tomasz1970 25.01.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 nowy dom ocieplony styropianem 10 cm ,piec pali dobrze ,znaczy osiagam zamiezona temperature ,ale w pokoju 15m/kw grzejnik 15 zeberek ,po kilkugodzinnym paleniu osiagam 17 stopni .Czy wina lezy w styropianie ,jesli tak to jak moge ocieplic teraz sciany ,czy problem tkwi gdzieindziej ,prosze o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.01.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A izolacja jest ciągła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 25.01.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 10 cm styropiany to malutko w dzisiejszych czasach, ale na pewno nie jest to odpowiedzialne za 17 stopni w pokoju jak prawie zimu nie ma. Ja obstawiam na jakis mostek temiczny od dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz1970 25.01.2015 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 co znaczy izolacja ciagla ,co znaczy mostek termiczny ,nie zabardzo sie znam ,dodam ze jest to budynek parter z poddaszem ,uzytkuje obecnie parter poddasze odizolowane jest drzwiami na gore ,na dachu blacha lecz nie ocieplony od srodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.01.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) nowy dom ocieplony styropianem 10 cm ,piec pali dobrze ,znaczy osiagam zamiezona temperature ,ale w pokoju 15m/kw grzejnik 15 zeberek ,po kilkugodzinnym paleniu osiagam 17 stopni .Czy wina lezy w styropianie ,jesli tak to jak moge ocieplic teraz sciany ,czy problem tkwi gdzieindziej ,prosze o rady Gdzieś Ci to ciepło "ucieka", musisz przeanalizować wszystko - "metr po metrze". Ja np. już od dawna wiem, że rurki, w których poruszają się taśmy unoszące rolety, to prawdziwe, wydajne nawiewniki! Specjalnie ich nie doszczelniłem (np. gąbką"), bo dzięki nim w domu mam dużo świeżego powietrza i na okres zimnych pór roku mogę zamknąć wszystkie (oprócz kuchennej, gdzie mam gaz) regulowane kratki wentylacyjne. A w mieszkaniu mamy 19 st.C, do których się z żoną przyzwyczailiśmy i jest nam z tą temperaturą dobrze Na ścianach styropian 12 cm, mury to porotherm 25cm a kocioł kondensacyjny "chodzi" na absolutnym minimum jego możliwości (t.zw. temperatura "antyzamrożeniowa"). Tak więc u Ciebie winowajcą mogą być jakieś nieznane i niechciane nawiewy lub mostki termiczne Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizslawek 25.01.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Główny problem tkwi w nieocieplonym stropie a w tym przypadku poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adumar 25.01.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A strop? ma jakieś ocieplenie? Bo z opisu wynika, że połać nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.01.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Gdzieś Ci to ciepło "ucieka", musisz przeanalizować wszystko - "metr po metrze". Ja np. już od dawna wiem, że rurki, w których poruszają się taśmy unoszące rolety, to prawdziwe, wydajne nawiewniki! Specjalnie ich nie doszczelniłem (np. gąbką"), bo dzięki nim w domu mam dużo świeżego powietrza i na okres zimnych pór roku mogę zamknąć wszystkie (oprócz kuchennej, gdzie mam gaz) regulowane kratki wentylacyjne. A w mieszkaniu mamy 19 st.C, do których się z żoną przyzwyczailiśmy i jest nam z tą temperaturą dobrze Na ścianach styropian 12 cm, mury to porotherm 25cm a kocioł kondensacyjny "chodzi" na absolutnym minimum jego możliwości (t.zw. temperatura "antyzamrożeniowa"). Tak więc u Ciebie winowajcą mogą być jakieś nieznane i niechciane nawiewy lub mostki termiczne O rany JTD te 19 C w domu to jakaś forma krioterapii ?? latem też masz tyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz1970 25.01.2015 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 nie ma ocieplenia dach jest wydeskowany ,blacha i to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adumar 25.01.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) nie ma ocieplenia dach jest wydeskowany ,blacha i to wszystko Zatem przyczynę podał wyżej bizslawek. Jeśli poddasze zostanie nieużytkowe - ułóż ocieplenie na stropie. PS: z czego masz ściany? Bo te 10cm styropianu to rzeczywiście mało - spełnienie obecnych wymagań cieplnych dla ścian z trudem zapewni styropian z wysokiej półki (o lambdzie np. 0,031 W/mK) Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Adumar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.01.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 O rany JTD te 19 C w domu to jakaś forma krioterapii ?? latem też masz tyle ? W chłodniejszym powietrzu jest lepsza przemiana materii, organizm "spala" pokarm dokładniej, lepiej się śpi i trudniej o przeziębienia. Czy mam dalej wymieniać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.01.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A latem też masz 19C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz1970 26.01.2015 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 dom suporeks 24 cm grubosc na to styropian 10 i zatopiona siatka ,poddasze odizolowane ,znaczy w schodach na gore zamontowane drzwi .Poddasze sciany nie otynkowane dach nie ocieplony ,jesliw najblizszych miesiacach nie ocieple dachu ,to czym ocieplic strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.01.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Czy poddasze ma być "mieszkalne" Jeśli tak, to kup wełnę przeznaczoną do ocieplenia połaci dachu i rozwiń ją na razie na stropie, tak po prostu rozwiń - efekt powinien być piorunujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.01.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 A latem też masz 19C ? Dotąd jeszcze nie mierzyłem - nie miałem takiej potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz1970 27.01.2015 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) tak mieszkalne ,ale kiedy nie wiadomo [finanse] ,czyli tymczasowo moge rozlozyc wełne ,a jesli bedzie mnie stac to w pierwszej kolejnosci ocieplic dach i to zabezpieczy przed wyziebiemien nie dogrzaniem ....czyli niedocieplony dach moze byc przyczyna ze nie uzyskuje ciepla w pokojach ....i male pytanie ile zeberek powinienien miec kaloryfer na 15 metrowy pokuj ,moze to tez ma jakis wplyw Edytowane 27 Stycznia 2015 przez tomasz1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Na parterze masz 17 a na poddaszu przy zerze na zewnątrz masz ~+3-5. Ocieplaj strop jak radzili. Ocieplenie dachu jest koneiczne jak zaczniesz grzać poddasze. Ile żeberek na pokój - zgodnie z projektem. Zależy np od temperatury zasilania CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.01.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 O rany JTD te 19 C w domu to jakaś forma krioterapii ?? latem też masz tyle ? 19 st to jest wg DIN temp obliczeniowa i normalna .. dla mnie 22-23 st to już war ... Na parterze masz 17 a na poddaszu przy zerze na zewnątrz masz ~+3-5. Ocieplaj strop jak radzili. Ocieplenie dachu jest koneiczne jak zaczniesz grzać poddasze. Ile żeberek na pokój - zgodnie z projektem. Zależy np od temperatury zasilania CO. OZC znać lub char energetyczną projekt zawiera .. łatwo będzie odliczyć brak izolacji na stropie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz1970 27.01.2015 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 c.o. ,mam piec ksw18 plus. parter ,salon 28 m dwa grzejniki 11 i 16 zeberek ,kuchnia 12m ,15 zeberek ,pokoj 12m 9zeberek i hall 8m 11zeberek ,jesli chodzi welne ,mam ja rozlozyc na poddaszu ,a czym zabezpieczyc ,folia czy cos innego https://kotly.com.pl/produkt-kociol-pereko-ksw-plus---18kw-weglowy-155.html?l=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.01.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 tak mieszkalne ,ale kiedy nie wiadomo [finanse] ,czyli tymczasowo moge rozlozyc wełne ,a jesli bedzie mnie stac to w pierwszej kolejnosci ocieplic dach i to zabezpieczy przed wyziebiemien nie dogrzaniem ....czyli niedocieplony dach moze byc przyczyna ze nie uzyskuje ciepla w pokojach ....i male pytanie ile zeberek powinienien miec kaloryfer na 15 metrowy pokuj ,moze to tez ma jakis wplyw Dach ocieplić kiedy będziesz planował w najbliższej przyszłości "wykończyć poddasze", zamieszkać na poddaszu i je ogrzewać. Wcześniej to nonsens techniczny. Żeberek starczy. Przy okazji - ten taki czerwony wężyk pod wyrazami oznacza błędy ortograficzne. Czemu ich nie korygujesz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts