiście już planuję wnętrze, choć nie ma jeszcze do czego :D:lol2:
https://forum.murator.pl/topic/197347-wyczekany-start-budowa-wg-projektu-maja-ii/#findComment-6767352

Witam :)

Gratuluję budowy bez kredytu. My budowaliśmy 5 lat i na końcu byłam już strasznie tym wszystkim zmęczona. Nawet wykończeniówka, na którą każda z nas tak bardzo czeka :rolleyes: nie cieszyła tak jak powinna.

A co do tego, że "już planujesz wnętrze" to właśnie bardzo dobrze. Im prędzej tym lepiej.

Życzę powodzenia, dużo wytrwałości i radości z budowy :hug: Będę podglądać i kibicować.

https://forum.murator.pl/topic/197347-wyczekany-start-budowa-wg-projektu-maja-ii/#findComment-6768469

• 5 weeks później...

Mury pną się do góry :) Pochwalę się, bo dla mnie to jak chyba dla każdego, kto buduje,każdy kolejny pustak to wielka radocha :D SAM_4140.jpg Okno tarasowe 270 cm.

SAM_4154.jpg Drzwi wejściowe i dodatkowo zmiana w projekcie - drzwi do kotłowni.

SAM_4145.jpg Okno do kuchni, a także w salonie. Także zmiana w projekcie. Zamiast dwóch tradycyjnych to jedno na 180 cm z niższym parapetem. Tu będzie moje miejsce do czytania. Wnęka :) książki i poduchy z widokiem na ogromny park :)

SAM_4157.jpg Mniej więcej całość :) Teraz święta, więc chwilowy przestój w pracy, a pogoda także nie dopisuje :) Kwiecień plecień... oby do wiosny.

https://forum.murator.pl/topic/197347-wyczekany-start-budowa-wg-projektu-maja-ii/#findComment-6800536

Jak to każda kobieta, podczas budowy domu (gdy mąż oblicza ile pustaków, ile betonu ....) ja już myślę co w sprawie wystroju wnętrza :D Małe marzenia domowe :) 1535561_743535665657702_2119831607_n.jpg Mniej więcej w salonie- w tym oknie o niższym parapecie, takie cudo chce zrobić. Nawet okno będzie wielkością podobne, także chce białe okna ze szprosami :) Co myślicie ?:)

Do salonu znalazłam też piękne meble... Cupido. Wzorowane na stary styl, ale w nowoczesnych kolorach :) Wyglądają przyjemnie, nie straszą średniowieczem :) cupido zestaw.jpgszezląg.jpg

Pojawił się już pomysł na okno tarasowe. Różnie mówią Ci, którzy takie okna mają. Kwestie co do podziału na 4 części ciągle w toku..:)Czy ktoś tak ma? Chętnie poznam kolejne opinie. Rozsuwane czy otwierane?okno.jpg

https://forum.murator.pl/topic/197347-wyczekany-start-budowa-wg-projektu-maja-ii/#findComment-6800543