Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zimne pokoje porady

Recommended Posts

nowy dom ocieplony styropianem 10 cm ,piec pali dobrze ,znaczy osiagam zamiezona temperature ,ale w pokoju 15m/kw grzejnik 15 zeberek ,po kilkugodzinnym paleniu osiagam 17 stopni .Czy wina lezy w styropianie ,jesli tak to jak moge ocieplic teraz sciany ,czy problem tkwi gdzieindziej ,prosze o rady

Gość Konto usunięte_12*
nowy dom ocieplony styropianem 10 cm ,piec pali dobrze ,znaczy osiagam zamiezona temperature ,ale w pokoju 15m/kw grzejnik 15 zeberek ,po kilkugodzinnym paleniu osiagam 17 stopni .Czy wina lezy w styropianie ,jesli tak to jak moge ocieplic teraz sciany ,czy problem tkwi gdzieindziej ,prosze o rady

Gdzieś Ci to ciepło "ucieka", musisz przeanalizować wszystko - "metr po metrze".

Ja np. już od dawna wiem, że rurki, w których poruszają się taśmy unoszące rolety, to prawdziwe, wydajne nawiewniki!

Specjalnie ich nie doszczelniłem (np. gąbką"), bo dzięki nim w domu mam dużo świeżego powietrza i na okres zimnych pór roku mogę zamknąć wszystkie (oprócz kuchennej, gdzie mam gaz) regulowane kratki wentylacyjne.

A w mieszkaniu mamy 19 st.C, do których się z żoną przyzwyczailiśmy i jest nam z tą temperaturą dobrze :)

Na ścianach styropian 12 cm, mury to porotherm 25cm a kocioł kondensacyjny "chodzi" na absolutnym minimum jego możliwości (t.zw. temperatura "antyzamrożeniowa").

Tak więc u Ciebie winowajcą mogą być jakieś nieznane i niechciane nawiewy lub mostki termiczne :rolleyes:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gdzieś Ci to ciepło "ucieka", musisz przeanalizować wszystko - "metr po metrze".

Ja np. już od dawna wiem, że rurki, w których poruszają się taśmy unoszące rolety, to prawdziwe, wydajne nawiewniki!

Specjalnie ich nie doszczelniłem (np. gąbką"), bo dzięki nim w domu mam dużo świeżego powietrza i na okres zimnych pór roku mogę zamknąć wszystkie (oprócz kuchennej, gdzie mam gaz) regulowane kratki wentylacyjne.

A w mieszkaniu mamy 19 st.C, do których się z żoną przyzwyczailiśmy i jest nam z tą temperaturą dobrze :)

Na ścianach styropian 12 cm, mury to porotherm 25cm a kocioł kondensacyjny "chodzi" na absolutnym minimum jego możliwości (t.zw. temperatura "antyzamrożeniowa").

Tak więc u Ciebie winowajcą mogą być jakieś nieznane i niechciane nawiewy lub mostki termiczne :rolleyes:

O rany JTD te 19 C w domu to jakaś forma krioterapii ?? latem też masz tyle ?

nie ma ocieplenia dach jest wydeskowany ,blacha i to wszystko

Zatem przyczynę podał wyżej bizslawek. Jeśli poddasze zostanie nieużytkowe - ułóż ocieplenie na stropie. PS: z czego masz ściany? Bo te 10cm styropianu to rzeczywiście mało - spełnienie obecnych wymagań cieplnych dla ścian z trudem zapewni styropian z wysokiej półki (o lambdzie np. 0,031 W/mK)

Edytowane przez Adumar

Gość Konto usunięte_12*

W chłodniejszym powietrzu jest lepsza przemiana materii, organizm "spala" pokarm dokładniej, lepiej się śpi i trudniej o przeziębienia.

Czy mam dalej wymieniać?? :D

tak mieszkalne ,ale kiedy nie wiadomo [finanse] ,czyli tymczasowo moge rozlozyc wełne ,a jesli bedzie mnie stac to w pierwszej kolejnosci ocieplic dach i to zabezpieczy przed wyziebiemien nie dogrzaniem ....czyli niedocieplony dach moze byc przyczyna ze nie uzyskuje ciepla w pokojach ....i male pytanie ile zeberek powinienien miec kaloryfer na 15 metrowy pokuj ,moze to tez ma jakis wplyw Edytowane przez tomasz1970

19 st to jest wg DIN temp obliczeniowa i normalna ..

dla mnie 22-23 st to już war ...

Na parterze masz 17 a na poddaszu przy zerze na zewnątrz masz ~+3-5. Ocieplaj strop jak radzili. Ocieplenie dachu jest koneiczne jak zaczniesz grzać poddasze. Ile żeberek na pokój - zgodnie z projektem. Zależy np od temperatury zasilania CO.
OZC znać lub char energetyczną projekt zawiera .. łatwo będzie odliczyć brak izolacji na stropie ...

c.o. ,mam piec ksw18 plus. parter ,salon 28 m dwa grzejniki 11 i 16 zeberek ,kuchnia 12m ,15 zeberek ,pokoj 12m 9zeberek i hall 8m 11zeberek ,jesli chodzi welne ,mam ja rozlozyc na poddaszu ,a czym zabezpieczyc ,folia czy cos innego https://kotly.com.pl/produkt-kociol-pereko-ksw-plus---18kw-weglowy-155.html?l=pl

tak mieszkalne ,ale kiedy nie wiadomo [finanse] ,czyli tymczasowo moge rozlozyc wełne ,a jesli bedzie mnie stac to w pierwszej kolejnosci ocieplic dach i to zabezpieczy przed wyziebiemien nie dogrzaniem ....czyli niedocieplony dach moze byc przyczyna ze nie uzyskuje ciepla w pokojach ....i male pytanie ile zeberek powinienien miec kaloryfer na 15 metrowy pokuj ,moze to tez ma jakis wplyw

Dach ocieplić kiedy będziesz planował w najbliższej przyszłości "wykończyć poddasze", zamieszkać na poddaszu i je ogrzewać. Wcześniej to nonsens techniczny.

Żeberek starczy.

Przy okazji - ten taki czerwony wężyk pod wyrazami oznacza błędy ortograficzne. Czemu ich nie korygujesz ???:bash: