Rotan 15.02.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 A nieszczelność nie jest duża skoro to działa od ponad 2 lat. Pod koniec 2014 był serwisant i sprawdzał szczelność. Ku...wa, jak ja mam dość paproków. Wihajster, nie wybierasz sie do Łodzi albo gdzieś dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Niestety na razie nie wybieram się w te strony... A jak sprawdzał szczelność?Bo z moich doświadczeń to wcale nie musiał sprawdzać szczelności skoro rura tłusta?! Bez żadnego sprawdzania wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.02.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 a może to nie tłusta rura tylko resztki tego czym sprawdzał szczelność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 15.02.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 No, wymazał czymś. Podejrzewam że wodą z płynem. Dobra dzisiaj jeszcze pójdę umyć tą końcówkę i poobserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 15.02.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Przypuśćmy że była nieszczelność i tej najlżejszej frakcji czynnika ubyło. Jakie mogą być objawy? Obladzanie, problemy z osiągnięciem temp? Co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 16.02.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Vitek... zainteresuj się tematem klimakonwektorów - jeden kk o wymiarach 100x60cm spokojnie ogrzeje Ci taki 20m2 pokój, a latem dodatkowo go schłodzi. Tak świetna sprawa ten klimakonwektor ,ale ta cena!!!!!! najtańszy jaki znalazłem w necie 1,6-1,8 tyś.x 6szt.robi nie złą sumkę jak za grzejniki.Spróbuję najpierw z grzejnikiem regulusa z wiatrakami. Jak wyjdzie w tym temacie napiszę po zamontowaniu tego grzejniczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.02.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Tak świetna sprawa ten klimakonwektor ,ale ta cena!!!!!! najtańszy jaki znalazłem w necie 1,6-1,8 tyś.x 6szt.robi nie złą sumkę jak za grzejniki. Spróbuję najpierw z grzejnikiem regulusa z wiatrakami. Jak wyjdzie w tym temacie napiszę po zamontowaniu tego grzejniczka. No niestety nie jest to tanie, ale jest to system stworzony do ogrzewania niskotemperaturowego i jest sprawdzony w działaniu. Dodatkowo chłodzi. Regulus, z tego co patrzyłem to zwykły grzejnik z wymuszoną konwekcją, czyli cudów się nie spodziewaj, będzie to działać tylko nieco lepiej niż zwykły grzejnik, więc na zasilanie rzędu 35st zbytnio nie licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ejber 14.04.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Witam wszystkich forumowiczów. Mamy zamiar wybudować domek piętrowy około 140 m2 użytkowej+ garaż z kotłownią(37m2) porotherm 25 plus 20 cm wełny , okna 3 szybowe , rekuperacja. podłogówka parter piętro. W zeszłym tygodniu okazało się, że nie bedę miał gazu na działce i z tego względu zacząłem rozglądać się za alternatywnym ogrzewaniem. Dużo naczytałem się o PC Panasonica i otrzymałem wycenę jak niżej : PC jest w wersji split 9 KW 230V w wersji grzewczo-chłodzącej (KIT-WC09F3E5, jednostka zewnętrzna WH-UD09FE5, jednostka wewnętrzna WH-SDC09F3E5). Jest to model standardowej, wysokowydajnej PC.T-CAP - to seria z płaską charakterystyką wydajności do -15C (+7C: 9 KW; -15C: 9 KW) w cenie 16180,88zl bruttozasobnik co/cwu ermet 250l , plus cały osprzęt z robocizną 10543,96zl łaczny koszt 26724,84Czy według was taka wycena jest do zaakceptowania ??dzięki za komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.04.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 PC jest w wersji split 9 KW 230V w wersji grzewczo-chłodzącej (KIT-WC09F3E5, jednostka zewnętrzna WH-UD09FE5, jednostka wewnętrzna WH-SDC09F3E5). w cenie 16180,88zl brutto zasobnik co/cwu ermet 250l , plus cały osprzęt z robocizną 10543,96zl łaczny koszt 26724,84 Czy według was taka wycena jest do zaakceptowania ?? dzięki za komentarz Moim zdaniem bardzo drogo, jak za tą pompę. Max 21tys. to powinno kosztować wszystko, zakładając, że nie masz tam jakiś udziwnień w kotłowni tylko rozdzielacz podłogówki. Policz też dobrze, czy ta pompa da radę w Twoim domu, bo jej bardzo daleko z osiągami do T-Cap'a, czy choćby zwykłej 9kW 3~. Mam nadzieję, ze OZC wykonane i na tej podstawie dobrano jednostkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Jest to model standardowej, wysokowydajnej PC. T-CAP - to seria z płaską charakterystyką wydajności do -15C (+7C: 9 KW; -15C: 9 KW) w cenie 16180,88zl brutto zasobnik co/cwu ermet 250l , plus cały osprzęt z robocizną 10543,96zl łaczny koszt 26724,84 Czy według was taka wycena jest do zaakceptowania ?? dzięki za komentarz Sama pompa jest powiedzmy w jako takiej cenie ale wytłuszczenie jest nie do zaakceptowania i widać,że chcą tutaj ostro naciągnąc inwestora. Zasobnik powinien kosztować max.3tys.zł i robocizna ok.2-3tys.zł,nie wiadomo co wchodzi w cały osprzęt ale jeśli faktycznie nie masz dziwactw w kotłowni to wg mnie jest to ewidentne przerzucenie kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.04.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Witam wszystkich forumowiczów. Mamy zamiar wybudować domek piętrowy około 140 m2 użytkowej+ garaż z kotłownią(37m2) porotherm 25 plus 20 cm wełny , okna 3 szybowe , rekuperacja. podłogówka parter piętro. W zeszłym tygodniu okazało się, że nie bedę miał gazu na działce i z tego względu zacząłem rozglądać się za alternatywnym ogrzewaniem. Dużo naczytałem się o PC Panasonica i otrzymałem wycenę jak niżej : PC jest w wersji split 9 KW 230V w wersji grzewczo-chłodzącej (KIT-WC09F3E5, jednostka zewnętrzna WH-UD09FE5, jednostka wewnętrzna WH-SDC09F3E5). Jest to model standardowej, wysokowydajnej PC. T-CAP - to seria z płaską charakterystyką wydajności do -15C (+7C: 9 KW; -15C: 9 KW) w cenie 16180,88zl brutto zasobnik co/cwu ermet 250l , plus cały osprzęt z robocizną 10543,96zl łaczny koszt 26724,84 Czy według was taka wycena jest do zaakceptowania ?? dzięki za komentarz W moim regionie za w pełni wyposażoną kotłownię są podobne ceny - zakładam że masz dodatkowe pompy obiegowe bo obiegówka w tej pompie raczej nie "obsłuży" takiej instalacji. Można oczywiście taniej ale możesz mieć np. jak jeden z kolegów niedogrzane pomieszczenie lub pompę podpięta na rurkach z zaniżoną średnicą, już o oszczędności na zwykłej otulinie do rur nie wspomnę. Można też znaleźć kogoś kto zatrudnia ludzi na czarno albo byłych policjantów lub strażaków wtedy też będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.04.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Witam wszystkich forumowiczów. Mamy zamiar wybudować domek piętrowy około 140 m2 użytkowej+ garaż z kotłownią(37m2) porotherm 25 plus 20 cm wełny , okna 3 szybowe , rekuperacja. podłogówka parter piętro. PC jest w wersji split 9 KW 230V w wersji grzewczo-chłodzącej (KIT-WC09F3E5, jednostka zewnętrzna WH-UD09FE5, jednostka wewnętrzna WH-SDC09F3E5). w cenie 16180,88zl brutto zasobnik co/cwu ermet 250l , plus cały osprzęt z robocizną 10543,96zl łaczny koszt 26724,84 Czy według was taka wycena jest do zaakceptowania ?? dzięki za komentarz 1. Szukaj dalej. Znajdziesz taniej. Od biedy taką cenę bym dał, ale za dużo mocniejszą jednostkę 3 fazową. 2. Szukaj w regionie a dziś region to nie tylko PZ ale i okolica -rozsądnie- do 100km. Aby dojazd był sprawny szukaj ludzi z listy Panasonica do 100km od PZ przy A2 lub przy S-ce do na Wrocław lub Gniezno. Zobacz Konin, Września, Pniewy itp. 3. 20cm wełny - to rozumiem na ścinie. Kładziesz klinkier? Bo jeśli bez klinkieru to po co wełna (drogie tynkowanie, że z oszczędności będzie na pół lub cały tani rekuperator). 4. Zwykłej 9kW pc 1fazowej bo do Twojego domu nie kupił bez OZC. Może być sporo za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.04.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 W moim regionie za w pełni wyposażoną kotłownię są podobne ceny - zakładam że masz dodatkowe pompy obiegowe bo obiegówka w tej pompie raczej nie "obsłuży" takiej instalacji. Można oczywiście taniej ale możesz mieć np. jak jeden z kolegów niedogrzane pomieszczenie lub pompę podpięta na rurkach z zaniżoną średnicą, już o oszczędności na zwykłej otulinie do rur nie wspomnę. Można też znaleźć kogoś kto zatrudnia ludzi na czarno albo byłych policjantów lub strażaków wtedy też będzie taniej. Ejber, gwoli ścisłości dodajmy, że te słowa napisał instalator;) A teraz szanowny silesio jak już raczyłeś się odezwać to zdradź nam wszystkim proszę co takiego drogiego i skomplikowanego jest w kotłowni PC-PW? Ten Ermet niech kosztuje 2500zł to zostaje 8000zł - co za te pieniądze chcesz zrobić w kotłowni:o:confused: Złote rurki? I potem się dziwić, że się z nas ekogroszkowcy śmieją, bo u nich taka kotłownia kosztuje 2-3tys. a tam zawsze jest kupa zaworów mieszaczy, itp. A przy PC-PW, gdzie de facto nie potrzeba żadnej dodatkowej armatury to musi kosztować 8tys. Dlaczego? Bo jak stać na pompę to pewnie bogaty i trzeba go skroić - innego wyjaśnienia nie widzę Chyba, że wzniesiesz się ponad swoją zarozumiałość i mi tu sensownie te 8000zł rozliczysz, to wtedy zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.04.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Miałem się nie odzywać, ale nie wiem jak to liczysz MAP bo u mnie kotłownia+instalacja do 3 rozdzielaczy + robota wyszła 2xtyle.Przy małym domu lub klimakonwektorach to się z tobą zgodzę. Tak swoją drogą gadałem ostatnio z kolegą co też buduje - dom mniejszy od mojego, kocioł na ekogroszek (nie wiem jaki podobno za ok 7 tyś) dół podłogówka, góra grzejniki i za całe CO nie ma oferty niższej niż 40k zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.04.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Miałem się nie odzywać, ale nie wiem jak to liczysz MAP bo u mnie kotłownia+instalacja do 3 rozdzielaczy + robota wyszła 2xtyle. Przy małym domu lub klimakonwektorach to się z tobą zgodzę. Tak swoją drogą gadałem ostatnio z kolegą co też buduje - dom mniejszy od mojego, kocioł na ekogroszek (nie wiem jaki podobno za ok 7 tyś) dół podłogówka, góra grzejniki i za całe CO nie ma oferty niższej niż 40k zł.... hajnel, my tu nie mówimy o całej instalacji, tylko o instalacji samej pompy - bo na to jest wycena. Instalacja podłogówki, rozdzielaczy, czy klimakonwektorów to zupełnie inna kwestia. Ja mówię o sytuacji, gdzie wszystkie obiegi są już doprowadzone do kotłowni i sprawa rozbija się o podłączenie do tego pompy. Nie wiem jak jest sytuacja u Ejbera, ale gdyby zakres prac był szerszy to by chyba o tym napisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.04.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 map - problem w tym, ze nie wiem co oznacza to magiczne sformułowanie: "cały osprzęt z robocizną" - bo to jest bardzo pojemne określenie bez poznania szczegółów, to tylko gdybanie i to chyb sprawa oczywista, że inwestor chce zapłacić jak najmniej, a instalator chce żeby jak najwięcej zarobić. i oczywiste jest, że pan Franek na czarno zrobi na pewno taniej niz instalator co ma firmę, czasami nawet lepiej (było nie raz o tym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.04.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 za całe CO nie ma oferty niższej niż 40k zł.... jak ja się budowałem, to obiegowa opinia była, że CO do domu to 30k trzeba dać - ale to było w czasach węgla i grzejników. technologie "nowe" to i ceny poszły do góry.... na pocieszenie (?) powiem, że można taniej (i lepiej - np bez grzejników!) trzeba tylko chcieć (i do tego trochę myśleć i liczyć!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.04.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 No to nie wiem o co masz pretensje do silesi też pisze o wyposażonej kotłowni... Miałem oferty na WXC09F3E5 za 18k + zawór 3d i montaż ok. 2k, ale co z tego jak kto inny robi resztę instalacji? Kogo potem miałem ścigać jak coś nie będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.04.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 jak ja się budowałem, to obiegowa opinia była, że CO do domu to 30k trzeba dać - ale to było w czasach węgla i grzejników. technologie "nowe" to i ceny poszły do góry.... na pocieszenie (?) powiem, że można taniej (i lepiej - np bez grzejników!) trzeba tylko chcieć (i do tego trochę myśleć i liczyć!) Wiesz wszystko zależy. Ja rozkładam sam podłogówkę i będę miał całe CO na pompie ciepła taniej niż on. Gdybym to zlecił to musiałbym dołożyć ok 10-15k za rozłożenie styropianu i rurek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.04.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 No to nie wiem o co masz pretensje do silesi też pisze o wyposażonej kotłowni... Miałem oferty na WXC09F3E5 za 18k + zawór 3d i montaż ok. 2k, ale co z tego jak kto inny robi resztę instalacji? Kogo potem miałem ścigać jak coś nie będzie działać. Nie mam pretensji tylko grzecznie pytam, co za te 8000zł zamierza zrobić? Przeczytaj dokładnie co napisałem. Jeżeli w robocie zawierają się jakieś ekstra elementy, typu rozdzielacze, dobiegi, itp to zrozumiem, ale jeśli jest to kwota adekwatna do faktu podłączenia samej pompy, czyli zawór 3D, 2 rurki gazowe, grupy bezpieczeństwa, trochę armatury i trochę otuliny - to nie rozumiem. Dla porównania powiem, że ja za swoją modernizację zapłaciłem 6000zł (robocizna + materiał), a zakres prac był o niebo większy, bo w tym liczę likwidację całego systemu na ekogroszek i wymianę grzejników na klimakonwektory. I nie robił tego pan Heniek, a renomowana firma instalatorska, dlatego tym bardziej nie rozumiem tamtej ceny, ale skoro mówicie, że jest OK, to widocznie ja jestem jakiś dziwny:confused: Aa i jeszcze przypomniało mi się, że w zeszłym roku niejaki forumowicz Santosz zamontował identyczną pompę w cenie <20tys. zł bez żadnych znajomości - można spytać, to jeszcze zazwyczaj nic nie kosztuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts