maciejtoya 29.01.2015 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Jak taka pompa sprawuje się np. przy - 20 stopniach albo - 15 ? Należy mieć drugie źródło ciepła ?Co sądzicie o włączeniu w obieg kominka z płaszczem wodnym i ile może takie coś kosztowac (kominek+materiały+instalacja) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.01.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Jak taka pompa sprawuje się np. przy - 20 stopniach albo - 15 ? Należy mieć drugie źródło ciepła ? Co sądzicie o włączeniu w obieg kominka z płaszczem wodnym i ile może takie coś kosztowac (kominek+materiały+instalacja) ? Daj sobie spokój z kominkiem z płaszczem wodnym. Chyba że lubisz widok czarnej szyby, drewno masz za darmo, a etat palacza ci nie straszny. Skąplikujesz tylko niepotrzebnie instalacje. Będzie to bardzo trudno później ogarnąć. Jeżeli pompie zabraknie mocy to włączą się grzałki. Ale się nie obawiaj, to zdarza się niezmiernie rzadko więc nie zbankrutujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.01.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Jak taka pompa sprawuje się np. przy - 20 stopniach albo - 15 ? Należy mieć drugie źródło ciepła ? Co sądzicie o włączeniu w obieg kominka z płaszczem wodnym i ile może takie coś kosztowac (kominek+materiały+instalacja) ? Sprawuje się normalnie czyli grzeje Zależnie od mocy pompy do obciążenia będzie grzać dłużej lub krócej na dobę. Nie jest potrzebne żadne dodatkowe źródło ciepła jeśli moc grzewcza pompy w całości pokrywa zapotrzebowanie domu. Kominek z płaszczem sobie odpuść,jest to nie uzasadniona inwestycja przy pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 29.01.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 E tam, bierz porządną pompę polskiego producenta - przynajmniej serwis na miejscu. Jak ci się taka zagraniczna zepsuje, to zanim części z Japonii ściągną, to zima minie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 29.01.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 E tam, bierz porządną pompę polskiego producenta - przynajmniej serwis na miejscu. Jak ci się taka zagraniczna zepsuje, to zanim części z Japonii ściągną, to zima minie. co ty za bzdury piszesz, polskiego producenta to masz naklejkę, cała reszta made in China. Prędzej dostaniesz części do do Panasa czy Dakine niż to "polskich" producentów. P/W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.01.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 co ty za bzdury piszesz, polskiego producenta to masz naklejkę, cała reszta made in China. Prędzej dostaniesz części do do Panasa czy Dakine niż to "polskich" producentów. P/W. A wiesz to czy zgadujesz? Mam polską PC. Popsuł mi się kiedyś czujnik zaniku i kierunku faz. Zadzwoniłem do PRODUCENTA, a on mi przez telefon powiedział że to właśnie o ten czujnik chodzi. Pojechałem do sklepu elektrycznego, zapłaciłem 50zł i po instrukcji PRODUCENTA wymieniłem w 5 minut. Spróbuj tak z zachodnimi pompami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.01.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Wiesz czy zgadujesz? Też dzwonisz do producenta? Jestem pełen podziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 29.01.2015 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Też dzwonisz do producenta? Jestem pełen podziwu Pisalem o p/w a ty masz z tego co pamietam gruntowke. Tam wszystko jest duzo prostrze i mozna zbudowac pompe na elementach chlodniczych latwodostepnych. Ale pewnie i tak masz wiekszosc elementow porodukownych w azji. Nie slyszalem o polskim producencie ktory sam wytwarza polskie pompy pw. Po co mam dzwonic to firmy co skladala pompe? To ma byc jakas zaleta? Ma dzialac a jak sie zepsuje to ma byc naprawiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Po co mam dzwonic to firmy co skladala pompe? To ma byc jakas zaleta? Ma dzialac a jak sie zepsuje to ma byc naprawiona. To jest bardzo duża zaleta. Kto jak nie producent zna swoją pompę najlepiej? Kiedyś w Poznaniu była firma co produkowała P/W, ale zmienili adres i nie mam pojęcia jak się nazywają i gdzie są teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Liwko... zakladam ze Polskim samochodem nie jezdzisz... Jak cos ci padnie tez dzwonisz do producenta? To samo robisz z RTV & AGD? W koncu producent zna swoj sprzet najlepiej... Jak tak to tez jestem pelen podziwu. PS. Nie kupilem ani jednej ani drugiej PC bezposrednio od producenta. Skoro mam taką możliwość... A jak widać już się przydała. W innym przypadku najpewniej musiałbym nie wiadomo ile czekać, a później zapłacić nie mało za serwis. Ja tak wolę, ty rób jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Czy to dotyczy tylko PC? I znowu zgadujesz czy wiesz? Czytaj ze zrozumieniem to będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Alez czytam... nie zgaduje.... W takim razie dalsza dyskusja nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 01.02.2015 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Czy posiadacze pomp ciepła mogą mi napisać jakiej mocy macie przyłącze prądowe ? W moim domu będzie wszystko na prąd. Nie ma gazu. Edytowane 1 Lutego 2015 przez maciejtoya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 01.02.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Czy posiadacze pomp ciepła mogą mi napisać jakiej mocy macie przyłącze prądowe ? W moim domu będzie wszystko na prąd. Nie ma gazu. To jak u mnie. Mam 16 kW. Ale nie zdarzyło się, żebym pobierał więcej niż 7 kW. Może, jakbym odpalił jednocześnie pierkarnik, indukcję, czajnik, audio, pompę i pożyczył kosiarkę od sąsiada to doszłoby do 12 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 01.02.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Czy posiadacze pomp ciepła mogą mi napisać jakiej mocy macie przyłącze prądowe ? W moim domu będzie wszystko na prąd. Należy wziąć pod uwagę, że wymagania różnych modeli PC co do linii zasilającej mogą się znacznie różnić. Przykładowo: 1) Trójfazowa bez grzałek. 2) Jednofazowa z grzałkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 02.02.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 T-Cap wyposażona jest w mocniejszą sprężarkę (tutaj 16kW) a jej moc ograniczana jest elektronicznie, dzięki czemu oferuje ona stałą moc 9kW w pełnym zakresie temperatur, czyli nawet gdy grzejesz CWU do +55st przy -15st to do dyspozycji masz pełna moc pompy. Natomiast moc "zwykłej" pompy spada wraz ze spadkiem temp zewnętrznej i wzrostem temp zasilania. Piszesz bzdurę totalną nie mając pojęcia co jest w srodku, wez proszę ściągnij sobie obudowę z agregatu i zobacz u siebie jaka sprężarka jest stała moc grzewcza PC nie jest uzyskiwana pracą sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 12.02.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 .. z innej beczki teraz ,czy moc zwykłych grzejników wystarczy przy pompie ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.02.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) .. z innej beczki teraz ,czy moc zwykłych grzejników wystarczy przy pompie ciepła? Jak spaprałeś sobie dom grzejnikami to nie myśl o pompie. Pompa to urządzenie niskotemperaturowe i najwyższą sprawność ma przy niskiej temp.zasilania czyli 30-35st.C Będzie działała przy grzejnikach ale z niskim COP a moc grzejnika zależy od temp.zasilania. Pozostaje dalej rzucanie woreczków lub remont domu... To jest tak jak się nie myśli o przyszłosci tylko słucha się np forumowych sprzedawców ekosyfu. Edytowane 12 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 12.02.2015 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 zgadzam się że najlepsza będzie podłogówka ...ale czy np.takie grzejniki REGULLUS-E-VENT nie sprawdzą się w nisko temperaturowym grzaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.02.2015 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 zgadzam się że najlepsza będzie podłogówka ...ale czy np.takie grzejniki REGULLUS-E-VENT nie sprawdzą się w nisko temperaturowym grzaniu? Nie sądzę,jaką moc posiada ten grzejnik przy zasilaniu 30st.C i jaka byłaby jego powierzchnia ? Sądzę,że zająłby całą ścianę od podłogi po sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts