Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan Zagosp. Przestrze. jak go zinterpretować ?

KingaR

Recommended Posts

Moi drodzy,

Mam problem jak poprawnie zinterpretować Plan Zagospodarowania Przestrzenego. Mój architekt mówi jedno, a budynki sąsiadów są całkowicie zaprzeczeniem jego opinii...

Charatker budynku: parterowe z dachami o nachyleniu min. 20 stopni, krytymi dachówką.

Maksymalna powierzchnia zabudowy - 90 m2.

Nie dopuszcza się zlokalizowania obiektów gospodarczych i wolnostojących garaży

Plan jest stary z '96 roku... i mało precyzyjny jak widac powyżej. Dotyczy zabudowy ML.

Pytanie: mogę postawić domek parterowy z poddaszem użytkowym czy nie ? Architekt twierdzi, że nie, a domki w promieniu 500 m mają takie poddasza...

Prośba o opinie / pomoc ...

Dziękuje,

Kinga

Fakt powierzchnia zabudowy jest mała :(. Jeżeli byśmy zastosowali dach o kącie nachylenia 40-45 stopni to powiniśmy dać radę z przestrzenią na poddaszu tj. 3 małe ( 10-11 m2) sypialnie. Póki co dyskutuje z architektem o to poddasze i zapisy z Planie Zagospodarowania Przestrzennego. Nie mam pojecia już jakich mam uzyć argumentów..., bo jednocześnie zdaję sobie sprawę , że nie jestem fachowcem. Jedyne co wiem / wydaje mi się to to co wyczytałam w necie . Może to sygnał, aby zmienić architekta ? Nie chce mi się wierzyć, że prawie wszystko ( 90 %) co jest w obrębie mojej działki jest samowolą budowlaną ...

podobnie odczytuje zapisy Planu :

- teren jest dedykowany dla zabudowy letniskowej i parterowej.

- budynek " parterowy z użytkowym poddaszem " jest obiektem dwukondygnacyjnym. Poddasze użytkowe tworzy kondygnację użytkową nad parterem ( w całości lub części )

- definicja kondygnacji :

" należy przez to rozumieć poziomą nadziemną lub podziemną część budynku, zawartą pomiędzy powierzchnią posadzki na stropie lub najwyżej położonej warstwy podłogowej na gruncie a powierzchnią posadzki na stropie bądź warstwy osłaniającej izolację cieplną stropu, znajdującego się nad tą częścią budynku, przy czym za kondygnację uważa się także poddasze z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz poziomą część budynku stanowiącą przestrzeń na urządzenia techniczne, mającą średnią wysokość w świetle większą niż 2 m ... "

Dziękuje Panie Łukaszu za odpowiedz na moje pytanie - ma to sens. Zastanawiam się tylko jak to jest możlwie, że w okolicy jest 90 % budunków z podaszem użytkowym. Generalnie nie ma tam prawie budunków parterowych :( ... Jak to interpretować ? hyyy samowola budowlana czy jest jakaś luka, którą ludzie wykorzystali ? Szczerze pogubiłam się :(

Twierdzą w gminie / starostwie , że to jest aktualny Plan Zagospodarowania Przestrzennego :( Nowe działki sprzedawane przez gminę mają już nowy plan i ten jest " ludzki " :). Niestety nasz jest skostniały i mało elastyczny. Najgorsze, że widzę wszystkie domy ( dla których obowiązuje stary PZP) do okoła i mają one ewidentnie poddasza użytkowe - balkony itd - życie tętni na poddaszach . Nie za bardzo wiem jak mam rozmawiać, jakich argumentów uzyć w starostwie ponieważ nie chciałabym "wkopać" sąsiadów... jeżeli wszystko to jest samowolą budowlaną... Z drugiej strony aż tyle budynków na takim obszarze byłoby niezgodnych z prawem ... Tego nie rozumiem i dlatego nie jest to wszystko dla mnie spójne i jasne :( Edytowane przez KingaR

Mam na piśmie z gminy " Zaświadczenie " Zaświadczam, że zgodnie z Planem Zagospdarowania Przestrzenegoo numer XYZ z '96 roku działka ma następujące przeznaczenie : Teren Zabudowy Letniskowej " Dzwoniłam dodatkowo do starostwa w celu potwierdzenia tej informacji i mówią to samo. . Działkę mam od 6 miesiecy. Domy sąsiadów pobudowane na przełomie ostatnich 10 - max 15 lat - mieszczuchy takie jak ja przyjeżdzające na weekendy. Info odnosnie PZP działki potwierdza też załacznik zakotwiczony na stronie gminy.Generalnie działki sąsiadów również objetę są tym Planem z '96 r. Nie rozumiem zatem skąd mogą być takie robieżnosci pomiedzy stanem faktycznym, a wytycznymi Planu Zagospodarowania Przestrzennego...Boję się jednocześnie uderzyć z tym do Starostwa , aby nie narobić innym bałaganu.. Edytowane przez KingaR

Z drugiej strony stoję z projektem budowlanym, bo musimy jakoś ustalic co jest grane / w jakim kierunku mamy pójść... Bezsensu przedłożyć projekt w starostwie, ktory z jakis powodów zostanie odrzucowny... Drąże temat bo zastanawiam się czy jest jakaś luka / czy może źle interpretujemy Plan czy o co chodzi...Archiekt twierdzi, że są to samowole budowlane, ale aż tyle na względnie niewielkiej przestrzeni... WTF?

Przykład zabudowań:

Typ zabudowań.jpg

Typ zabudowań 2.jpg

Edytowane przez KingaR

Zaświadczenie to nie to samo co aktualny WYPIS z planu,do KONKRETNEJ działki.Czy to zaświadczenie było potrzebne do sprzedaży do notariusza aby określić rodzaj działki?MPZP sama piszesz że różni się dla różnych działek-czasem nawet podział ma na to wpływ.Wypis musi zawierać nie tylko pow.zabudowy,linię zabud.pow.biologicznie czynną wytyczne dot dachu(kąt nachylenia wysokość kaletnicy czy okapu) i może jeszcze wiele innych-nie masz tego w tym zaświadczeniu prawda?

Dziwny ten architekt opiera się na tym co dołączyłaś do postu wcześniej-czy sam wyciągnął z urzędu aktualny odpis -potrzebny do PnB?Wiem że wg definicji jest określona minimalna wysokość kondygnacji chyba pow 2m w świetle-teraz pytanie czy jest maksymalna?Idąc tym tropem można mieć parter wys 6m, może potem w budynkach sąsiednich były jakieś zmiany-albo zaprojektowane dobrze pomieszczenia przez rozgarniętych architektów-tutaj może da sie zaprojektować tam do pozwolenia pomieszczenia Nie na stały pobyt ludzi-tu może być myk (przecież możesz w pralni czy kotłowni mieć balkon) Trzeba dobrze wgryźć sie w definicję kondygnacji z dobrym architektem-moge się mylić ale warto spróbować.

aaa widzisz :) kto pyta nie błądzi :) Faktycznie zaświadczenie było potrzebne podczas tranzakcji u notariusza. Zapytam się zatem architekta o ten wypis z planu bo osobiscie nic takiego nie załatwiałam ...Zobaczę co powie i na czym konkretnie bazuje. Dziękuje Tobie za tą informację, bo przynam się szczerze nie wiedziałam o tym :( ... Jeżeli chodzi o architekta to nie jest miejscowy - mieszka i pracuje 160 km od miejsca inwestycji...

Może warto, zasięgnąć języka u miejscowego architekta takiego z odpowiednim rozeznaniem na miejscu i znającego dobrze miejscowy urząd i urzędników.

W zeszłym m-cu oddawałam i podpisywałam umowe o przyłączenie gazu-kiedy zadzwoniłam przed oddaniem projektu zapytać czy wszystkie papierki mam-pierwsze pytanie było kto robił projekt,a pani Asia to wszystko bedzie w porządku prosze przyjeżdżać i było ok,sama byłam w szoku że załatwiłam wszystko w 5 minut.

Wg mnie nie wiem czy wszystko dobrze doczytałam ale wg tego co jest napisane w tym planie(przywołane jest jeszcze woj.Poznańskie;) to poza 90 m zabudowy działki resztę można zabetonować ,tam jest za mało danych.

Chyba,że Twój architekt ma sam skompletować wszystkie dokumenty do pozwolenia i opiera się na świeżym wypisie którego nie masz-innaczej to trochę dziwne.

Dobra przepraszam sprawdziłam własnie dokumenty było coś takiego jak Wypis i Wyrys z miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla działki XYZ ( mojej ) w miejscowci XXX.Generalnie: pismo przewodnie + podbity pieczęcią( Zgodność odpisu z Orygniałem) PLAN Zagospodarowania Przestrzennego z '96 roku Edytowane przez KingaR

Caly PZP pisany jest jeszcze na maszynie dużąąąą czcionką - ma 6 stron z czego to co dotyczy mnie jest zawarte w 2 małych podpunktach jak na początku mojego posta. Nie ma mowy o wysokościach, ani nic innego co pomogloby zdefiniować czytelnie temat. Oprócz mojej dzialki typu ML i podobnych do mojej Plan ten obejmuje również działki MM ( teren zabudowy rezydencjonalnej ) W przypadku MM jest mowa, że charatker budynku mieszkalnego : max 2 kondygnacje, stromy dach kryty dachowką. zakaz lokalizowania obiektow gosp. i wolnostojacych garazy., ogrodzenie ażurowe i WSIO.

Minimum informacji z minimum...

Caly PZP pisany jest jeszcze na maszynie dużąąąą czcionką - ma 6 stron z czego to co dotyczy mnie jest zawarte w 2 małych podpunktach jak na początku mojego posta. Nie ma mowy o wysokościach, ani nic innego co pomogloby zdefiniować czytelnie temat. Oprócz mojej dzialki typu ML i podobnych do mojej Plan ten obejmuje również działki MM ( teren zabudowy rezydencjonalnej ) W przypadku MM jest mowa, że charatker budynku mieszkalnego : max 2 kondygnacje, stromy dach kryty dachowką. zakaz lokalizowania obiektow gosp. i wolnostojacych garazy., ogrodzenie ażurowe i WSIO.

Minimum informacji z minimum...

W takim razie-poszukaj namiarów na architektów domów które obowiązuje ten sam plan zostały zatwierdzone ich pozwolenia w okresie obowiązywania tego planu-są z poddaszem może to rozjaśni sytuacje bez udziału starostwa,warto drążyć temat.