Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie balkonu ( razem z płytą czy osobno) ?

Recommended Posts

Witam

Jak w temacie. Co sądzicie, aby balkon na piętrze wykonać jako wolnostojący?

Chodzi o to aby nie wylewać go razem z płytą tylko zrobić na 2 filarach a pomiędzy balkonem a tarasem dać przerwę na grubość styropianu na elewacji.

Balkon byłby nad wejściem do domu. Takie rozwiązanie zlikwidowało by przedostawanie się wilgoci oraz zimna do domu.

taras.jpg

U mnie w projekcie są dwa balkony. Jeden całkowicie będę likwidował i zamiast drzwi balkonowych będą okna. Pozostaje mi jeden balkon nad wejściem do domu i pasuje żeby został tylko fajnie by było gdyby był oddzielony od domu i nie niósł za sobą nie pożądanych skutków. Schöck Isokorb to ciekawe rozwiązanie ale tańsze pewnie będzie wykonanie tego w sposób wypuszczenia drutów z wylewki i postawienie balkonu na słupach betonowych. Może ktoś z forumowiczów wykonywał już w ten sposób balkon i mógłby się wypowiedzieć co i jak ?

druty ze zwykłej stali zbrojeniowej wypuszczone z płyty do płyty nad balkonem. Szczelina pomiędzy balkonem a płytą była by wypełniona pianką zamknięto komórkową ponieważ mam taką możliwość wykonania tego w ten sposób bo prowadzę firmę zajmującą się izolacją natryskową. Pianka stworzy izolację termiczną oraz hydroizolacyjną przyklei się do betonu i będzie miała twardość styroduru. Balkon byłby na słupach betonowych i nie miał by możliwości przemieszczania się.

kolego מרכבה

Już wyjaśniam dlaczego może się przemieszczać. Żebyś następnym razem zastanowił się nad słowem jelenie;)

jak balkon będzie podparty na słupach i nie będzie miał styczności z budynkiem to może wystąpić ryzyko że w zimie mróz może oddziaływać na taki luźny balkon i delikatnie go przemieścić. Połączenie go z płytą prętami stalowymi czy niech już będzie nierdzewnymi zapobiegnie odsuwaniu się balkonu od budynku. Z jednej strony balkon będzie połączony a jednak osobno. Nie mówię, że rozwiązanie Isokobra jest złe tylko, że sposób jaki przedstawiłem da efekt taki sam a będzie tańszy. Co do samego tematu wnosisz pomocne informacje jednak nie czepiaj się za słówka.

druty ze zwykłej stali zbrojeniowej wypuszczone z płyty do płyty nad balkonem. Szczelina pomiędzy balkonem a płytą była by wypełniona pianką zamknięto komórkową ponieważ mam taką możliwość wykonania tego w ten sposób bo prowadzę firmę zajmującą się izolacją natryskową. Pianka stworzy izolację termiczną oraz hydroizolacyjną przyklei się do betonu i będzie miała twardość styroduru. Balkon byłby na słupach betonowych i nie miał by możliwości przemieszczania się.

Druty ze zwykłej stali nieobetonowane będą korodować, pozatym traktowanie kilku prętów zbrojeniowych nieobetonowanych jako kotwienie płyty balkonowej jest dosyć odważne.