Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana piec na ekogroszek > powietrzna pompa ciepła w trakcie budowy

maciejtoya

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Map nie ważne pisał gościu o całym osprzęt itp...

Twoja instalacja jest specyficzna...

A sprawa niedogrzewania u Santosza jak się skończyła bo zgubiłem wątek?

pozdr

Heniek

Jest specyficzna, więc powinna być droższa, wiele droższa niż "zwykłe" podłączenie. Dodam jeszcze, że miałem wyceny (materiał i robocizna) nawet na 15000zł, a jednak udało się to zrobić za 6000zł - dlatego każdemu polecam żeby nie poprzestawać na jednej ofercie tylko szukać najlepszej. Ja wysłałem 20 zapytań ofertowych!

Co do sprawy Santosza to dawno się nie kontaktował, ale wydaje mi się, że dom się wygrzał i problem sam zniknął - w przeciwnym razie pewnie by siedział na forum;)

P.S. Przyznaj się, że u Ciebie silesia montował;) Pewnie dlatego tak go bronisz:)

Chodziło mi o to, że masz klimakonwektory - więc instalacja jest prosta, małe opory przepływu. Zgadzam się, że sam montaż PC do zaworu i zbiornika CWU to 1,5k można wziąć za robotę.

Miałem kilka ofert na montaż kotłowni. Jak dochodziło do szczegółów to różnica wychodziła na materiałach, sam montaż wszędzie podobnie. Ale co mi po samej PC zamontowanej taniej skoro inny fachowiec może skopać tzw. górne źródło. Można dyskutować nad zasadnością montażu bufora - ja się na niego zdecydowałem po rzeczowej dyskusji z instalatorem i analizie całej mojej instalacji. Co przy dość dużej instalacji wg. mnie jest jednak niezbędne. Znam co najmniej jeden przypadek, gdzie użytkownik ma problem z przepływami bez bufora. I u wspomnianego Santosza podejrzewam to samo.

Map bardzo cię cenię za wiedzę i to, że się nią dzielisz i nie miałem intencji w atakowaniu czy coś. Dzięki takim ludziom jak ty rośnie świadomość, że można ogrzewać nie smrodząc na około.

Ale jeśli ta cena podana wyżej od której się wszystko zaczęło jest za pełną kotłownię to tak jak pisał Silesia to normalna cena.

Silesię pochwalę albo i nie jak już zamontuje u mnie PC ;) Na razie mogę go pochwalić za podejście do klienta.

JTKirk pod hasłem cały osprzęt znajduje sie :

PC Aquarea 9kw

Zasobnik CO/CWU ermet 250l

-orurowanie

-materiały instalacyjne

-zawór 3d -Salus

- izolacja-13mm Thermaflex/Armacell

- śrubunki, filtry

-grupy bezpieczeństwa co i cwu- Capricorn

- pompa obiegowa co

-pompa cyrkulacyjna Cwu - Grundfos

- naczynia przeponowe Invena

itp - kompl 7573,96zl robocizna 2970zl

taka rozpiskę dostałem od instalatora

JTKirk pod hasłem cały osprzęt znajduje sie :

PC Aquarea 9kw

Zasobnik CO/CWU ermet 250l

-orurowanie

-materiały instalacyjne

-zawór 3d -Salus

- izolacja-13mm Thermaflex/Armacell

- śrubunki, filtry

-grupy bezpieczeństwa co i cwu- Capricorn

- pompa obiegowa co

-pompa cyrkulacyjna Cwu - Grundfos

- naczynia przeponowe Invena

itp - kompl 7573,96zl robocizna 2970zl

taka rozpiskę dostałem od instalatora

Czyli jednak miałem rację;)

Szukaj dalej kolego, to jest bardzo droga oferta.