KingaR 24.01.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Moi drodzy, Mam problem jak poprawnie zinterpretować Plan Zagospodarowania Przestrzenego. Mój architekt mówi jedno, a budynki sąsiadów są całkowicie zaprzeczeniem jego opinii... Charatker budynku: parterowe z dachami o nachyleniu min. 20 stopni, krytymi dachówką.Maksymalna powierzchnia zabudowy - 90 m2.Nie dopuszcza się zlokalizowania obiektów gospodarczych i wolnostojących garaży Plan jest stary z '96 roku... i mało precyzyjny jak widac powyżej. Dotyczy zabudowy ML. Pytanie: mogę postawić domek parterowy z poddaszem użytkowym czy nie ? Architekt twierdzi, że nie, a domki w promieniu 500 m mają takie poddasza... Prośba o opinie / pomoc ... Dziękuje, Kinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.01.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Jeśli nie ma wymagania max wysokości to poddasze użytkowe się zmieści.Ale 90m2 to jest manieńko, stąd nie naszaleje z wysokością poddasza itp ..bo warunek kąta dachu nie puści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaR 24.01.2015 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Fakt powierzchnia zabudowy jest mała . Jeżeli byśmy zastosowali dach o kącie nachylenia 40-45 stopni to powiniśmy dać radę z przestrzenią na poddaszu tj. 3 małe ( 10-11 m2) sypialnie. Póki co dyskutuje z architektem o to poddasze i zapisy z Planie Zagospodarowania Przestrzennego. Nie mam pojecia już jakich mam uzyć argumentów..., bo jednocześnie zdaję sobie sprawę , że nie jestem fachowcem. Jedyne co wiem / wydaje mi się to to co wyczytałam w necie . Może to sygnał, aby zmienić architekta ? Nie chce mi się wierzyć, że prawie wszystko ( 90 %) co jest w obrębie mojej działki jest samowolą budowlaną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.01.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Może być czasem myk taki iż MPZP jest w nim wyszczególnione na jakie działki, lub miał naście zmian.http://planyzagospodarowania.pl/ może tu będzie treść to linka podasz i przeczytamy dla pewności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaR 24.01.2015 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) .................... Edytowane 25 Stycznia 2015 przez KingaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.01.2015 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 podobnie odczytuje zapisy Planu : - teren jest dedykowany dla zabudowy letniskowej i parterowej. - budynek " parterowy z użytkowym poddaszem " jest obiektem dwukondygnacyjnym. Poddasze użytkowe tworzy kondygnację użytkową nad parterem ( w całości lub części )- definicja kondygnacji :" należy przez to rozumieć poziomą nadziemną lub podziemną część budynku, zawartą pomiędzy powierzchnią posadzki na stropie lub najwyżej położonej warstwy podłogowej na gruncie a powierzchnią posadzki na stropie bądź warstwy osłaniającej izolację cieplną stropu, znajdującego się nad tą częścią budynku, przy czym za kondygnację uważa się także poddasze z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz poziomą część budynku stanowiącą przestrzeń na urządzenia techniczne, mającą średnią wysokość w świetle większą niż 2 m ... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaR 25.01.2015 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Dziękuje Panie Łukaszu za odpowiedz na moje pytanie - ma to sens. Zastanawiam się tylko jak to jest możlwie, że w okolicy jest 90 % budunków z podaszem użytkowym. Generalnie nie ma tam prawie budunków parterowych ... Jak to interpretować ? hyyy samowola budowlana czy jest jakaś luka, którą ludzie wykorzystali ? Szczerze pogubiłam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.01.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 http://metadane.podgik.pl:8080/geonetwork26/srv/pl/main.present?from=11&to=20 zerknij Może były zmiany-od 1996 roku mineło sporo czasu-warto pobrać z gminy aktualny wypis z aktualnego MPZP ale dla konkretnej działki-bedzie wszystko jasne t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaR 25.01.2015 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Twierdzą w gminie / starostwie , że to jest aktualny Plan Zagospodarowania Przestrzennego Nowe działki sprzedawane przez gminę mają już nowy plan i ten jest " ludzki " . Niestety nasz jest skostniały i mało elastyczny. Najgorsze, że widzę wszystkie domy ( dla których obowiązuje stary PZP) do okoła i mają one ewidentnie poddasza użytkowe - balkony itd - życie tętni na poddaszach . Nie za bardzo wiem jak mam rozmawiać, jakich argumentów uzyć w starostwie ponieważ nie chciałabym "wkopać" sąsiadów... jeżeli wszystko to jest samowolą budowlaną... Z drugiej strony aż tyle budynków na takim obszarze byłoby niezgodnych z prawem ... Tego nie rozumiem i dlatego nie jest to wszystko dla mnie spójne i jasne Edytowane 25 Stycznia 2015 przez KingaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.01.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ta działka jak długo jest w twoim posiadaniu?Co to znaczy twierdzą w starostwie masz to na piśmie sąsiednie domy kiedy zostały zbudowane-może nastapił podział na nowych zasadach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaR 25.01.2015 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Mam na piśmie z gminy " Zaświadczenie " Zaświadczam, że zgodnie z Planem Zagospdarowania Przestrzenegoo numer XYZ z '96 roku działka ma następujące przeznaczenie : Teren Zabudowy Letniskowej " Dzwoniłam dodatkowo do starostwa w celu potwierdzenia tej informacji i mówią to samo. . Działkę mam od 6 miesiecy. Domy sąsiadów pobudowane na przełomie ostatnich 10 - max 15 lat - mieszczuchy takie jak ja przyjeżdzające na weekendy. Info odnosnie PZP działki potwierdza też załacznik zakotwiczony na stronie gminy.Generalnie działki sąsiadów również objetę są tym Planem z '96 r. Nie rozumiem zatem skąd mogą być takie robieżnosci pomiedzy stanem faktycznym, a wytycznymi Planu Zagospodarowania Przestrzennego...Boję się jednocześnie uderzyć z tym do Starostwa , aby nie narobić innym bałaganu.. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez KingaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaR 25.01.2015 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Z drugiej strony stoję z projektem budowlanym, bo musimy jakoś ustalic co jest grane / w jakim kierunku mamy pójść... Bezsensu przedłożyć projekt w starostwie, ktory z jakis powodów zostanie odrzucowny... Drąże temat bo zastanawiam się czy jest jakaś luka / czy może źle interpretujemy Plan czy o co chodzi...Archiekt twierdzi, że są to samowole budowlane, ale aż tyle na względnie niewielkiej przestrzeni... WTF? Przykład zabudowań: Edytowane 25 Stycznia 2015 przez KingaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.01.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Zaświadczenie to nie to samo co aktualny WYPIS z planu,do KONKRETNEJ działki.Czy to zaświadczenie było potrzebne do sprzedaży do notariusza aby określić rodzaj działki?MPZP sama piszesz że różni się dla różnych działek-czasem nawet podział ma na to wpływ.Wypis musi zawierać nie tylko pow.zabudowy,linię zabud.pow.biologicznie czynną wytyczne dot dachu(kąt nachylenia wysokość kaletnicy czy okapu) i może jeszcze wiele innych-nie masz tego w tym zaświadczeniu prawda?Dziwny ten architekt opiera się na tym co dołączyłaś do postu wcześniej-czy sam wyciągnął z urzędu aktualny odpis -potrzebny do PnB?Wiem że wg definicji jest określona minimalna wysokość kondygnacji chyba pow 2m w świetle-teraz pytanie czy jest maksymalna?Idąc tym tropem można mieć parter wys 6m, może potem w budynkach sąsiednich były jakieś zmiany-albo zaprojektowane dobrze pomieszczenia przez rozgarniętych architektów-tutaj może da sie zaprojektować tam do pozwolenia pomieszczenia Nie na stały pobyt ludzi-tu może być myk (przecież możesz w pralni czy kotłowni mieć balkon) Trzeba dobrze wgryźć sie w definicję kondygnacji z dobrym architektem-moge się mylić ale warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.01.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A, czy Twój architekt jest miejscowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaR 25.01.2015 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 aaa widzisz kto pyta nie błądzi Faktycznie zaświadczenie było potrzebne podczas tranzakcji u notariusza. Zapytam się zatem architekta o ten wypis z planu bo osobiscie nic takiego nie załatwiałam ...Zobaczę co powie i na czym konkretnie bazuje. Dziękuje Tobie za tą informację, bo przynam się szczerze nie wiedziałam o tym ... Jeżeli chodzi o architekta to nie jest miejscowy - mieszka i pracuje 160 km od miejsca inwestycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.01.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Może warto, zasięgnąć języka u miejscowego architekta takiego z odpowiednim rozeznaniem na miejscu i znającego dobrze miejscowy urząd i urzędników.W zeszłym m-cu oddawałam i podpisywałam umowe o przyłączenie gazu-kiedy zadzwoniłam przed oddaniem projektu zapytać czy wszystkie papierki mam-pierwsze pytanie było kto robił projekt,a pani Asia to wszystko bedzie w porządku prosze przyjeżdżać i było ok,sama byłam w szoku że załatwiłam wszystko w 5 minut.Wg mnie nie wiem czy wszystko dobrze doczytałam ale wg tego co jest napisane w tym planie(przywołane jest jeszcze woj.Poznańskie;) to poza 90 m zabudowy działki resztę można zabetonować ,tam jest za mało danych.Chyba,że Twój architekt ma sam skompletować wszystkie dokumenty do pozwolenia i opiera się na świeżym wypisie którego nie masz-innaczej to trochę dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaR 25.01.2015 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Dobra przepraszam sprawdziłam własnie dokumenty było coś takiego jak Wypis i Wyrys z miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla działki XYZ ( mojej ) w miejscowci XXX.Generalnie: pismo przewodnie + podbity pieczęcią( Zgodność odpisu z Orygniałem) PLAN Zagospodarowania Przestrzennego z '96 roku Edytowane 25 Stycznia 2015 przez KingaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaR 25.01.2015 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Caly PZP pisany jest jeszcze na maszynie dużąąąą czcionką - ma 6 stron z czego to co dotyczy mnie jest zawarte w 2 małych podpunktach jak na początku mojego posta. Nie ma mowy o wysokościach, ani nic innego co pomogloby zdefiniować czytelnie temat. Oprócz mojej dzialki typu ML i podobnych do mojej Plan ten obejmuje również działki MM ( teren zabudowy rezydencjonalnej ) W przypadku MM jest mowa, że charatker budynku mieszkalnego : max 2 kondygnacje, stromy dach kryty dachowką. zakaz lokalizowania obiektow gosp. i wolnostojacych garazy., ogrodzenie ażurowe i WSIO.Minimum informacji z minimum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaR 25.01.2015 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 "Może warto, zasięgnąć języka u miejscowego architekta takiego z odpowiednim rozeznaniem na miejscu i znającego dobrze miejscowy urząd i urzędników" Dobry pomysl Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.01.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Caly PZP pisany jest jeszcze na maszynie dużąąąą czcionką - ma 6 stron z czego to co dotyczy mnie jest zawarte w 2 małych podpunktach jak na początku mojego posta. Nie ma mowy o wysokościach, ani nic innego co pomogloby zdefiniować czytelnie temat. Oprócz mojej dzialki typu ML i podobnych do mojej Plan ten obejmuje również działki MM ( teren zabudowy rezydencjonalnej ) W przypadku MM jest mowa, że charatker budynku mieszkalnego : max 2 kondygnacje, stromy dach kryty dachowką. zakaz lokalizowania obiektow gosp. i wolnostojacych garazy., ogrodzenie ażurowe i WSIO. Minimum informacji z minimum... W takim razie-poszukaj namiarów na architektów domów które obowiązuje ten sam plan zostały zatwierdzone ich pozwolenia w okresie obowiązywania tego planu-są z poddaszem może to rozjaśni sytuacje bez udziału starostwa,warto drążyć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts