Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeróbka dachu

maksymilian46

Recommended Posts

Witam.

Planuje w tym roku zmienić pokrycie dachu, tylko nie wiem jak za to się zabrać .Ponieważ dach wystaje tylko ok 15 cm za mur od strony szczytowej,i mam pytanie w jaki sposób dołożyć ok 60-70 cm na bok z każdej strony.Cały dach jest odeskowany na tym papa plus eternit.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Najprostszym i najpewniejszym rozwiązaniem będzie dołożenie 2m kawałków krokwi do boków istniejących krokwi. Tak czy siak projekt i pozwolenie na budowę konieczne. Pierwszy krok to sprawdzenie czy warunki miejscowe na taka przeróbkę pozwalają. Pozdrawiam.

Może sugestia nie na temat bo autor pyta jak a nie czy poszerzyć.

Ale zastanawia mnie po co ? Nowoczesne domy ludzie teraz budują z bezokapowymi dachami, nowoczesnymi w formie dachówkami lub gdy np Ty masz stary dach, z konstrukcją być może nie stworzoną pod dachówkę to jeszcze lepiej blachą na rąbek, mniej przeróbek konstrukcji to więcej kasy zostaje na piękne pokrycie.

A jeżeli jest tylko 15cm i brakuje nieco np do zaizolowania domu to myślę, że z 10cm to można poszerzyć wysuwając samą nadbitkę i łaty. Na okapach można przedłużyć krokwie np tak

lub ściąć i również bez okapowy zrobić.

https://www.google.pl/search?q=dach+bezokapowy&tbm=isch

Edytowane przez _olo_

Są domy i domy. Nie każdy dom nadaje się na bezokapowy. Bezokapowe to zazwyczaj jamniki. Dom o podstawie kwadratowej albo do niej zblizonej na bezokapowy się nie nadaje (przynajmnie wg mnie). Dom piętrowy na bezokapowy też wg. mnie się nie nadaje. Co do pokrycia, to jak najbardziej płaskie albo blacha na rąbek. Wracając do wydłużenia to 60-70 cm to 3 dachówki. Taką ilość można spokojnie wypuścić na fosztach 4x15 pomiędzy łatami. Zamiast ostatniej krokwi można dać też foszta 4x16 albo 4x18. Jak poddasze jest nie ocieplone można sztukować płatwie i murłaty po "skosie w górę" w stosunku 1:1 tzn. jeśli na zewnątrz są 2 krokwie od środka murłata/płatew też powinna być przynajmniej w dwóch zaciosach. Rozwiązanie wojtusp nie jest dobrym rozwiązaniem bo zmieniają się wysokości nadzaciosów.